logo

sobota, 25 sierpnia 2012

Pszenno-kukurydziana tarta z kurkami

W tym roku nie narzekam na wysyp kurek, gorzej z innymi grzybami - jak na lekarstwo, ale mamy jeszcze wrzesień przed sobą, więc zdążę nazbierać;)
Kiedy zobaczyłam tą tartę u Guli, wiedziałam, że skorzystam z przepisu i jestem, jesteśmy nią oczarowani;)


Ciasto - rewelacja, kruchutkie, pyszne i bardzo uniwersalne, takie bazowe głównie do wytrawnych tart - polecam!!!


Przepis na ciasto podam jak na blogu Bezglutenowe Kucharzenie Guli, z tym, że ja nie posiadam mąki bezglutenowej, dałam tortową.
Nadzienie troszkę zmienione, choć zainspirowane wspomnianym przepisem.




Składniki:

  • 120 g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 160 ml wody

  • 3 duże garście umytych, czystych, obranych kurek
  • 2 łyżki masła
  • świeżo zmielona sól morska
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • 100 ml śmietany 36%
  • 150 g szynki wiejskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka świeżego tymianku

Przygotowanie:
  • mąkę kukurydzianą, wodę i sól mieszamy w jednym naczyniu, tworzymy kulę i odstawiamy do lodówki na godzinę
  • po tym czasie dodajemy jajko i mąkę pszenną i wyrabiamy na gładkie ciasto
  • ciasto można rozwałkować, albo jak ja urywać kawałek po kawałku i układać w formie do tarty, razem z brzegami
  • ciasto podpiekamy w piekarniku 5 minut w temperaturze 180 stopni
  • na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kurki i dusimy około 3-4 minut, pod koniec dodajemy cieniutko pokrojony ząbek czosnku i smażymy jeszcze 2 minuty
  • wyłączamy, żeby troszkę przestygło i w tym czasie ubijamy jajka, dodajemy śmietankę, łączymy, dodajemy sól i pieprz - świeżo zmielone
  • na podpieczoną tartę wykładamy podsmażone kurki, ukladamy zwinięte plastry szynki, zalewamy masą śmietanowo-jajeczną
  • pieczemy w 180 stopniach około 15 minut i posypujemy świeżym tymiankiem


Ta tarta była zaserwowana na obiad w towarzystwie sałaty z sosem winegret i pestkami dyni.



Smacznego;)

23 komentarze:

  1. Bardzo podobna do tej, którą ja robię. Muszę spróbować z dodatkiem szynki, będzie bardziej konkretna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zupełności wystarczyła za obiad! Przepyszna Patyska, ale Ty to już wiesz;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. I tu jest przykład, że nie tylko tarta na słodko musi być pyszna :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. o jacie tarta z kurkami ? ! to są według mnie najlepsze grzybki ! pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdziwe złoto lasu;) Na talerzu w pysznej oprawie;) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Wygląda pysznie, będę musiała przy okazji zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ogromnie się cieszę, że Wam tak bardzo smakowała ta wersji tarty:) Czekam teraz na grzyby leśne i będzie powtórka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na szczęście zamroziłam dużo kurek, więc cały rok mogę się nią cieszyć! Jeszcze raz dziękuję! Pozdrawiam!

      Usuń
  6. No i teraz mi się takiej tarty chce ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Aniu, jest, pyszne, eleganckie, inne, jesz i się delektujesz każdym kęsem;) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. boska tarta! wiem co mówię, bo u mnie dzisiaj również była tarta z kurkami;):) nie myślałam, że będzie aż tak dobra:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie witaj w klubie tarto-kurko-żerców! Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Wspaniała! Kurki w tartach sprawdzają się idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wypróbuję ten spód do tarty, a jajko zastąpię (jeszcze nie wiem czym) ciekawe czy wyjdzie taka krucha:) Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, wlaśnie doczytałam, że to Ty wyszperałaś przepis na tortille kukurydziane... stąd powstał ten spód - dla mnie bomba;) Pozdrawiam i czekam na Twoją wersję!

      Usuń
  11. taka tarta, mniam, oj wprosilabym sie na kawalek.

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam tartę w prawie każdej postaci! a taką z kurkami po prostu ubóstwiam :D
    robię w bardzo podobny sposób :-)

    tojasolange.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...