logo

sobota, 20 października 2012

Pszenno-jaglane bułeczki

Odkąd mam maszynę do wypieku chleba nie mogę sie wymigać od wypieku bułeczek, ona tak cudownie wyrabia ciasto, że w tej chwili nie wyobrażam sobie, że mogłoby mi jej zabraknąć.
Do tej pory wszystko wyrabiałam ręcznie i choć lubię to zajęcia bo odstresowuje, to z przyjemnością się nią wyręczam.


Tym razem wymieszałam mąkę pszenną typ 550 i jaglaną razową, wyszły pachnące i pyszne bułeczki, przepis podam na tradycyjne wyrabianie i na sposób w maszynie.




Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 550 
  • 150 g mąki jaglanej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1/4 l letniego mleka
  • otręby do posypania

Przygotowanie:
  • wsypać mąkę do dużej miski, wymieszać z solą, zrobić dołek, wlać letnie mleko, rozkruszyć drożdże, wymieszać z niewielką ilością mąki, zostawić na 15-20 minut 
  • po tym czasie dodać jajko, wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, ma być elastyczne
  • przykryć i odstawić do wyrośnięcia - ma podwoić swoją objętość - na około 1-1,5 godziny
  • po tym czasie ciasto wyrobić jeszcze raz i podzielić na kawałki - mi wyszło 16 bułeczek - dzieliłam na porcje ważące około 50g
  • każdy kawalęk chwilę wyrobić i uformowac okrągłą bułeczkę - ja poprostu rozpłaszczony placuszek wielkości mojej dłoni składam do środka i zlepieniem układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nie bliżej niż 5 cm od siebie
  • kiedy już wszystkie bułeczki są na blasze, zostawiam je do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce
  • kiedy bułeczki podrosną, nacinam je ostrym nożem na krzyż i co drugą posypałam poprostu otrębami 
  • wstawić blachę z bułkami do gorącego piekarnika rozgrzanego do 200 stopni - pieczywo piekę w opcji góra-dół, bułki na środkowej półce przez 20 minut
  • upieczone wyłożyć na kratkę i ostudzić



Dla maszynistów:
  • do pojemnika wlewam mleko, wbijam jajko,dodaję sól
  • sypię mąkę, rozkruszam drożdże i włączam program do wyrabiania i rośnięcia ciasta
  • dalej postępuję już jak przy tradycyjnym ręcznym sposobie, czyli zaczynam od krótkiego wyrobienia ręką i dzielę ciasto na porcje, z którym formuję bułeczki


Smacznego;;)

17 komentarzy:

  1. Muszę dorwać mąkę jaglaną, bo bułeczki wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm...wyglądają przepysznie, pachną pewnie cudownie i pewnie tak samo smakują :-)

    Zapraszam na candy :-) http://riccio.pinger.pl/m/14998776/a-moze-candy

    Miłego i słonecznego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne bułeczki :) U mnie dziś piekł się chlebuś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! I smacznego chlebka żīczę, chociaż pewnie dziś po nim już tylko wspomnienie zostało;)

      Usuń
  4. Moja Droga,

    masz niesamowitą rękę do wszelkiego rodzaju wypieków! Aż Ci zazdroszczę :)
    Bułki są po prostu przecudne.

    Z pozdrowieniami,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edith,

      dziękuję;)) Lejesz miód na moje oczy kiedy to czytam!

      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Pieknie wygladaja te buleczki. Lubie miec siweze na sniadanie :) Maszyny niestety nie mam, bo mi miejsca brak i moj M. twierdzi, ze jest zbedna hmmm Moze i ja bym wtedy czesciej piekla :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Ja maszynę wygrałam, bo sama bym sobie nie kupiła - myślałam, że jest zbędna... ale się mylilam, wspaniale wyrabia ciasto i w razie awarii mam ekspresowo upieczony chlebek, nawet na zakwasie;)

      Usuń
  6. Bułeczki jak malowane, idealne na niedzielne śniadanko :)I moja ulubiona kratka na serwetce...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne bułeczki :) Upiekłam, dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...