logo

niedziela, 16 grudnia 2012

Sernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą

Uwielbiam serniki, gdybym miała więcej czasu i pieniędzy piekłabym codziennie inny, pomysłów i smaków do wypróbowania mam nieskończoną ilość, mam nadzieję, że je zrealizuję;)


Z racji obecnego Świątecznego klimatu zamarzył mi się taki pomarańczowy i taki właśnie stworzyłam. Na dniach zaproszę Was na cynamonowy pieczony, bo cynamonowy na zimno - już jest dostępny na moim blogu.


Wyszedł nie za słodki, z kawałkami świeżych pomarańczy, z kakaowym spodem, ani kremowy, ani zbity, taki w sam raz. Słodycz kandyzowanych pomarańczy zwieńcza dzieło, a oprószone cukrem pudrem brzegi udają śnieg i wprowadzają w piękny nastrój.




Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 2 małe jajka lub 1 duże
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki kakao

  • 700 g sera twarogowego na serniki - użyłam wiaderkowy
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 3 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 1 duża pomarańcza - około 400 g

  • cukier puder
  • kandyzowane plastry pomarańczy

Przygotowanie:
  • z mąki, proszku, kakao, cukru, jajek i masła zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 h
  • spód tortownicy wyłożyć papierem, wypuścić na wierzch, zamknąć obręcz, brzegi od środka delikatnie posmarować masłem
  • piekarnik nastawić na 160 stopni
  • na spód tortownicy wyłożyć kakaowe ciasto, można je pokruszyć, można zetrzeć, można rozwałkować - jak Komu wygodnie, ja je pokruszyłam i rownomiernie docisnęłam
  • umieścić w misie miksera ser, śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy i mąkę - zmiksować na jednolitą masę
  • w tym czasie obrać pomarańczę, ja obcinam górę, dół, następnie nożem obieram aż z białą częścią, żeby potem powycinać czyste cząstki, które kroję na 3-4 części
  • do miksującej się masy dodawać po 1 jajku i każde miksować około 0,5 minuty
  • na sam koniec do masy dodać kawałki pomarańczy, wymieszać już ręcznie, przelać do tortownicy
  • wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec w termoobiegu w 160 stopniach przez 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze około 40 minut
  • piekarnik po tym czasie wyłączyć, sernik zostawić, po około 15-20 minutach uchylić piekarnik, zostawić jeszcze sernik na kolejne 15-20 minut, wyjąć, zostawić do wystygnięcia
  • zdjąć tylko obręcz i wstawić na całą noc do lodówki
  • rano posypać brzegi cukrem pudrem i na środek poukładać kandyzowane pomarańcze, kroić bardzo ostrym nożem

Smacznego;)

17 komentarzy:

  1. Naprawdę piękny! Musi być bardzo smaczny, gratuluję wypieku.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny, wygląda pysznie i bardzo świątecznie, musiał być bardzo aromatyczny, dzięki tym pomarańczkom :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ukoiłaś moje zmęczone oczy tym sernikiem:)Piękną masz paterę do ciast.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja zastanawiałam się do czego wykorzystać kandyzowaną pomarańcz. Juz teraz wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a jaki zgrabny! plus te pomarańcze to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja Droga,

    to najlepszy sernik na święta! Na czekoladowym/kakaowym spodzie i z nutą pomarańczy. Przepyszny i cudnie się prezentuje!

    Pozdrawiam Cię serdecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  7. coś wspaniałego, zaniemówiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moj Polowek sie oblizuje do monitora :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mi się podoba ta dekoracja z pomarańczy;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudownie wygląda i pewnie smakuje jeszcze cudniej :) Nigdy nie jadłam kandyzowanych pomarańczy, wyobrażam sobie jak piękny jest ich aromat...

    OdpowiedzUsuń
  11. Anka Wrocławianka - wyszedł wspaniały, uwielbiam serniki, w Nowym Roku muszę ich stworzyć dużo więcej niż w tym;)

    Inspirowane Smakiem - w ostatniejchwili na to wpadłam, nie dość, że ciekawiej wygląda, to pysznie smakuje;)

    martex.82 - tak, to był taki przedświąteczny test i wyszedł idealnie, jak pisałam wyżej Nowy Rok będzie obfitował w coraz to nowsze moje przepisy;)

    Katka - miło mi,a patera od Mamy, wszystkie nasze chrzcinowe, komunijne i 18-tkowe torty na niej stały, troszkę ich było;)

    teenager - na Święta i tą porę roku, kiedy cytrusy królują;)

    Anula - cieszę się, że mogłam pomóc;)

    Kamciss - dziękuję;)

    Bity Kęs - podobno mam rękę do serników;)

    Karmel -ita - dziękuję bardzo;)

    Madame Edith - jestem bardzo zadowolona z końcowego efektu i wizualnie i smakowo spełnił moje oczekiwania, dziękuję i również serdecznie Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Antenka -aż tak?;) miło mi, dziękuję;)

    Sylvia - reakcja prawidłowa, Pozdrowienia dla Ciebie i Połówka;)

    DarkANGELiKA - dziękuję bardzo, jakoś tak mi fajnie wyszło;)

    Paulina - same pomarańcze cudne, dobrze że zrobiłam więcej, bo do każdego kawałka chętnie sięgaliśmy po kolejne plastry, żeby każdy kęs sernika był nimi zwieńczony - polecam i Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ach, Ewo, sernik jest po prostu doskonały!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...