dodawałam za dużo cukru.
Wyszedł gęsty, słodko-kwaśny, z całymi owocami.
Zapakowany w weck-i z Owocowego Domu.
Składniki:
- 1 kg agrestu
- 300 g cukru
Przygotowanie:
- owoce umyć odsączyć - agrest obrać z szypułek i ogonków,
- połowę owoców, które mają być użyte na dżem zmiażdżyć, zasypać cukrem i zostawić na kilka godzin
- gotować na słabym ogniu aż masa zacznie gętnieć, wówczas dodać resztę całych owoców i gotować, w czasie gotowania mieszać
- dżem uważać za gotowy, gdy kropla przeniesiona na zimny spodek krzepnie
- gorący dżem kłaść do słoików, ja swoje zapakowałam w słoiki Weck-a, więc musiałam dodatkowo zapasteryzować, jeśli nakładacie je do zwykłych zakręcanych słoików typu twist, wystarczy dobrze zakręcić, zostawić do ostygnięcia
- przechowywać w suchym i chłodnym pomieszczeniu
Smacznego;)
Bardzo lubię dżem agrestowy, kojarzy mi się z babcinymi tortami :) Świetne słoiczki, mogą od razu robić za ozdobę stołu :)
OdpowiedzUsuńMi z domem rodzinnym, tylko moja Mama przestała je robić, zawze każde zebrać nam wszystko i nic dla siebie nie chce:)
UsuńSmakowity!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Pozdrawiam!
UsuńCzarny agrest to mój ulubiony:) Piękne te weki. Słoiczki marzenie:)
OdpowiedzUsuńJola, wiesz, że cały dzień o Tobie myślałam...... jeszcze przed chwilą i ściągnełam Cię myślami;) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńDzień dobry. Właśnie robię dżem według pani przepisu, tylko zamiast dodać połowę całych owoców, zmiksowałem agrest w blenderze. Gotuję go i nie chce zgęstnieć... Mam się bać? :P
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ale wpadł mi ten komentarz do spamu, bo nie jest podpisany;(
Usuńsam agrest ma w sobie dużó pesteczek, a co za tym idzie, dużo pektyny, powinien zgęstnieć jak ostygnie, już w słoikach.
Proszę dać mi znać jak się udał. Pozdrawiam/Ewa