logo

sobota, 30 marca 2013

Babka - Baba drożdżowa II i Wesołych Świąt!

Moi drodzy Czytelnicy, korzystając z okazji składam Wam życzenia:

ZDROWYCH, SPOKOJNYCH, PIĘKNYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT, MIŁYCH SPOTKAŃ, ROZMÓW, ODPOCZYNKU OD CODZIENNOŚCI. ODWIEDZIN ZAJĄCZKA i jak już pisałam na facebook- u WIOSNY!!!

Składając życzenia mam dla Was przepis na jeszcze jedną babę drożdżową, przepis z Kuchni Polskiej z 1968 roku - Babka II, proszę, częstujcie się!


Ja zrobiłam z połowy porcji, bo mam tylko taką małą typowo-babkową formę.
Przepis natomiast podaję jak jest zapisany w Kuchni Polskiej.


Krojona jeszcze ciepła, bo moje obżarciuchy już nie mogły wytrzymać.
Zresztą, pisząc tego posta, widzę, że została 1/4 babki;)





Składniki: 

  • 500 g mąki
  • 150 g cukru
  • 250 ml śmietanki słodkiej lub mleka - dałam mleka
  • 5 żółtek
  • 50 g drożdży
  • 100 g masła lub margaryny - dałam masło
  • szczypta soli
  • wanilia, skórka cytrynowa, rodzynki, migdały  - dałam tylo wanilię
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • cukier puder

Przygotowanie:
  • mąkę przesiać na stolnicę, albo do dużej miski
  • zrobić rozczyn: 100 g mąki, mleko w temperaturze pokojowej, rozkruszone drożdże i 1-2 łyżeczki cukru, dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość, potrzebuje około 15-20 minut
  • żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na pulchną masę, dodać do miski z mąką
  • następnie dodajemy podrośnięty rozczyn, szczyptę soli i bakalie - jesli ich używacie
  • zaczynamy wyrabiać ciasto
  • kiedy zaczyna się robić gładkie, dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, wyrabiamy aż do jego wchłonięcia się w ciasto
  • odrazu przekładamy do formy, posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką - ma wypełniać ją w 1/3 wysokości
  • odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ja dodatkowo przykrywam czystą bawełnianą ściereczką
  • gdy forma już jest pełna wstawiamy do nagrzanego piekarniku do 175-180 stopni i pieczemy około 30-35 minut 
  • lekko schłodzić, wyciągnąć z formy, ostudzić i posypać cukrem pudrem


Smacznego;)

10 komentarzy:

  1. piękna baba!

    Cudownych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładna ta Twoja babeczka Ewciu.
    Wesołych Świąt Kochana Tobie i Twoim bliskim:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje chłopaki to prawdziwe żarłoczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spokojnych, radosnych, pełnych rodzinnego ciepła i miłości Świąt Wielkanocnych oraz stołu uginającego się pod całą masą smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. baba jak malowana! :)
    Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewuś te kawałki wyglądają jak serduszka :))) Pięknych Świąt Kochana!

    OdpowiedzUsuń
  7. cudne wypieki *-*
    Wesołych Świąt ;*

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pulchna ta babeczka, szkoda że tak późno ją ujrzałam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...