logo

piątek, 7 września 2012

Bułki-ślimaki z czosnkiem niedźwiedzim

Wspominałam na facebook- u, że się zakochałam w czosnku niedźwiedzim. Świeżego w sezonie nie udało mi się zdobyć, ale mam suszony, znalazłam go w młynie, gdzie zaopatryję się w mąki, bakalie, ziarna i inne potrzebne składniki do wypieku domowego pieczywa.

Miały być zwykłe kajzerki, a wyszły ot takie pyszne i pięknie prezentujące się ślimaki.
M. odrywał kawałek po kawałku i już wymyślał, z czym mogę je jeszcze zrobić, więc spodziewajcie się sezonu na "bułko-ślimaki" na moim blogu.


Ułatwiłam sobie sprawę i upiekłam je w formie na muffiny, dzięki temu mają piękny kształt.
W sezonie podobne w formie ślimaki widziałam na blogu Anny Marii Kucharnia i ciągle o nich myślałam, a dokładniej o tym czosnku, do którego poczułam "miętę".


Przepis dodaję do akcji "Upiecz Smakowity Chleb", organizowanej przez blog "Kuchnia Ireny i Andrzeja". Patronem akcji są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny Smakowita.





Składniki na 12 sztuk:
  • 500 g mąki pszennej - użyłam typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 250 ml letniego mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • olej do wysmarowania formy

Przygotowanie:
  • do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy pokruszone drożdże, dodajemy mleko, jajko i mieszamy, aż ciasto będzie odchodzić od naczynia
  • wyjąć ciasto na stolnicę, podsypywać mąką i wyrabiać, aż przestanie się kleić i stanie się elastyczne
  • tak przygotowane ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia - ma podwoić swoją objętość
  • formę od muffinek wysmarować cienką warstwą oleju
  • wyrobić je jeszcze chwilę, rozpłaszczyć ile się da rękoma, a potem przy użyciu wałka, rozwałkować na prostokąt taki około  30 x 40 cm
  • posmarować go oliwą, równo rozsypać czosnek i zacząć zwijać jak roladę
  • ostrym nożem pokroić roladę na 12 równych części
  • poukładać w formie i zostawić na 20-30 minut do podrośnięcia
  • piec w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach około 25-30 minut - ja już po 20 minutach sprawdzałam, ale jeszcze je troszkę przypiekłam, proszę jednak zajrzeć już po 20 minutach, każda z Nas zna swój piekarnik


Smacznego;)


Upiecz Smakowity Chleb!

15 komentarzy:

  1. świetne te bułko - ślimaki, bardzo jestem ciekawa tego czosnku niedźwiedziego, nigdy się z nim nie spotkałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne ziółko z niego, jest czosnkowe, ale tak inaczej niż ten zwykły;) Ja się w nim zakochałam!

      Usuń
  2. Pyszne bułeczki :-) Podzielam Twoją "miętę" do czosnku niedźwiedziego!
    Dziękuję za inspirację :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Basiu! Ja już "popłynęłam" i z nim się nigdy nei rozstanę;) Czekam na Twoje wypieki! Muszę nadrobić odwiedziny, tylko czasu mi ciągle brakuje;( Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Pycha, z takim czosnkiem są doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, uwielbiam takie ślimaczki na słodko, ale o takich na słono też już od jakiegoś czasu myślę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to moje pierwsze ślimaki i napewno nie ostatnie, bo już mam koncert życzeń od chłopaków z czym by chcieli;)

      Usuń
  5. Dobry pomysł z formą do muffin! Cudnie wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  6. czosnek niedźwiedzi jest fajnie aromatyczny!:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekłam dziś po raz pierwszy. To co ciekawiło mnie najbardziej to czy następnego dnia smakują równie dobrze, niestety póki co nie wiem, po bułeczkach zostało wspomnienie :) Są pyszne! Ciasto jest bardzo smaczne. Zamiast czosnku niedźwiedziego posmarowałam je oliwą wcześniej utartą z czosnkiem, solą, świeżą bazylią i odrobiną majeranku, dodatkowo obficie posypałam ziołami prowansalskimi bo bardzo je lubię :) Dziękuję za przepis, z pewnością jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...