Kiedy zobaczyłam tą tartę u Guli, wiedziałam, że skorzystam z przepisu i jestem, jesteśmy nią oczarowani;)
Ciasto - rewelacja, kruchutkie, pyszne i bardzo uniwersalne, takie bazowe głównie do wytrawnych tart - polecam!!!
Przepis na ciasto podam jak na blogu Bezglutenowe Kucharzenie Guli, z tym, że ja nie posiadam mąki bezglutenowej, dałam tortową.
Nadzienie troszkę zmienione, choć zainspirowane wspomnianym przepisem.
Składniki:
- 120 g mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 160 ml wody
- 3 duże garście umytych, czystych, obranych kurek
- 2 łyżki masła
- świeżo zmielona sól morska
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- 100 ml śmietany 36%
- 150 g szynki wiejskiej
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka świeżego tymianku
Przygotowanie:
- mąkę kukurydzianą, wodę i sól mieszamy w jednym naczyniu, tworzymy kulę i odstawiamy do lodówki na godzinę
- po tym czasie dodajemy jajko i mąkę pszenną i wyrabiamy na gładkie ciasto
- ciasto można rozwałkować, albo jak ja urywać kawałek po kawałku i układać w formie do tarty, razem z brzegami
- ciasto podpiekamy w piekarniku 5 minut w temperaturze 180 stopni
- na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kurki i dusimy około 3-4 minut, pod koniec dodajemy cieniutko pokrojony ząbek czosnku i smażymy jeszcze 2 minuty
- wyłączamy, żeby troszkę przestygło i w tym czasie ubijamy jajka, dodajemy śmietankę, łączymy, dodajemy sól i pieprz - świeżo zmielone
- na podpieczoną tartę wykładamy podsmażone kurki, ukladamy zwinięte plastry szynki, zalewamy masą śmietanowo-jajeczną
- pieczemy w 180 stopniach około 15 minut i posypujemy świeżym tymiankiem
Ta tarta była zaserwowana na obiad w towarzystwie sałaty z sosem winegret i pestkami dyni.
Smacznego;)
Bardzo podobna do tej, którą ja robię. Muszę spróbować z dodatkiem szynki, będzie bardziej konkretna ;)
OdpowiedzUsuńW zupełności wystarczyła za obiad! Przepyszna Patyska, ale Ty to już wiesz;) Pozdrawiam!
UsuńI tu jest przykład, że nie tylko tarta na słodko musi być pyszna :) Super!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jak piszesz;) Pozdrawiam!
Usuńo jacie tarta z kurkami ? ! to są według mnie najlepsze grzybki ! pyszna ;)
OdpowiedzUsuńPrawdziwe złoto lasu;) Na talerzu w pysznej oprawie;) Pozdrawiam!
UsuńWygląda pysznie, będę musiała przy okazji zrobić :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, daj znać jak smakowała!
UsuńOgromnie się cieszę, że Wam tak bardzo smakowała ta wersji tarty:) Czekam teraz na grzyby leśne i będzie powtórka:)
OdpowiedzUsuńJa na szczęście zamroziłam dużo kurek, więc cały rok mogę się nią cieszyć! Jeszcze raz dziękuję! Pozdrawiam!
UsuńNo i teraz mi się takiej tarty chce ;)
OdpowiedzUsuńPrawidłowa reakcja!
UsuńTo musi być arcy pyszne!
OdpowiedzUsuńAniu, jest, pyszne, eleganckie, inne, jesz i się delektujesz każdym kęsem;) Pozdrawiam!
Usuńboska tarta! wiem co mówię, bo u mnie dzisiaj również była tarta z kurkami;):) nie myślałam, że będzie aż tak dobra:D
OdpowiedzUsuńW takim razie witaj w klubie tarto-kurko-żerców! Pozdrawiam!
UsuńWspaniała! Kurki w tartach sprawdzają się idealnie:)
OdpowiedzUsuńO tak, potwierdzam i Pozdrawiam!
UsuńWypróbuję ten spód do tarty, a jajko zastąpię (jeszcze nie wiem czym) ciekawe czy wyjdzie taka krucha:) Wygląda super!
OdpowiedzUsuńKasiu, wlaśnie doczytałam, że to Ty wyszperałaś przepis na tortille kukurydziane... stąd powstał ten spód - dla mnie bomba;) Pozdrawiam i czekam na Twoją wersję!
Usuńtaka tarta, mniam, oj wprosilabym sie na kawalek.
OdpowiedzUsuńW takim razie: Zapraszam!
Usuńuwielbiam tartę w prawie każdej postaci! a taką z kurkami po prostu ubóstwiam :D
OdpowiedzUsuńrobię w bardzo podobny sposób :-)
tojasolange.blogspot.com