logo

sobota, 13 września 2014

Krucha tarta z jeżynami, malinami i borówką w mlecznym kremie

Myślałam, że tylko powroty do domu są takie miłe, wyczekiwane i sprawiają radość!
Myliłam się!! Powrót do blogowania - jest równie emocjonujący i wiecie, co...
cieszę się, że w końcu znalazłam na to czas - jakbym po wczorajszej imprezie, dziś, zrelaksowana poczuła, że już mogę, że dam radę, że chcę - bo na siłę pisać nie potrafię!

W ramach nagrodzenia Was za cierpliwość i to, że byliście, że Jesteście, że odwiedzacie MojeTworyPrzetwory - kawałek wyjątkowego ciacha i może nie wyjątkowego tylko ze względu na smak, ale okoliczności, w jakich powstało. 



Upiekłam je z okazji odwiedzin fantastycznych osób, na które mogę zawsze liczyć, które swoją mądrością, uśmiechem i szalonym optymizmem pokazują, że świat jest piękny i należy się nim bawić i cieszyć! 
Gorące Pozdrowienia dla Asi z bloga Biedronka w kuchni i Jej męża Marcina - Do szybkiego zobaczenia Szaleni i Wspaniali!!!!

Ja już nie przedłużam, ale musiałam się troszkę przed Wami rozpisać - 
DZIĘKUJĘ, ŻE JESTEŚCIE, WIECIE, ŻE TO DZIĘKI WAM, JA JESTEM TU!!!!




Składniki na formę o średnicy 22 cm:
  • 300 g mąki
  • 170 g zimnego masła
  • 6-8 łyżek lodowatej wody
  • szczypta soli
  • otarte małe ziarenko tonki bądź świeżej wanilii

  • po 3 garście sezonowych owoców: maliny, jeżyny, borówki bądź inne ulubione
  • około 1 łyżki mąki
  • 2 całe jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek mleka w proszku

Przygotowanie:
  • z mąki, masła, wody, soli i tonki bądź wanilii zagnieść ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce
  • po tym czasie  rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty
  • spód ciasta równomiernie posypać mąką, rozłożyć owoce
  • w misie miksera umieścić jajka i cukier i ubić na puszystą masę, dodać jogurt, mleko w proszku i jeszcze chwilę miksować
  • powstałą masą zalać owoce i całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na około 20 minut
  • po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i dopiec tartę aż krem się zarumieni - kolejne 15-20 minut
  • upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia i schłodzić w lodówce - wtedy krem idelanie nam się zetnie i osiągnie porządaną konsystencję - wystarczy już godzina w zimnym klimacie
  • podawać w przemiłym towarzystwie z gorącą kawą


Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Brzmi pyszne :) A mleko z jogurtem bardzo intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witamy po przerwie :) Dziękujemy za tak pyszne powitanie... Ciasto z owocami leśnymi..wygląda pysznieeee... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem zazdrosna ;)))Pyszności i zazdraszczam Biedronce ,że mogła poczuć smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie :) a talerzyki po prostu cudne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podzielam opinię poprzedniczki, czy mogłaby Pani zdradzić, gdzie można takie piękne talerzyki nabyć? :)

      Usuń
  5. Piękne zdjęcia, aż mi ślinianki pracują :) Musze wypróbować koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. oj narobiłaś smaka :D

    tojasolange.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie obawiasz się kumaryny w ziarnach tonka? Ta substancja jest znana ze szkodliwości, zwłaszcza na wątrobę (marskość, rak), w USA ponoć tonki nie można używać.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...