logo

czwartek, 26 lipca 2012

Kajzerki orkiszowe z Księgi chleba

To już kolejny, udany wypiek z tej książki, nawet zamiana mąk sprawiła, że bułeczki wyszły pachnące, puszyste, delikatne, pyszne.
Jak wrzuciałam je wczoraj na facebooku to wielu z Was pytało o przepis, więc proszę bardzo, pieczcie, jedzcie, dajcie znać jak smakowały;)


Nie dałam mąki pszennej bo nie miałam, do młyna jedziemy w sobotę, gdzie znowu zrobię zapasy na 1,5 m-ca, mam jeszcze trochę gatunkowych mąk i wybór padł na orkiszową typ 700, stwierdzam, że to był bardzo dobry wybór - bułeczki są zdrowsze, dłużej zachowują świeżość - chociaż takie doświadczenia nie są mi dane, bo bułeczki znikają jeszcze tego samego dnia, ale wiem to z doświadczenia z chlebem orkiszowym:)


Przepis podam tak jak widnieje w książce "Księga Chleba" wydawnictwo ZYSK S-KA, moja zmiana mąk w nawiasie.





Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tyop 450 (dałam orkiszową typ 700)
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1/4 l letniego mleka
  • olej do wysmarowania blachy (pominęłam, piekłam na blasze wyłożonej papierem)
  • mak, sezam, siemię lniane (od siebie dałam pestki dyni i otręby)
  • 1 jajko

Przygotowanie:
  • w dużej misce wymieszać mąkę z solą, pokruszonymi drożdżami, wbić jajko, dodać mleko i mieszać aż ciasto będzie odchodziło od naczynia
  • wyjąć ciasto na stolnicę, podsypywać mąką i wyrabiać ciasto, aż przestanie się kleić i stanie się elastyczne
  • tak przygotowane ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia
  • kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić je jeszcze raz i podzielić na kawałki około 15-16 o wadze około 50 g
  • każdy kawałek jeszcze raz wyrobić rękoma zanurzonymi w mące i uformować niewielką bułeczkę
  • przygotowane kajzerki ułożyć na natłuszczonej blasze nie bliżej niż 5 cm od sieie, przykryć≤ odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce
  • kiedy bułeczki podwoją swoją objętość, posmarować je rozkłóconym jajkiem, ponacinać nożem i posypać dowolnym ziarnem
  • na dno piekarnikw stawić naczynie z gorącą wodą (pominęłam)
  • piec bułeczki na środkowej półce piekarnika przez 20 minut (nie ma podanej temperatury, aj zazwyczaj bułki piekę w 200 stopniach)
  • przed podaniem na stół ostudzić na podstawce z siatki


Smacznego:)

20 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają! Wyrośnięte i takie zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne,muszę upiec :) Ewuś maja z Tobą dobrze zamiast rano do piekarni biec to wstają i mają pyszne bułeczki. Czemuż ach czemuż nie jestem choćby Twoja sąsiadką:)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, upiecz koniecznie, są pyszniutkie! A czemu nie jesteśmy sąiadkami,... nie wiem, ale gdybym miała tworzyć maiteczko wietnych babeczke poznanych dzięki blogowi, to bymy miały wszystie ze sobą jak w raju... zebrałabym tam jakieś 6-7 babeczek i wiesz, że połowa to Kaśki - to śa naprawdę fajne babeczki;))

      Usuń
  3. Bułeczki wyglądają doskonale! Ja bardzo lubię mąkę orkiszową w wypiekach. Zapisuję do wypróbowania:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Asiu! ja poprzez braki zwykłej coraz częściej z nią ekperymentuję i jestem bardzo zadowolona z efektu;)

      Usuń
  4. Takich ślicznych, to nawet w piekarni nie mają!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba się przeprowadzę gdzieś bliżej Ciebie :) Choćby dla samych zapachów Twoich wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulinka, chleby już Ci wychodziły, tak więc zachęcam do wypieku bułek - robi się je szybko i miło;) Pozdrawiam Kochana!

      Usuń
  6. Ewa,

    te Twoje bułki są jak marzenie! A ja mam zupełnie dwie lewe ręce do pieczywa i zawsze wychodzi smaczne, ale niezbyt piękne :(
    U Ciebie jest doskonałe, powinni takie sprzedawać w piekarni w moim bloku.

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edith, dziękuję bardzo;) Normalnie rosną z dumy z tych moich bułek;))

      Usuń
  7. hmmm piękne - a jutro rano miałam piec bułeczki jogurtowe - mała zmiana planów będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne bułeczki :) Muszę się rozejrzeć za mąką orkiszową :)

    OdpowiedzUsuń

  9. Też lubię eksperymentować z mąką orkiszową - bułeczki bajeczne :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...