logo

środa, 17 lipca 2013

Dżem z porzeczki: czarnej i czerwonej

Czarne i czerwone w jedno połączone;)
Kiedy dostałam od Mamy kolejną porcję owoców, długo nie musiałam się zastanawiać co powstanie, oprócz uzupełnienia tradycyjnych smaków, które macie pod tymi linkami:

konfitura z czerwonej porzeczki
dżem z czarnych pereł
dżem z czerwonej porzeczki i imbiru

powstało kilka nowych owocowych kombinacji.


Dziś zapraszam na czarne i czerwone porzeczki połączone w jedno z akcentem czerwonych korali, które oprócz wizualnych wrażeń dodają smaku i "chrupkości", jeśli o takim uczuciu można mówić przy spożywaniu dżemu;)




Składniki:

  • 2 kg czarnej porzeczki
  • 2 kg czerwonej porzeczki
  • 2 kg cukru trzcinowego (można dać biały, można dać więcej, porzeczki są dość kwaśne, ale my takie wydanie bardzo lubimy, stąd u mnie na 4 kg owoców = 2 kg cukru)
  • sok z 2 cytryn

Przygotowanie:
  • umyte i oczyszczone z gałązek, listków, szypułek porzeczki wrzucamy do dużego garnka, z tym, że czerwonej 1,5 kg
  • zaczynamy je przesmażać, co chwilę mieszając
  • jak puszczą sok, dodajemy 1 kg cukru, sok z cytryn i przesmażamy około 20-25 minut (co jakiś czas mieszając)
  • po tym czasie dodajemy kolejny 1 kg cukru, znowu przesmażamy około 20-25 minut
  • na ostatnie 10 minut dodajemy pozostałe 0,5 kg czerwonych porzeczek, które mają się tylko zagrzać, uzyskać tą samą temperaturę co już powstały dżem (pilnujmy więc, żeby się nie rozgotowały)
  • gorące nakładamy do czystych i suchych słoików, mocno zakręcamu i ustawiamy do gory dnem, żeby się porządnie zassały





Przygotowanie w Speedcooku:
  • porzeczki umyć, oczyścić z listków, szypułek, gałązek
  • umieścić 1 kg czarnej porzeczki i 200 g czerwonej w naczyniu miksującym, ustawić obroty na 2 i czas 5 sekund
  • następnie dodać cukier - 0,5 kg i sok z 1/2 cytryny i gotować: nastawić tyko 1 obrót, temperaturę 100 stopni, czas 5 minut
  • po tym czasie dodać pozostałe 50 g czerwonych porzeczek i w ustawieniach powyżej gotować jeszcze 3 minuty
  • gorące nakładać do czystych i suchych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem, żeby się porządnie zassały



Tą ilość owoców - 4 kg przygotowywałam na 4 razy - ale zrobiłam to w tym samym czasie co metodą tradycyjną jedną całą porcję (tu ogranicza mnie pojemność naczynia).

Smacznego;)




6 komentarzy:

  1. Ależ muszą smakować takie dżemy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowita jesteś z tymi przetworami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mammm...zapach lata po odkęceniu nakrętki. :))

    OdpowiedzUsuń
  4. mój plan na jutro - z chlustem cointreau i kardamonem *_*

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie! Uwielbiam domowe dżemy. :)
    Pozdrówki Ewciu:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...