logo

środa, 26 czerwca 2013

Sernik z sercem i musem truskawkowym

Pewnego dnia stworzyłam sernik dla bardzo ważnej i wyjątkowej osoby, który był dosłodzony ekstra porcją magicznego składnika: moim sercem!
Tak, tak, wyjątkowo dużo go tym razem dodałam i smakował zupełnie inaczej niż te wszystkie dotychczas przeze mnie stworzone;)


Z racji truskawkowego sezonu, górę zwieńczył dodatek konfitury truskawkowej z miętą z tego przepisu.




Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:

  • 0,5 kg sera na serniki ( z wiaderka)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • skórka otarta z 1/2 limonki
  • kawałek "serca" - tyle ile chcemy dać;) tego nie można przedawkować;)
  • słoiczek konfitury truskawkowej lub świeżych truskawek

Przygotowanie:
  • spód tortownicy wyłożyć papierem
  • do misy miksera wsypać cukier i dodać całe jajka, zacząć ubijać na puszystą masę około 10 minut (jak na biszkopt)
  • po tym czasie łyżka po łyżce sera miksując już na małych obrotach
  • na sam koniec dodać budyń i otartą skórkę z limonki i "nasze serce" ;)
  • przelać do przygotowanej formy, piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez 45 minut
  • wyłączyć piekarnik, studzić jeszcze w nim bez otwierania przez 15 minut, następnie wyłożyć na blat, zostawić do całkowitego wystygnięcia i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc
  • tuż przed podaniem ozdobić konfiturą truskawkową, bezpośrednio na każdy kawałek lub na cały sernik, można też przybrać swieżymi owocami  

Smacznego;)

13 komentarzy:

  1. ostatnie zdjęcie mnie oszołomiło! cudownie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Za każdym razem, gdy widzę sernik mam ochotę gnać do kuchni... Twój wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności.. uwielbiam serniki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki z sercem jest najlepszy :)!

    OdpowiedzUsuń
  5. sernik klasyczny , najlepszy z najlepszych !! pełen miłości ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. ..wygląda obłędnie... :). I ten mus truskawkowy <3

    OdpowiedzUsuń
  7. No z takim skladnikiem nie mogl sie nie udac ani co gorsza nie smakowac!:))))) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. strasznie żałuję, ze nie mogę tutaj kupić sera na sernik :( jak będę w Polsce zrobię spore zapasy :) bardzo lubię Twoje ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda, szczególnie te ostatnie zdjęcie bardzo ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Najlepszy ciasto jakie jadłam! Odkąd przeczytałam przepis zrobiłam (i wyjadłam) ten sernik w tylu wariantach że, zaczynam sie zastanawiać czy czlowiek może przedawkować twaróg :))
    Teraz czekam tylko na papierówki, zrobię krajankę według Twojego przepisu i będę żyła o serniku i jabłeczniku otrębowym!
    Super blog! Super przepisy!

    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelina - sprawiłaś, że umiech i radość mam od ucha do ucha;) Dziękuję i zapraszam i Pozdrawiam!!!

      Usuń
  11. Wspanialy serniczek ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...