logo

czwartek, 23 maja 2013

Konfitura z rabarbaru, truskawek i kardamonu

Sezon przetworów jak i w tamtym roku otworzył u mnie rabarbar.
Miałam plany na kilka wcześniejszych nowalijek żeby je przygotować, ale niestety, nie zdobyłam i przekładam to na następny sezon.



Zapraszam do przeczytania szczególnie wpisu o http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/05/konfitura-z-rabarbaru-z-imbirem-i.html, gdzie opisałam główne zasady, którymi kieruję się podczas przygotowywania przetworów.





Składniki:

  •  1 kg rabarbaru (już obranego, oczyszczonego)
  • 0,5 kg truskawek (już bez szypułek)
  • 0,5 kg cukru trzcinowego
  • 5 ziarenek kardamonu


Przygotowanie:
  • obrany rabarbar i truskawki kroimy na kawałki - rabarbar na 1 cm, truskawki na pół i zasypujemy cukrem
  • wstawiamy na kuchenkę i na średnim ogniu zaczynamy przesmażać owoce przez około 30-40 minut co chwilę mieszając
  • odstawić do ostygnięcia na 2-3 godziny
  • ziarenka kardamonu podprażyć na suchej patelni a następnie rozgnieść w moździeżu, dodać do konfitury
  • smażyć do momentu aż zacznie gęstnieć, gorącą nakładać do czystych, wyparzonych i suchych słoików, mocno zakręcić i postawić na kilka minut do góry dnem, odwrócić i zostawić do całkowitego wystygnięcia



Zapraszam także na inne przetwory z rabarbaru:


Smacznego;)

11 komentarzy:

  1. jakie zdjęcia piękne!
    mam ochotę na taki dżemik, oj mam!

    OdpowiedzUsuń
  2. o rajuśku! ale to musi być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam... kardamon... musi byc dobra ta Twoja konfitura:) Ja jeszcze NIGDY sie nie odwazylam konfitury robic... no nie wiem nawet dlaczego... jakos wydaje sie to strasznie skomplikowane i pracochlonne...:) Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne połączenie smaków, lubię takie i też robię różne wariacje, dodając żurawinę, cynamon, imbir :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ będzie później miło otworzyć taki pachnący słoiczek:) achhh

    OdpowiedzUsuń
  6. teraz widzę jest moda na rabarbar :) :D

    OdpowiedzUsuń
  7. O! Chyba coś przegapiałam- są już truskawki?! Dżemiki truskawkowe uwielbiam i rabarbar też, więc to coś dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ to musi być pyszne! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. ależ sie cudownie prezentują, z chęcią wzięłabym słoiczek.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurczę, nie podprażyłam kardamonu, bo od pewnego momentu robiłam z pamięci, a tę mam cokolwiek zawodną... Ale to chyba nie dramat, co? Następna partia będzie z podprażonym. :)

    Pozdrawiam Cię, MTP. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...