Z racji piątku jest u nas rybka, jak zawsze szybka do przygotowania i smaczna. Do tego poprostu kuleczki ryżu białego posypane roskruszonym suszonym pomidorem i mizeria, którą moje chłopaki mogą jeść do wszystkiego - doprawiana od zawsze przez mojego M.
Składniki:
- 3 filety z dorsza
- 3 łyżeczki mascarpone
- 3 suszone pomidory z zalewy
- pokruszone suszone pomidory, pieprz cytrynowy
- biały ryż
- cytryna
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- filety ( czyste bez skóry i ości) skropić sokiem z cytryny, posypać mieszanką pieprzu cytrynowego i suszonego pomidora
- na całej długości posmarować cienką warstwą mascaropne i rozłożyć cieniutkie paseczki pokrojonego suszonego pomidora z oliwy
- złożyć, zapakować w folię aluminiową i piec w piekarniku w 180 stopniach około 15-20 minut
- ugotowac ryż i podać do ryby, dodając czątki cytryny i posypać natką pietruszki
Mizeria:
- cieniutko pokrojone plasterki obranego ogórka
- 150 ml jogurtu naturalnego albo dla łasuchów śmietana 18%
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu winnego albo jabłkowego
Jogurt dokładnie wymieszać z cukrem i solą, na sam koniec dodać ocet, wymieszać i polać mizerię.
Smacznego :)
Uwielbiam dorsza, w takim połączeniu musi smakować świetnie. Do tego pięknie podany :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam i to najlepiej takiego w panierce i smażonego w głębokim tłuszczu, ale ze względów kalorycznych i lekkostrawnych często kombinuję i piekę w folii i wychodzą takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńu mnie wczoraj była rybka, ale zniknęła za szybko:) i nie zrobiłam zdjęcia. zbyt długo zwlekałam z obiadem i byliśmy z K. tak głodni, że nawet nie chwyciłam aparatu;)
OdpowiedzUsuńJa już uczulam moich domowinków: najpierw zdjęcia, potem jedzenie;) Starają się, ale nie zawsze się to uda :)
OdpowiedzUsuń