Zrobiłam z połowy porcji, bo mialam tylko 1 avokado. Ciasto upiekałam w formie babki i jak dla mnie wystarczająco wyrosła, wiadomo z całej porcji wypełniłaby blaszkę po brzegi. Troszkę zmieniłam sposób wykonania, bo jak zawsze muszę coś od siebie dodać, ale to już w opisie przygotowania.
Ciasto jest wilgotne, idealnie słodkie, ma piękny groszkowy kolor i jest warte polecenia, w moim repertuarze zagości na stałe do pieczenia.
Składniki na małą tortownicę z wkładem do babki z dziurką:
- 1 dojrzałe avokado
- 3 jajka - żółtka i białka osobno
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego swojej roboty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka wiórek kokosowych
Przygotowanie:
- oddzielić żóltka od białek i ubić razem z cukrem i cukrem waniliowym
- dodać obrane i już rozgniecione avocado i miskować na jednolitą masę
- dodać śmietanę, sok z cytryny i szczyptę soli
- partiami dodawać mąkę, na koniec wiorki kokosowe
- ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać już za pomocą łyżki do połączenia się z masą
- wylożyć do wysmarowanej i oprószonej mąką formy, piec w 180 stopniach około 30-40 minut, do suchego patyczka
- jeszcze ciepłe ciasto polac lukrem: 2 łyżeczki wody, 7 łyżeczek cukru pudru, 1 łyżeczka likieru miętowego
Smacznego:)
Super wygląda ten zielonkawy kolor :) A awokado to przypadkiem nie owoc? :D
OdpowiedzUsuńmyślę że jest to kwestia sporna podobnie jak z pomidorem. Powszechnie jest uważany za warzywo a tak naprawde jest owocem :/ Zresztą jakie to ma znaczenie. Ważne że smakowite potrawy można z nich wykonać ;)
UsuńPozdrawiam i napewno wypróbuje przy najbliższej okazji :)
Anonimowy, moje pytanie wynikło z ciekawości, a nie złośliwości. Nie spotkałam się jeszcze z opinią, że awokado to warzywo, a jeśli możesz to pokaż proszę jakieś wiarygodne źródło skąd masz takie informacje.
UsuńPaula, przecież ja wiem, że napisałaś to ciekawości;) Nie zastanawiałam się nigdy, czy avokado to owoc czy warzywo, a zmieniać w opisie już nie będę, bo jak napiszę: uwielbiam ciasta na bazie owoców - to dopiero będzie dziwnie brzmiał, prawda?;)
UsuńDla mnie każde warzywo jest owocem ziemi, więc na jedno wychodzi;)
OdpowiedzUsuńJest pyszne, piecz Paulina i nie dyskutuj ze starszymi;)!!!
Tak jest! :D
UsuńWygląda pięknie! Napewno jest super smaczna i nieważne,czy awokado warzywem,czy owocem jest ;) Myślę,że to w tym wypadku nie ma najmniejszego znaczenia :)
OdpowiedzUsuńTak czy siak pycha ;)
OdpowiedzUsuńMój 3 letni synek zjadł już 5 kawałków, nie mam 1/3 babki, mówi, ale pyszne to magiczne zielone ciasto;)
OdpowiedzUsuńPiękne ci wyszło :D A teraz ty mnie zainspirowałaś, żebym to znowu ja mój przepis pozmieniała ;)I koniecznie muszę wypróbować z lukrem Twojego autorstwa!
OdpowiedzUsuńSmak lukru wyczuwalny bardzo delikatnie. Z tym ciastem można dużo pokombinować, ja będę napewno;)
OdpowiedzUsuńsuper ten kolor!
OdpowiedzUsuńale fantastyczne połączenie. wow.
OdpowiedzUsuńMuszę powiedzieć 'WOW". Świetne ciacho, a ten kolor.. niespotykany. ;)
OdpowiedzUsuńpiękne te ciasto! nie spotkałam się jeszcze z avocado w wypiekach! bardzo ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuńNa żywo ten kolor jest naprawdę niesamowity, a po cieście ani śladu;)
OdpowiedzUsuńMuszę coś wymyśleć na jutro;)
Ale bajka niespodziewajka... zielone ciasto;))
OdpowiedzUsuńwspaniałe połączenie smaków, babka musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl :)
OdpowiedzUsuń