logo

niedziela, 16 września 2012

Dynia słodzona

To moja druga propozycja na dynię do słoika. Syrop pachnie pięknie, dynia z tego przepisu zapowiada się na słodkie co nie co. Tak samo jak marynowaną polecam ją do białych mięs, serów, do sałatek owocowych i warzywnych, do tartaletek czy innych słodkich wypieków.


Przepis z "Kuchni Polskiej dania regionalne" H. Szymanderskiej, tym razem jest to propozycja z regionu Kurpie.




Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni (oczyszczonej z pestek i skóry)
  • sok i otarta skórka z cytryny
  • 600 g cukru
  • po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, tłuczonych goździkow
  • po 4-5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

Przygotowanie:
  • dynię kroimy w dość dużą kostkę, wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy 1 minutę
  • wyjmujemy łyżką cedzakową a do wywaru wrzucamy pieprz, ziele i cukier, mieszając, gotujemy około 3-4 minuty
  • dodajemy cynamon, goździki, otartą skórkę i sok z cytryny, przykrywamy i gotujemy około 6-7 minut
  • kostki dyni układamy w wyparzonych słoikach, zalewamygorącym syropem, zamykamy i pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania się
  • wynosimy w chłodne, ciemne miejsce


Smacznego;)

16 komentarzy:

  1. Czegoś takiego właśnie szukałam...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo mi miło, są pyszne, jedej słoiczek uaprcie się nie zassał i je zjedliśmy.... pycha!!!

      Usuń
  2. Piękne słoiki!
    Uwielbiam dynię na słodko.
    Dodaję jeszcze imbir.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna, bo z octem nie lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna i druga pyszna, a ta słodziutka i ciekawa, polecam!

      Usuń
  4. Chyba najwyższy czas zabrać się za robienie dyni! :D
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. achh jakbym chciała załapać się na taki słoiczek:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. I już wypróbowany, jeden słoiczek już zjedlimy, napewno go uzupełnię!

      Usuń
  7. Ewa To jest rewelacja! Biorę ten przepis w ciemno:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj robię, robię:) właśnie czeka na mnie dynia ponad 6kg...:D a w occie nie przepadam, a taką na słodko... placek na zimno z galaretką i dynią..:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ile potrzebujemy wody na te 600g cukru?

    OdpowiedzUsuń
  10. Kupiłam od jednek pani dynię gdzie są kawałki skórki pigwy i plastry cytryny.Pyszna jest w smaku,niestety pani nie chce podzielić się przepisem.Może ktoś ma taki przepis to będę wdzięczna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...