logo

niedziela, 20 listopada 2011

Obiecane zdjęcia przetworów

Ponieważ wszystkie przetwory są już zrobione, dodaję tylko obiecane zdjęcia.
Oto część mojej jadalnej kolekcji, przepisów nie zamieszczam, chyba, że Komuś zależy, to oczywiście podam, ale wolałabym to robić w momencie, gdy zaczniemy sezon przetworów 2012.



  • Ogórki konserowe
  • Sałatka z cukini, cebuli i papryczki chili
  • Pomidory z czosnkiem i bazylią 
  • Marchew konserwowa
  • Marynowane grzyby gąski lub zielonki
  • Przecier pomidorowy
  • Buraczki tarte


  • Grzyby w zalewie solnej -gąski lub zielonki (idealne do karpia z włoszczyzną na Wigilię)
  • Cukinia ala' ananas
  • Puree z cukini
  • Cebulka w krążkach marynowana
  • Ogórki curry w plastrach


  • Gruszki w syropie z prawdziwą wanilią
  • Kompot z czereśni
  • Drylowane czereśnie



  • Kompot z truskawek
  • Kompot z wiśni
  • Maliny w cukrze



  • Dżem z czarnej porzeczki
  • Dżem z czereśni
  • Dżem z zielonych pomidorów



  • Mus jabłkowy
  • Cukinia ala'ananas
  • Dżem z gruszek z imbirem i cukrem


  • Dżem jagodowy
  • Wydrylowane wiśnie
  • Jagody w cukrze

Tyle udało mi się przytargać dzisiaj z piwnicy;) Mam nadzieję, że wciągnę wiele osób w zamykanie pyszności lata i jesieni w słoiczki, żeby móc cieszyć się ich smakiem zimą i wiosną.

2 komentarze:

  1. Gratuluję kolekcji :) Mnie w tym roku wystarczyło zapału na tyle tylko, żeby zgromadzić i przygotować słoiki... Może w nadchodzącym sezonie uda mi się je zapełnić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najważniejszy krok już zrobiłaś, nawet dwa;)
    - pierwszy masz słoiki
    - drugi -wielkie chęci;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...