W minioną sobotę miałam na popołudniową zmianę i kiedy moi chłopcy jeszcze spali postanowiłam ich obudzić pysznym śniadaniem, pysznym nie tylko w sensie smaku, ale i w sposobie podania.
Cudnie było widać ich zaskoczenie, kiedy obudziłam ich z tacą w rękach, nie mieli pretensji, że zrywam ich o 8.30 - kiedy jest sobota i można sobie pospać. Wiedząc, że wrócę, jak już synek będzie spał, chciałam z nimi spędzić miło tych parę godzin przed pracą.
Zapraszam na omlet z serami, szynką i gruszką w towarzystwie chleba na Lechu i pomidorków cherry w sosie na bazie oliwy, cytryny i ziół.
Składniki:
- 4 jajka
- 6 łyżek mleka
- 2 plasteri szynki wiejskiej
- 1/2 camemberta - takiego małego okrągłego
- połowa sera pleśniowego - błękitny lazur
- 1/2 gruszki
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- pieczywo
- sałatka z pomidorków cherry w sosie
Przygotowanie:
- wybić jajka do miski, dodać mleko i dokładnie rozmącić na jednolitą masę
- masło rozgrzać na patelni, wylać masę jajeczno-mleczną i smażyć na średnim ogniu
- po chwili poukładać nasze dodatki, pokrojony camembert, lazur, szynkę
- gruszką przeciać na 2 części
- smażyć aż do ścięcia się jajek i rozpuszczenia delikatnie camemberta, wyłączyć, doprawić świeżo zmieloną solą i pieprzem
- wyłożyć na talerz, podać z pieczywem i sałatką z pomidorków
Smacznego;)