logo

środa, 25 stycznia 2012

Babka z avokado i kokosem

Jeszcze przed weekendem zostałam zainspirowana tym przepisem tutaj i wiedziałam odrazu, że muszę je zrobić, bo uwielbiam ciasta na bazie warzyw, głównie za ich zaskakująco ciekawy smak a co za tym idzie, za pomoc w przemyceniu mi warzyw moim mięsożercom;)

Zrobiłam z połowy porcji, bo mialam tylko 1 avokado. Ciasto upiekałam w formie babki i jak dla mnie wystarczająco wyrosła, wiadomo z całej porcji wypełniłaby blaszkę po brzegi. Troszkę zmieniłam sposób wykonania, bo jak zawsze muszę coś od siebie dodać, ale to już w opisie przygotowania.



Ciasto jest wilgotne, idealnie słodkie, ma piękny groszkowy kolor i jest warte polecenia, w moim repertuarze zagości na stałe do pieczenia.





Składniki na małą tortownicę z wkładem do babki z dziurką:

  • 1 dojrzałe avokado
  • 3 jajka - żółtka i białka osobno
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego swojej roboty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiórek kokosowych

Przygotowanie:
  • oddzielić żóltka od białek i ubić razem z cukrem i cukrem waniliowym
  • dodać obrane i już rozgniecione avocado i miskować na jednolitą masę
  • dodać śmietanę, sok z cytryny i szczyptę soli
  • partiami dodawać mąkę, na koniec wiorki kokosowe 
  • ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać już za pomocą łyżki do połączenia się z masą
  • wylożyć do wysmarowanej i oprószonej mąką formy, piec w 180 stopniach około 30-40 minut, do suchego patyczka
  • jeszcze ciepłe ciasto polac lukrem: 2 łyżeczki wody, 7 łyżeczek cukru pudru, 1 łyżeczka likieru miętowego


Smacznego:)

19 komentarzy:

  1. Super wygląda ten zielonkawy kolor :) A awokado to przypadkiem nie owoc? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że jest to kwestia sporna podobnie jak z pomidorem. Powszechnie jest uważany za warzywo a tak naprawde jest owocem :/ Zresztą jakie to ma znaczenie. Ważne że smakowite potrawy można z nich wykonać ;)
      Pozdrawiam i napewno wypróbuje przy najbliższej okazji :)

      Usuń
    2. Anonimowy, moje pytanie wynikło z ciekawości, a nie złośliwości. Nie spotkałam się jeszcze z opinią, że awokado to warzywo, a jeśli możesz to pokaż proszę jakieś wiarygodne źródło skąd masz takie informacje.

      Usuń
    3. Paula, przecież ja wiem, że napisałaś to ciekawości;) Nie zastanawiałam się nigdy, czy avokado to owoc czy warzywo, a zmieniać w opisie już nie będę, bo jak napiszę: uwielbiam ciasta na bazie owoców - to dopiero będzie dziwnie brzmiał, prawda?;)

      Usuń
  2. Dla mnie każde warzywo jest owocem ziemi, więc na jedno wychodzi;)
    Jest pyszne, piecz Paulina i nie dyskutuj ze starszymi;)!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie! Napewno jest super smaczna i nieważne,czy awokado warzywem,czy owocem jest ;) Myślę,że to w tym wypadku nie ma najmniejszego znaczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój 3 letni synek zjadł już 5 kawałków, nie mam 1/3 babki, mówi, ale pyszne to magiczne zielone ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ci wyszło :D A teraz ty mnie zainspirowałaś, żebym to znowu ja mój przepis pozmieniała ;)I koniecznie muszę wypróbować z lukrem Twojego autorstwa!

    OdpowiedzUsuń
  6. Smak lukru wyczuwalny bardzo delikatnie. Z tym ciastem można dużo pokombinować, ja będę napewno;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale fantastyczne połączenie. wow.

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę powiedzieć 'WOW". Świetne ciacho, a ten kolor.. niespotykany. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. piękne te ciasto! nie spotkałam się jeszcze z avocado w wypiekach! bardzo ciekawa propozycja

    OdpowiedzUsuń
  10. Na żywo ten kolor jest naprawdę niesamowity, a po cieście ani śladu;)
    Muszę coś wymyśleć na jutro;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale bajka niespodziewajka... zielone ciasto;))

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniałe połączenie smaków, babka musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...