logo

poniedziałek, 30 lipca 2012

Dżem z czarnego agrestu

Najprostszy, już ostatni twór z agrestu, tym razem czarnego, który był już tak dojrzały, że nie nie 
dodawałam za dużo cukru.



Wyszedł gęsty, słodko-kwaśny, z całymi owocami.
Zapakowany w weck-i z Owocowego Domu.




Składniki:

  • 1 kg agrestu
  • 300 g cukru

Przygotowanie:
  • owoce umyć odsączyć - agrest obrać z szypułek i ogonków, 
  • połowę owoców, które mają być użyte na dżem zmiażdżyć, zasypać cukrem i zostawić na kilka godzin
  • gotować na słabym ogniu aż masa zacznie gętnieć, wówczas dodać resztę całych owoców i gotować, w czasie gotowania mieszać
  • dżem uważać za gotowy, gdy kropla przeniesiona na zimny spodek krzepnie
  • gorący dżem kłaść do słoików, ja swoje zapakowałam w słoiki Weck-a, więc musiałam dodatkowo zapasteryzować, jeśli nakładacie je do zwykłych zakręcanych słoików typu twist, wystarczy dobrze zakręcić, zostawić do ostygnięcia
  • przechowywać w suchym i chłodnym pomieszczeniu
Smacznego;)

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię dżem agrestowy, kojarzy mi się z babcinymi tortami :) Świetne słoiczki, mogą od razu robić za ozdobę stołu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi z domem rodzinnym, tylko moja Mama przestała je robić, zawze każde zebrać nam wszystko i nic dla siebie nie chce:)

      Usuń
  2. Czarny agrest to mój ulubiony:) Piękne te weki. Słoiczki marzenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola, wiesz, że cały dzień o Tobie myślałam...... jeszcze przed chwilą i ściągnełam Cię myślami;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Dzień dobry. Właśnie robię dżem według pani przepisu, tylko zamiast dodać połowę całych owoców, zmiksowałem agrest w blenderze. Gotuję go i nie chce zgęstnieć... Mam się bać? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, ale wpadł mi ten komentarz do spamu, bo nie jest podpisany;(

      sam agrest ma w sobie dużó pesteczek, a co za tym idzie, dużo pektyny, powinien zgęstnieć jak ostygnie, już w słoikach.

      Proszę dać mi znać jak się udał. Pozdrawiam/Ewa

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...