logo

czwartek, 16 lutego 2012

Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną

Jak już zabieramy się za klejenie pierogów to produkcja idzie pełną parą, ja robię nadzienia, a M. dzielnie wałkuje, wycina i skleja. Ja gotuję, pakuję, mrożę.

Zrobiliśmy 6 rodzajów: z kaszą i kapustą kiszoną, ruskie, z twarogiem i jagodami, z fetą i karmelizowaną cebulką, z mięsem i z kurczakiem w szpinaku.

Dzisiaj odsłona z kapustą i kaszą.




Składniki na ciasto tutaj

Składniki na nadzienie:

  • 0,5 l  słoik kapusty kiszonej
  • 1 duża marchew
  • 1 duża cebula
  • 1 torebka kaszy gryczanej podpalanej 
  • pieprz, majeranek, 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:
  • ugotować kaszę gryczną
  • cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle
  • marchew obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach, dodać do cebuli i poddusić, pod sam koniec dodać łyżeczkę cukru
  • kapustę przepłukac, odcisnąć, pokroić i dodać do marchwi z cebulą, wymieszać i wszystko razem jeszcze chwilę poddusic
  • do dużej miski wsypać kaszę, zawartość patelni, dodać 2 łyżeczki majeranku, świeżo zmielony pieprz, dokładnie wymieszać i nadziewać pierogi


Te pierogi najlepiej smakują odsmażone na masełku.

Smacznego:)



5 komentarzy:

  1. Fajne .) Ja tez azwsze robie na zapas i mroze :) U nas i tak najlepiej ida z twarogiem, a drugie miejsce z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pieczarkami nie robię, u mnie pieczarka nawet nie występuje w domu pod żadną postacią - moja wątroba jej nie trawi, a ja potem umieram, więc dodaję zawsze leśne grzyby do wszystkiego.

      Usuń
  2. No to fantastyczne pierogowe przedsięwzięcie. ;) Ja nigdy nie jadłam takich z kaszą i kapustą,ciekawa jestem smaku... :) Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z kaszą cudowne... a jeszcze podsmażone ze śmietanką. Czysta rozpusta!

    OdpowiedzUsuń
  4. Powinnaś dostać order pierogowego wymyślacza farszów :D Super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...