logo

wtorek, 6 marca 2012

Cytrynowa babka

Chciało się nam "coś" słodkiego, sąsiadka ma wpaść koło południa na kawkę, więc upiekłam na szybko babkę cytrynową, z tego samego przepisu co pomarańczowa ze wspólnego pieczenia z tym że cytrynowa i z połowy składników, bo w keksówce. Nie polewałam jej lukrem, niczym nie posypałam, bo jest tak delikatna i pysznie cytrynowa, że nic jej więcej nie potrzeba oprócz towarzystwa pysznej kawki lub gorącej herbaty;)



Dopiero zauważyłam, że dość "kwaśno" zaczęłam ten tydzień, wczoraj ukisiłam cytryny, dziś babka cytrynowa, ciekawe co jutro się urodzi;)



Składniki:

  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szlanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka - żółtka i białka osobno
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki skórki z otartej cytryny
  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie:
  • wysmarować formę masłęm i posypać bułką tartą, nagrzać piekranik do 175 stopni
  • utrzeć masło z cukrem
  • dodawać po 1 żółtku i ucierać chwilkę każde
  • dodać sok z cytyny cały czas miksując
  • wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia
  • ubić białka na sztywno, dodać do ciasta
  • dodać skórkę z otartej cytryny i wszystko ze sobą delikatnie wymieszać
  • wyłożyć do formy i piec około 40 minut - do suchego patyczka

Smacznego;)

15 komentarzy:

  1. Mój Młody by zwariował na jej punckie! Pysznie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie wcinamy z chłopakami 3 i 2-latkiem prawie;) Mam nadzieję, że zaraz przyjdzie ta sąsiadka;)

      Usuń
  2. zgadzam się, że do takiego cytrynowego cuda nie potrzeba już kompletnie nic, poza kawą i dobrym towarzystwem :) super wypiek! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszności;) Pierwszy raz taką piekłam, pomarańczową z wcześniejszego przepisu też;) Towarzyszy do słodkości mam 24 h;) Mam tylko nadzieję, że starczy dla sąsiadki, idę schować;)

      Usuń
  3. Ja mam ostatnio szał na babki (może to przez zbliżające się święta?) i z pewnością tą wypróbuję bo narobiłaś mi niezłego smaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda, że nie mogłam sie wprosic na tę słodką pokusę...choroba nie wybiera...ale mam nadzieje, że degustacja innych wypiekow mnie nie ominie..a teraz zabieram się za pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna! pewnie nie za słodka, idealna na podwieczorek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładna,jak widać cytrynowa babka, pyszny smak, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesamowicie puszysta!!!! i pewnie pychowata:) Też sobie zrobię, a co!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób bo warto! Ju żpodczas pieczenia tak pięknie pachnie i nastaraja i jest taka pyszna...;) Nie wiem, dlaczego do tej pory nie piekłam cytrusowych bab? Najważniejsze, że teraz je odkryłam, ale to zasługa wspólnego pieczenia tej pomarańczowej - także przepysznej!

      Usuń
  8. Magda, Samantha - pyszna była;)

    Sąsiadka dokończyła babkę;) Nie za słodka, cudnie cytrynowa, mięciutka, nie sucha...

    OdpowiedzUsuń
  9. Babka cytrynowa wygląda pięknie. Taka puszysta. Moje smaki. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. super pomysł na zmianę smaku, wygląda cudownie!!! musimy znowu coś wspólnego upichcić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musimy, koniecznie! Jeszcze grejpfrutowa i lemonkowa do upieczenia czeka w kolejce!;) Aaaa i mandarynkowa;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...