logo

piątek, 8 czerwca 2012

Pasta z pieczonego bakłażana i łososia

Uwielbiam pasty do chleba, uwielbiam je tworzyć i wymyślać. Uwielbiam bakłażana, ale nie miałam na niego pomysłu, a dokładnie na nie, bo były dwa. Tego dnia na obiad był pieczony łosoś i został jeden dzwonek upieczony w ziołach, dlatego upiekłam poprostu bakłażany, wydrążyłam, dodałam łososia i kilka innych skladników i powstała kolejna pasta do chleba.



Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 duży dzwonek łososia
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego tloczonego na zimno
  • 3 łyżki serka kanapkowego albo takiego na naleśniki śmietankowego - użyłam Delfiki
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz świeżo zmielony
  • świeży tymianek

Przygotowanie:
  • bakłażany przeciąć, posypać solą, na 1 bakłażan 1 łyżeczka soli, odstawić na 30-40 minut
  • łososia upiec w folii z ziołami - ja upiekłam z tymiankiem i gałązką rozmarynu i plasterkami cytryny
  • po minionym czasie bakłażany opłukać z soli, posmarować z wierzchu olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 220 stopni na 40 minut, w połowie czasu, dołożyć zawiniętego w folię aluminiową łososia, jemu wystarczy 20 minut w piekarniku
  • upieczone bakłażany i łososia zostawić do wystygnięcia


  • przygotować miskę, wydrążyć bakłażana, ma zostać tylko skóra, dodać mięso z łososia (dobrze oddzielić, żeby nie było ości), dodać serek, sok z cytryny i dokładnie zmiksować blenderem
  • tymianek drobniutko pokroić, dodać do masy, dodać świeżo zmielony pieprz, wymieszać


  • jakby było mało soli - dosolić, ale jak dla mnie nie ma takiej potrzeby, bo masa jak chwilę postoi to smaki się przegryzą, zawsze można posolić pomidora na kanapce albo dać małosolnego ogórka



Smacznego;)

7 komentarzy:

  1. Kolejny świetny Twój pomysł Ewo;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu;) Pasta smakowała wybornie, łosoś delikatnie wyczuwalny, a bakłażan pieczony z olejem rzepakowym... bajka;)

      Usuń
  2. Pasta musi smakować pysznie, jeszcze na domowym chlebku to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Planuję zrobić, ale nie mam łososia to coś innego będę musiała wykombinować :) Myślisz, że tuńczyk w sosie własnym będzie pasował?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, będzie pasował;) Hmm, aż Ci jej zazdroszczę;) Do tego świeży chlebek albo bułeczki i pomidor... Daj znać jak smakowała;) Ta wersja z tuńczykiem;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...