Zrobiliśmy 6 rodzajów: z kaszą i kapustą kiszoną, ruskie, z twarogiem i jagodami, z fetą i karmelizowaną cebulką, z mięsem i z kurczakiem w szpinaku.
Dzisiaj odsłona z kapustą i kaszą.
Składniki na ciasto tutaj
Składniki na nadzienie:
- 0,5 l słoik kapusty kiszonej
- 1 duża marchew
- 1 duża cebula
- 1 torebka kaszy gryczanej podpalanej
- pieprz, majeranek,
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- ugotować kaszę gryczną
- cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle
- marchew obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach, dodać do cebuli i poddusić, pod sam koniec dodać łyżeczkę cukru
- kapustę przepłukac, odcisnąć, pokroić i dodać do marchwi z cebulą, wymieszać i wszystko razem jeszcze chwilę poddusic
- do dużej miski wsypać kaszę, zawartość patelni, dodać 2 łyżeczki majeranku, świeżo zmielony pieprz, dokładnie wymieszać i nadziewać pierogi
Smacznego:)
Fajne .) Ja tez azwsze robie na zapas i mroze :) U nas i tak najlepiej ida z twarogiem, a drugie miejsce z pieczarkami :)
OdpowiedzUsuńZ pieczarkami nie robię, u mnie pieczarka nawet nie występuje w domu pod żadną postacią - moja wątroba jej nie trawi, a ja potem umieram, więc dodaję zawsze leśne grzyby do wszystkiego.
UsuńNo to fantastyczne pierogowe przedsięwzięcie. ;) Ja nigdy nie jadłam takich z kaszą i kapustą,ciekawa jestem smaku... :) Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńZ kaszą cudowne... a jeszcze podsmażone ze śmietanką. Czysta rozpusta!
OdpowiedzUsuńPowinnaś dostać order pierogowego wymyślacza farszów :D Super połączenie :)
OdpowiedzUsuń