logo

sobota, 2 czerwca 2012

Czas na ogórki małosolne!

Najzwyklejsza zalewa, tyle dodatków ile chcemy, jakie lubimy, u mnie cały koper, liście chrzanu, duuuuużo korzenia chrzanu, duuuuużo czosnku, woda i sól.
Zawsze w tej samej proporcji, zawsze z soli kamiennej - mam duży zapas od Mamy, zresztą przepis też od Mamy;)


Teraz zajadać się będziemy małosolnymi, a za chwilę będą z tą samą zalewą z tymi samymi dodatkami pakowane do słoików, żeby się ukisiły;) Ja uwielbiam już na drugi dzień, są wtedy takie jakby "perfumowane", innego określenia nie umiem znaleźć, cudne, chrupiące i piękne;)






Składniki:
  • 1/2 kg ogórków
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • liście chrzanu
  • korzeń chrzanu
  • koper
  • ząbki czosnku

Przygotowanie:
  • zagotować wodę z solą, dokładnie wymieszać, żeby sól się rozpuściła
  • umyć ogórki i wszystkie dodatki: chrzan, koper, liście chrzanu, czosnek obrać
  • na dnia naczynia, ja zazwyczaj używam takiej szklanej donicy - ułożyć liście chrzanu i cały koper
  • na to poukładać umyte ogórki, pomiędzy które powkładać czosnek i korzen chrzanu
  • zalać ogórki - ja zalewam taką gorącą zalewą, czymś docisnąć, żeby były zanurzone w zalewie (nie pokazałam tego na zdjęciu, bo szukałam mojego talerzyka do zadań specjalnych)


Smacznego;)

19 komentarzy:

  1. A u mnie dziś też ogórki były robione, właśnie takie + liście dębu i porzeczki. :) Buziaki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz Kochana, jak nadajemy na tych samych falach;) ściskam Pracusiu!

      Usuń
  2. Moje już zjedzone, jutro nastawię drugie. Robię tak samo,ale używam sól morską:)i zalewą ciepłą zalewą w tych samych proporcjach soli:) Mój przepis według teściowej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kamienną jak Mama kazała;) taa brudną, wiesz;) Nasze Mamusie wiedzą co dobre;) Pozdrawiam Kasiu, ogórkowo;)

      Usuń
  3. Zielono mi, uwielbiam takie ogórki!:) Piękny masz ten pojemnik:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! I nam zielono, choć wszystko biało-czerwone;))

      Usuń
  4. Tapenda
    Ślicznie i apetycznie!!!
    Pozdrawiamy:):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeju jak ja je uwielbiam :) Prezentuja się ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm... pycha uwielbiam ogórki małosolne ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ogórki mało-słone - ubóstwiam :-) Też muszę zakisić :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ela D., kulinarne-smaki, flusso, Karina, manoria - dziękuję bardzo za komentarze i zachęcam do zrobienia, o tej porze roku smakują wyśmienicie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. "produkcją" ogórków latem to się zawsze mój tata zajmuje, ale jego się kiszą w starym wiadrze, nie to co u Ciebie ;) Takie ogórki to dla mnie jeden ze smaków lata :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak na małosolne to zawsze robię w takim szkle, zjadane są w 2-3 dni i następne! Jak kiszę to w weckach;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ola - Słodka Babka5 czerwca 2012 22:10

    Ogórki małosolne kocham miłością bezgraniczną :) Ale sama jeszcze nie odważyłam się podjąć ich produkcji :) Twoje wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie namawiam, robi się je szykcko i bardzo prosto, a jak smakują jak się samemu zrobi;)

      Usuń
  12. własnie nastawilam kolejny słój 3-litrowy małosolnycvh ogóreczków. Robię je wg przepisu mojej Mamy, czyli tak jak Ty z brudną solą:)

    OdpowiedzUsuń
  13. czy chodzi o sól kamienną z Kłodawy ? jaką masz? jodowaną/niejodowaną ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie taką;) Pozdrawiam, szkoda, że nie wiem Kogo;(

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...