logo

środa, 25 lipca 2012

Bułeczki jogurtowe

Zniknęły zanim ostygły, synek zachwycony, powiedział, że za mało ich upiekłam;)
Przepis z "Księgi Chleba" z wydawnictwa ZYSK I S-KA, kolejny dla mnie bardzo smakowity i warty do powtórzenia, zapraszam, bułeczki są idealne, głównie na śniadanie;)


Przepis w książce jest z całego kg mąki, ja zrobiłam z połowy, ale podam tak jak widnieje w książce.

Składniki:

  • 1 kg pełnoziarnistej mąki z zielonego orkiszu ( użyłam orkiszowej ECCO typ 1400 )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 g jogurtu
  • 150 g miękkiego masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200-250 ml letniego mleka
  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:
  • drożdże rozpuścić w letnim mleku
  • dodać jogurt, masło i wymieszaną z solą mąkę
  • wszystkie kładniki wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto przestanie się kleić
  • zebrać ciasto w kulę i odstawić w ciepłe miejsce
  • kiedy ciasto podwoi swoją objętość (u mnie rosło około 40 minut) wyrobić je jeszcze raz a następnie uformować kuleczki (20-24 sztuki) i ułożyć w natłuszczonej blaszce (piekłam na papierze), zostawic jeszcze na 10 minut do podrośnięcia
  • piec około 30-35 minut na środkowej półce w piekarniku nastawionym na 200 stopni - (nie nagrzewać wcześniej)



Przepis dodaję do akcji

                                                                            Embed_mcjc54laohvq57syxpx3v2adgjbs4qzz

Smacznego:)


10 komentarzy:

  1. domowe bułeczki to coś wspaniałego! muszę zrobić, są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zawsze pyszne. Ja ich nie wypróbuję jak na razie bo ten jogurt i mleko ale Twojemu synkowi się nie dziwię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu;) Właśnie rosną mi orkiszowe kajzeri, co z tego będzie.... zobaczymy, bo nie mam już zwykłej mąki, a nie chcę kupować w sklepie, kiedy w sobotę jedziemy do młyna;)

      Usuń
  3. Ależ teraz mam ochotę na takie bułeczki ... muszę wreszcie zakasać rękawy i maszerować do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, szybciutko się je robi, szybciutko znikają;)

      Usuń
  4. Nie ma to jak świeże bułeczki na śniadanko:) Pysznie wyglądają!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem na etapie przerabiania najpierw bułek z nowej książki, stąd były na śniadanie;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...