logo

środa, 20 marca 2013

Chleb orkiszowo-jaglany

Pieczywo domowe smakuje wspaniale i do tego wiemy, co dokładnie znajduje się w naszych bułkach, chlebie, bagietkach czy rogalach.
Możliwości i przepisów jest tak dużo, że kombinować można za każdym razem inaczej.

Ja ostatnio wróciłam do mąki orkiszowej i głównie na niej piekę swoje chleby.
Był okres, że się "nią" przejedliśmy, ale teraz już się za nią stęskniłam i często gości w mojej kuchni.


Zapraszam na chleb - bardzo prosty w wykonaniu, na zakwasie, orkiszowo-jaglany.




Składniki na keksówkę:
  • 300 g zakwasu żytniego - aktywnego
  • 200 ml wody
  • 100 g mąki jaglanej 
  • 300 g mąki orkiszowej typ 700
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:
  • wszystkie składniki umieszczam w dużej misce i mieszam do połączenia się  - może być ręcznie, może być mikserem - ciasto powinno być dość luźne
  • przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę
  • formę nasmarować olejem, wysypać otrębami, przełożyć do niej ciasto, wyrównać z wierzchu i zostawić do wyrośnięcia - ma być równe z brzegiem formy - w zależności od temperatury pomieszczenia rośnie 2-3 godziny
  • wyrośnięty chleb wstawić do zimnego piekarnika i piec w 200 stopiach 1 godzinę
  • wyjąć z formy, zostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia

Smacznego;)

15 komentarzy:

  1. moje smaki! Uwielbiam pieczywo orkiszowe, a własnoręcznie robione to już w ogóle !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja zatęskniłam za mąką orkiszową i się z nią przeprosiłam;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. U Ciebie ciągle chlebki:) Fajnie ze czesto pieczesz,bo wiadomo ze lepsze.Takie domowe pieczywko:)
    Ja kiedys upieklam i mi nie wyszedl i sie zrazilam;(

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od ponad roku jak zaczęłam piec tak piekę do dziś i nie mam zamiaru przestać;) Spróbuj jeszcze raz, nie wolno się poddawać;) Pozdrawiam serdecznie;)

      Usuń
  3. Wygląda smakowicie :D
    Zabieram się do upieczenia jakiegoś chleba, ale na zabieraniu jak narazie się kończy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, trzeba coś z tym "zabieraniem się" zrobić;) Działać i upiec;) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Bardzo prosty i bardzo smaczny Ewciu. Pięknie wygląda.
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  5. W przyszłym tygodniu robię zakwas i też zacznę szaleć z domowym pieczywem. Pyszny musiał być ten chlebek!

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny, równiutki...marzy mi się taka cieplutka pajda z masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A skąd mąka jaglana? Trzeba kaszę w młynek wrzucić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję mąkę jaglaną w młynie, ale kaszę jak najbardziej można zmielić i mieć z niej mąkę jaglaną. Pozdrawiam, szkoda, że nie wiem Kogo:(

      Usuń
  8. Ja niestety w swoim młynie orkiszowej nie dostanę, a zamawiać na necie to drogo wychodzi ...wiec chlebki orkiszowe jemy tylko od czasu do czasu i zawsze z lekką zazdroscią na nie spogladam u innycjh:) buziaczki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...