logo

wtorek, 4 września 2012

Chałka gigant

Miała być normalnych rozmiarów, ale dziś robiłam tyle rzeczy naraz, żeby nie myśleć, żeby się czymś zająć, żeby czas do 13-tej zleciał jak najszybciej, że wyszła mi taka wielka, ogromniasta, z kruszonką, pyszna, pachnąca, mięciutka!


Moje ukochane dziecię poszlo do przedszkola, dziś był drugi dzień. Jest bardzo dzielny, gorzej ze mną, wczoraj nie zrobiłam nic, za to dziś poszalałam w kuchni.


Chałkę tą upieklam w ramach akcji "Upiecz Smakowity Chleb" organizowanej przez blog Kuchnia Ireny i Andrzeja. Patronem akcji są Zaklady Tłuszczowe "Kruszwica", które są producentem margaryny "Smakowita".



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej - użyłam tortowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko

  • 50 g miękkiego masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki mąki

Przygotowanie:
  • mąkę przesiać do miski, zostawić sobie 3-4 łyżki 
  • rozkruszyć do środka drożdże, wlać mleko, i zamieszać z niewielką ilością mąki, odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce
  • jaja, miękkie masło, cukier i sól dokladnie ze sobą wymieszać, dodać do zaczynu i wymieszać - energicznie wyrobić ciasto około 5-7 minut
  • oprószyć 1 łyżką mąki, przykryć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • na posypanej resztą odłożonej mąki stolnicy jeszcze chwilkę wyrobić ciasto, podzielić na 3 części i złożyć - zapleść chałkę, jak warkocz
  • ułożyć go na blasze z papierem do pieczenia, albo na natłuszczonej blasze
  • posmarować chałkę z wierzchu rozmąconym żółtkiem, posypać kruszonką - miękkie masło, cukier, mąkę zagnieść i rozetrzeć, tworząc kruszonkę
  • chałkę zostawić jeszcze na 10-15 minut do podrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni
  • piec około 30-35 minut, po upieczeniu ostudzić na kratce




Smacznego;)

Upiecz Smakowity Chleb!

25 komentarzy:

  1. Pamiętam radość jaką sprawiło mi upieczenie chałki. Twoja jest cudna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chałki są pyszne, a ta z tego przepisu mięciutka, słodka, je się ją bez opamiętania!

      Usuń
  2. taka chałka to marzenie! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie marzenie można szybko spełnić, wystarczy pomaszerować do kuchni i ją zmontować;)

      Usuń
  3. Uwielbiam chałkę ,zwłaszcza z dużą ilością kruszonki. A takiej jeszcze nie jadłem . Chciałbym ją spróbować z grubą warstwą masła i dżemora :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To częstuj się Kromcio, bo wyszła mi ogromniasta i starczy dla Wszystkich!

      Usuń
  4. genialna, z mlekiem i dżemorem pychota

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzymam kciuki za wygraną!Chałka mega!

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam ,gigantyczna przyjemność !

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjna! Mamusia uszy do góry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest ciężko, ale mi, Synek dzielny, nie płacz, z chęcią chodzi, wstaje.... gorzej ze mną, ale kiedyś to musiało nastąpić;)

      Usuń
  8. Dasz radę :D Zazwyczaj dzieciaki są dzielniejsze od rodziców ;) Moja córka poszła już do drugiej klasy, a też niedawno dreptała po raz pierwszy do przedszkola ;)
    Ps. A chałka bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żebyś wiedziała, synek daje sobie świetnie radę, to ja panikuję i liczę minuta za minutą, żeby Go odebrać;) Dziękuję !

      Usuń
  9. Ta chałka tak wspaniale wygląda, że nie mogłam się oprzeć i ... właśnie piecze sie w piekarniku :) Mój przepis na chałkę jest trochę inny bardziej zbite ciasto to pewnie będzie bardziej wilgotne czyli takie jakie lubimy :) Jak się uda oczywiście :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czekam na Twoje wrażenia Kasiu! Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Z bólem serca muszę przyznać, że o wiele lepsza niż moja :D

      Usuń
  10. Uwielbiam chałkę, z masłem albo domową konfiturą. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też, szczególnie... nie, no w sumie wszyscy! Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Upiekłam z 1 kg mąki :) a co tam jak szaleć to szaleć ;) Wyszły dwie ogromne :) Krótko mówiąc 'niebo w gębie' :) Cudowna, mięciutka, prawdziwa, rozpływa się w ustach i znika w mgnieniu oka :) Ostatnio piekę dużo chałek z różnych przepisów i muszę przyznać,że ta z Twojego przepisu wygrywa (po raz kolejny już Twój przepis przebił wszystkie inne) :) Twoje przepisy trafiają w mój gust idealnie, pewnie nie tylko w mój sądząc po komentarzach :) Pozdrawiam wesoło i cieplutko w deszczowy jesienny dzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, dziękuję bardzo, nie ma dla mnie nic piękniejszego niż komentarze, że Ktoś korzysta z moich przepisów, że pasują Mu moje smaki, że do mnie wraca i z nich korzysta! To dodaje energii, zapału i sensu byciu tu i tworzenia w kuchni kolejnych udanych przepisów;)
      Pozdrawiam ze słonecznego dziś Gdańska! Dziękuję raz jeszcze!

      Usuń
  12. Moja drożdżówka z Twojego przepisu właśnie się piecze. Wygląda cudnie a pachnie wyśmienicie. Już mamy ochotę ją jeść. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Twoja chałka jest naprawdę przepyszna. Już ją kilka razy piekłam i zawsze znika w zastraszająco szybkim tempie. Chwalę się nią na swoim blogu oczywiście zaznaczyłam, od kogo posiadam przepis!!!
    Bardzo serdecznie pozdrawiam i dziękuję za wspaniałe przepisy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...