logo

czwartek, 14 czerwca 2012

Placuszki z ricotty z pomarańczą, miodem i cynamonem

Delikatne, pyszne, rozpływające się w ustach, niczym sernikowe placuszki, przekładane plastrami pomarańczy, polane miodem, posypane cynamonem... hmm... pysznie bylo, przed chwilą;)



Ten tydzień, to najchętniej bym się u Kogoś stołowała, tak mi się nie chce nic gotować, piec,... mam kulinarnego lenia;( pewnie gdyby nie dzieci i M., to bym sobie w tym tygodniu odpuściła, ale Oni muszą jeść, stąd pomysł na te śniadaniowe placuszki.



Wyszły wspaniałe, pewnia żadna filozofia, ale może Komuś przyda się ten przepis, stworzony przed chwilą, więc podaję.



Składniki na 12 placuszków:

  • 250 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego swojej produkcji
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 1 pomarańcza
  • cynamon i miód do smaku

Przygotowanie:
  • pomarańczę umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry (naookoło obkroić z białej skórki)
  • jajka dokładnie wymieszać z cukrem i szczyptą soli
  • dodać ricottę, dokładnie wymieszać, połączyć ze sobą
  • dodać mąkę, wymieszać - ciasto jest dość gęste, ale takie ma być
  • na patelni wylać niewielką ilość oleju, rozprowadzić pędzelkiem i wykładać po łyżce ciasta, rozpłaszczyć, smażyć z każdej strony po 1,5-2 minuty na złoty kolor
  • układać na przemian z plastrami pomarańczy na talerzu, posypać cynamonem, polać miodem




Smacznego:)

30 komentarzy:

  1. wspaniałe ;O od wczoraj (bo dopiero wczoraj próbowałam), jestem absolutnie zakochana w ricottcie. Czaję się na te placuszki, więc jak tylko kupię nowe opakowanie (po 250gramowym od wczoraj nic już nie zostało...) - smażę je, nie ma co! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ricotta jest cudna, a placuszki z jej udziałem smakują jak sernikowe pysznotki;) Usmaż Rocksanka, będziesz zachwycona! Przytulam;)

      Usuń
  2. o pysznie się zapowiadają :) mam ricottę i chyba się skuszę jutro na śniadanie na podobne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zrobienia, trwa chwilę a placuszki, niebo w g... buzi;)

      Usuń
  3. Ludzie! jak Ty kusisz:)Zjadłabym z przyjemnością.Mnie się też ostatnio nie chce gotować ,ale w moim przypadku też nie jest to możliwe.Ostatnio mnie chyba ktoś przeklął bo już 3 chleby ze sprawdzonych przepisów piekłam i wyobraź sobie ,że nie wyszły.Wczoraj nie wyrósł mi ten na zakwasie piwnym:( albo jakieś fazy księżyca niesprzyjające albo ktoś urok w moją stronę puścił:(Jak mi w sobotę się nie upiecze to nie wiem co zrobię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, na szybko i najprościej jak się da, tą pomarańczę to obierałam z nudów pomiędzy 1-2-3 smażeniem, bo po 4 placuszki mi wchodzą na patelnię... My matki-Polki same możemy nie zjeść, ale rodzinka tak;)

      Buu, Kto Tobie takiego psikusa zrobił;(??? Wiesz, ten tydzień jest taki ciężki, pogoda męczy, a jak wyjdzie na chwilę słonko i się czlówiek już cieszy, to za chwilę chmury i deszcz wraca, a to męczy i duszę i ciało, może poczekaj po weekendzie, bo to chyba ten tydzień taki ciężki...

      Przytulam mocno i odpędzam wszystkie uroki!!!

      Usuń
  4. Nie zależnie od tego czy to filozofia czy też nie, ważne aby smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie - takie mini placuszkowe torciki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, cudnie smakowały, aż się rozmarzyłam;) Dziękuję!

      Usuń
  6. Wygląda obłędnie! Świetny pomysł. Ja jeszcze polałabym wszystko sosem owocowym lub czekoladowym ;)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Propozycja sosów jak najbardziej mile widziana, ale ja już dziś z rana nie miałam siły wykrzesać więcej z siebie;( Ciężki tydzień, chociaż śnaidanko udane;) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Wyszedł Ci pomarańczowy tort z placuszków ;)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności ! Piękny torcik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopiero zauważyłam, że faktycznie wyglądały jak torcik;)

      Usuń
  9. Oj tak, te z ricottą absolutnie są najlepsze :) Pomysł z pomarańczami bardzo fajny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są cudown, takie serniczkowe;) A z dodatkiem pomarańczy takie eleganckie!

      Usuń
  10. Placuszki z ricotty znam - ale nigdy nie jadłam ich z pomarańczami, ten tort z nich jest po prostu cudny!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pulchne, piękne i z moją ukochaną ricotta <3 muszę zrobić sobie takie na śniadanie i zjeść z truskawkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha, takie placuszki są mega. Jeżeli jeszce nie próbowałąś to polecam Ci ricotta hotcakes, przepis podobny do Twojego, tylko że białka ubija się na sztywną pianę, to dodaje plackom lekkości. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak robię pankejki - to ubijam białko, tutaj następnym razem też spróbuję, dziękuję za podpowiedź;) Pozdrawiam!

      Usuń
  13. ale fantazyjne śniadanko! wygląda bombowo

    OdpowiedzUsuń
  14. właśnie takie placki zjadłabym dziś na śniadanie... :):) i to zestawienie z pomarańczą :) kusisz kobieto :))))

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda jak mini torcik:) przepyszne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale cudne! Kocham placuszki z ricotty, są takie delikatne, u mnie na blogu będą jutro :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...