logo

czwartek, 17 maja 2012

Owsianka w słoiku bananowo-migdałowa

Wczoraj rano M. spytał czy mu zrobię kanapki do pracy, a ja spytałam, czy nie woli owsiankę, taką, jaką ostatnio na śniadanie jedliśmy, odpowiedział, że chętnie, tak więc zrobiłam, na wynos, w słoiku;)




Do tej wersji używam mrożonych bananów, które lubię mieć w zamrażarce, są często dodatkiem do koktajlu, do sorbetu, deserów i owsianki od jakiegoś czasu.




Smakują inaczej niż świeże w tej wersji, jak dla mnie lepiej, ale muszą być bardzo dojrzałe, żeby oddawały całą swoją słodycz.





Składniki na słoiczek 0,35 l:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 mrożonego banana
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • 1 lyżczka miodu

Przygotowanie:
  • do czystego i suchego słoiczka wlewamy połowę jogurtu
  • na to wykładamy płatki owsiane 
  • wykładamy resztę jogurtu
  • kolejną warstwą są płatki migdałów, na które kładziemy pokrojonego w plasterki mrożonego banana
  • polewamy miodem 
  • zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki, po 1-2 godzinach jest gotowa do jedzenia
  • jeśli chcemy mieć taką owsiankę na śniadanie szykujemy ją wieczorem, ewentualnie rano i na drugie śnaidanie jak znalazł



Poniżej wersja domowa, czyli nie na wynos;)





Smacznego;)

25 komentarzy:

  1. Ja dziś właśnie pierwszy raz zrobiłam sobie tę owsiankę słoikową żeby przekonać się co w niej jest takiego, że pojawia się na wszystkich blogach. I jest prze pysz na ! Ja zrobiłam z duszonym z wodą różaną rabarbarem i migdałami. Strasznie mi smakowała! coś czuję, że będę wypróbowywać wiele wersji, na pewno również i Twoją :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te owsianki na zimno to cudowne odkrycie, można kombinować czy na mleku, na jogurcie, naturalnym, smakowym, o dodatkach owocowych, bakaliowych i innych nie wspomnę! Mamy cudowną porę roku za chwilę, więc możliwości będzie mnóstwo! Cieszę, się, że Tobie smakowała i życzę smacznego przy kolejnych słoiczkowych owsiankach!

      Usuń
  2. Masz świetne pomysły, tez muszę wypróbować taką owsiankę, coś czuje ze to musi byc cos genialnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest cudowna, na drugie śniadanie jak znalazł, o tej porze roku to już wogóle;)

      Usuń
  3. też robiłam tę owsiankę z rabarbarem, ale przyznam, ze taka tradycyjna, gotowana ma dla mnie ciekawszą konsystencję.
    Taka słoikowa przypomina bardziej deser i sprawdzi się latem, natomiast ta gotowana to bardziej wg mnie danie śniadaniowe, idealne na każdą porę z owocami czy bez.
    Ale i tak jest smakowita:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, też uwielbiamy tradycyjną, na ciepło, raz na słodko, raz na słono;), ale ta wersja jest jak napisałaś cudowna o tej porze roku, latem, można bez wyrzutów zjeść pożywne śniadanko;) Pozdrawiam serdecznie;)

      Usuń
  4. ja też zamrażam banana jak tylko mam je w domu. Lubię je dodawać do jogurtów czy innych mieszanek i faktycznie inaczej smakuje. Mmm owsianka wygląda pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest taki słodziutki prawda, sam w sobie smakuje jak lodowy banan;)

      Usuń
  5. Ja też robiłam i też z bananami i dodałam kakao i cynamon ,pycha to mało powiedziane ,z przyjemnością się je ,mam zamiar jeszcze wiele kombinacji spróbować Ale że banany mrożone toś mnie zaskoczyła i te na wierzchu to właśnie mrożone tak ładnie wyglądają?Muszę to wypróbować ,rozumiem ,że krojone się mrozi? No ja dochodzę do wniosku,że chyba życia mi braknie i jeszcze wszystkich tajników kuchennych nie odkryję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, kombinacji jest całe mnóstwo, wszystko zależy od naszej wyobraźni.

      A banana nie kroję, obieram tylko ze skóry, ewentualnie przełamię na pół i zamraam takie w całości, bez problemu się je kroi jak tylko wyciągniesz z zamrażarki, spróbuj są pyszne;)

      Usuń
  6. A czy w wersji na zimno płatki też robią się takie ciapowate?:> bo wygląda zachęcająco, ale rozciapanych płatków nie lubim:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolka, ja jak sobie robię, to nieraz wogóle nie czekam i są chrupiące, po 1-2 godzinach w lodówce są takie dalej, ale to chyba zasługa tego, że ja nigdy jej nie mieszam , wolę sobie zajadać ją długą łyżka i wtedy wszystko po kolei na nią sięgam: jogurt, płatki, babana, migdały i miód;) pycha! spróbuj, nie będziesz żałować;)

      Usuń
  7. producenci cudacznych jogurtów z jeszcze bardziej cudacznymi wkładkami pójdą z torbami...
    Wszelkiego rodzaju słoikowe przysmaki robią się "trandy", i dobrze :D

    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem, napiszę tak: ja jestem zakochana w jogurcie naturalnym, używam 3 na zmianę, kupuję co 2 tygodnię zgrzewkę, czyli 12 jogurtów 400 ml, a smaki tworzę sobie sama;) Ten rodzaj owisianki smakuje lepiej wlaśnie ze słoika, ma w sobie to "coś";) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Widziałam już owsianki w słoiku i muszę przyznać, że właśnie te bananowe są najfajniejsze :D Wyglądają cudownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne, a jak zacznie się sezon, to dopiero słoiczki będą pysznie wyglądały;)

      Usuń
  9. Czy to są szklanki po świeczkach ? Też mam takie :D Lubię robić w nich deserki.

    OdpowiedzUsuń
  10. cudowna! uwielbiam taką ;) mrożonego banana koniecznie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, jest już sam w sobie deserem w zamrożonej formie;)

      Usuń
  11. Fajny pomysł z tą słoikową owsianką. Jadam taką w domu, ale nie wpadłam, że można wrzucić do słoika na wynos - a takie to proste. Banana mrożonego wypróbuję koniecznie, skoro mówisz, że inaczej smakuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio mój M. się nią zajada w pracy;) Póki co hitem jest bananowa;)

      Usuń
  12. właśnie taką sobie dzisiaj dzięki Tobie w pracy zajadam - wprawdzie ze świeżym bananem, ale mrożone też pewnie zrobię. Jest pyszna!!!! I jestem pewna że będę miała po niej o wiele więcej energii niż po "zwykłych" kanapkach :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...