logo

wtorek, 22 maja 2012

Zielona zupa

Kupiłam dość spory pęczek szpinaku, z połowy zrobiłam pyszną zupę, drugą zamroziłam.


Zupa swoim wyglądam mnie zachęcała, bo wiedziałam co jest w środku, ale moi panowie kręcili nosami, dopóki jej nie spróbowali;) Jest bardzo aromatyczna, z delikatną nutą mięty, jedząc ją, delektujemy się każdą łyżką. Dla fanów szpinaku i nie tylko - polecam!


Przepis pochodzi z książki H.Szymanderskiej "Kuchnia europejska"



Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 100 g szczawiu
  • po 3-4 łyżki posiekanych koperku i szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej zielonej mięty
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 żółtko
  • 4 szklanki bulionu warzywnego

Przygotowanie:
  • szpinak i szczaw po dokładnym umyciu i osuszeniu drobno posiekać
  • wrzucić do rondla, zalać buionem, doprowadzić do wrzenia
  • dodać sól i pieprz, dałam po 1/6 łyżeczki, miód, wymieszać i gotować na małym ogniu 5-7 minut
  • dodać koper, szczypior i miętę, zmiksować
  • wlać roztrzepaną śmietankę z mąką, wymieszać, podgrzewać (nie gotować!)
  • zdjąć z ognia, zaciągnąć żółtkiem



Smacznego;)

p.s. na drugi raz podam do niej młode ziemniaczki z koperkiem i masełkiem na talerzyku obok i jajko na twardo - wtedy to już będzie prawdziwa uczta;)

7 komentarzy:

  1. Szpinak i szczaw, zaskoczyłaś mnie. Zielona zupa jak mawia Dusia "Shreka". Twoje dzieciaki wcinają taką zupę? u mnie zdecydowane ble:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tymek zjadł i aż mruczał, jemu nie straszny kolor zupy. Domiś musiała spróbować, a potem wsuwał na całego. My zachwyceni;) Można nie miksować, ale wtedy proponuję bardzo drobno pokroić całą zieleninę i uzysjamy delikatnie zabarwioną zupę i gęstą od liści, ale wtedy to by u mnie nie zjedli, dzieci by nie zjadły.

      Usuń
  2. Podoba mi się ta zupka! Szczawiową uwielbiam, ze szpinaku nie jadłam, a ta mięta to mnie dosłownie rozbroiła. Wszystko mam poza świeżym szpinakiem, a do mamy dziś nie jadę. Czy mogę użyć mrożonego Ewuś?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola, musi być świeży;)Pozdrawiam i zdrówka i słonka życzę;)

      Usuń
  3. Fajne połączenie smaków:) ja bym nie wybrzydzała, oj nie:) .... mas zpięną zastawę:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę pyszna, jak pisałam, na drugi raz i młode ziemniaczki jajo będzie, więc wtey to już pyszna będzie na maksa;)

      A zastawa , moja ślubna, z pieniędzy jakie dostaliśmy z M. kupiliśmy zastawę na 12 osób, szkło, obrusy - same rzeczy, które chcę kiedyś przekazać dzieciom z pokolenia na pokolenie;) Ja jako jedyna ccórka dostałam sztućce srebrne,które moi rodzice dostali w prezencie ślubnym o d swoich rodziców - mają dziś 45 lat i są dla mnie najcenniejsze;) Pozdrawiam Joluś;)

      Usuń
  4. Bardzo ciekawa zupka, z chęcią kiedyś wypróbuję takiego połączenia:) Podoba i się!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...