logo

czwartek, 20 września 2012

Jabłka na szarlotkę

Jak mieszkałam w domu rodzinnym, to tylko mus jabłkowy robiłam do słoików.
Takich jabłek na szarlotkę nie musiałam robić, bo zawsze na świeżo robiłam je z jabłek przechowywanych w takiej prawdziwej piwnicy.
Stoi ona na zewnątrz, jest to dość spora konstrukcja wielkości około 45 metrów, zbudowana z płyt kamiennych, obłożonych słomą, posypana ziemią i znowu słomą.... w środku półki na słoiki - przetwory, boksy na ziemniaki, włoszczyznę, kapustę.... Jabłka przechowywane są w drewnianych skrzyniach wyściełanych słomą. W ten sposób całą zimę mieliśmy świeże, jędrne jabłuszka pod ręką.

Teraz, kiedy jestem na swoim i mieszkam w bloku przerabiam jabłka, które dostanę od Mamy i zamykam w słoiku, jedne z goździkami, drugie z wanilią, trzecie z imbirem i same.
Takie gotowe jabłuszka już tylko dosładzamy i doprawiamy wedle uznania bezpośrednio przed użyciem.


Doskonałe na szarlotkę, do crumble, naleśników, placuszków.



Składniki:
  • jabłka
  • gożdziki, laski wanilii, świeży imbir



Przygotowanie:
  • jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę
  • przełożyć do dużego garnka, dodać kilka gożdzików, albo wyłuskane ziarenka z laski wanilii lub starty imbir - ja na jeden raz robię porcję z 4 kg owoców - wtedy biorę po 10-12 goździków, 2 laski waniliowe, 1 łyżkę startego imbiru
  • podlać wodą - na 4kg jabłek 2 szklanki wody i gotujemy przez kilkanaście minut na średnim ogniu, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły
  • gdy połowa puści sok i powstanie mus - musimy mieszać, żeby tylko połowa nam się w niego zamieniła, gorące nakładamy do słoików i pasteryzujemy - 15 minut od zagotowania


  • wynosimy w ciemne, chłodne miejsce

Smacznego;)

9 komentarzy:

  1. u mnie w spizarnii juz stoja takie sloiczki z jabluszkami :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie jestem w trakcie przerabiania swoich jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przyjemny i pożyteczny weekend się zapowiada;) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. moje jablka to typowy "mus", bez kawałków jabłek. Ale fakt - są fenomenalne zimą, gdy można dostać jedynie jabłka kupne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię i mus i takie z kawałkami, jabłek mam bardzo duó i starcza na wszystko i jeszcze więcej;)

      Usuń
  4. Coś dla mnie! Tylko nie mam gdzie trzymać tych słoików:(

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaśliniłam się ! Pysznie wygląda , kocham szarlotkę i chyba zrobię sobie takiego "pół" gotowca na zimę .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Czytam, czytam, czytam i już nie mogę się doczekać jak zacznę to wszystko jeść! Normalnie, leci mi ślinka. Naprawdę fajny blog, napewno będę korzystała. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...