logo

środa, 8 sierpnia 2012

Brownie z mascarpone

Moje  pierwsze brownie było idealne, to z mascarpone - smaczne, słodkie, taki delikatny serniczek na czekoladowym spodzie. Wolę wersję soute - jest idealna!


Zniknęło odrazu, Mama i M. chwalili i praktycznie sami pochłonęli tą blaszkę. Ja wiem, że będę piekła to moje pierwsze brownie bardzo często, ewentualnie dodam do środka orzechy czy inne smaki czekolad, będę jeszcze kombinować, a z mascarpone to na specjalne zamówienie domowników.




Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:


  • 115 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 70 g mąki
  • szczypta soli
  • 50 g mlecznej czekolady 
  • 250 g mascarpone

Przygotowanie:
  • masło rozpuścić na średnim ogniu, dodać połamaną gorzką czekoladę, mieszać aż do rozpuszczenia, odstawić do ostygnięcia
  • 2 jajka ubić z cukrem na najwyższych obrotach na pyszystą masę, pod koniec dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, szczyptę soli, mąkę, wymieszać już na wolnych obrotach, tylko tak, żeby składniki połączyły się
  • wyłożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  • mascarpone ubić krótko z kolejnymi dwoma jajkami,jedno po drugim i cukrem pudrem, wyłożyć masę na czekoladowym cieście, z wierzchu posypać kawałkami mlecznej czekolady
  • piec w 160 stopniach około 40 minut, do suchego patyczka


Smacznego;)

22 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, faktycznie taki sernik na brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, nie wierzę! U Ciebie wszystko jest doskonałe! W kuchni na pewno!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję! Ono było smaczne, może za szybo je jadłam po tym klasycznym, stąd moje rozczarowanie.

      Usuń
  3. Brownie z mascarpone mmm... sama nazwa zapowiada, że musiało być pyszne :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja właśnie lubię tą wersję z serem bardziej, tylko ja robię ze zwykłego twarogu, nie z mascarpone, a z dodatkiem malin do tego, jest boskie:)
    Pozdrawiam serdecznie i słonecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, nie wątpię, że jest pyszne, jka napisałam wyżej, może za szybko je zrobiłam i ciągle miałam smak tego klasycznego, teraz odczekam i ponowię próbę;)

      Usuń
  5. ja bardzo lubię mascarpone, więc pewnie by mi smakowało:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem (jak zawsze) kompletnie zakochana w browniesowym przepisie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dopiero zaczynam z nim przygodę, dopiero je odkryłam;)

      Usuń
  7. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale teraz na pewno spróbuję! Wygląda bardzo zachęcająco!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, jak lubisz takie połączenie, to będzie Tobie smakować, mój M. to już słuchać mnie nie może, że ciasto było tylko dobre a nie bardzo dobre;) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Z mascarpone ! O, to cos dla mnie. Jestem wielka milosniczka mascarpone i nie odstrasza( i nigdy mnie nie odstraszy) nawet jego kalorycznosc. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale wygląda. I bardzo kusi. Jako dodatek do brownie polecam maliny. Pasują fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już słyszałam, że maliny i brownie to duet idealny;) Napewno wypróbuję;) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...