logo

sobota, 19 maja 2012

Konfitura z rabarbaru, mięty i rumu

W tym tygodniu powstał trzeci twór z rabarbarem w roli głównej. Pomysł na miętę wpadł mi po skosztowaniu ciasta z jej udziałem, którego przepis znajdziecie tutaj. Do tego kieliszek rumu i powstała elegancka konfitura.




Składniki:
  • 1 kg rabarbaru 
  • 0,5 kg cukru
  • 20 listków świeżej mięty
  • 40 ml rumu -dałam jasny Bacardi



Przygotowanie:
  • rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić na 1 cm kawałki


  • wsypać do rondla i zasypać cukrem, dokładnie wymieszać
  • postawic na kuchenkę i gotować co chwilę mieszając, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć, zdjąć pianę i ostudzić
  • ostudzony rabarbar ponownie włączyć, pogotować na średnim ogniu 20-30 minut
  • miętę umyć, osuszyć i drobno pokroić
  • dodać rum, miętę, wymieszać, pogotować ostatnie 5 minut
  • zrobić próbę, czy jest wystarczająco gęsty (sprawdzając gęstość dżemu wystarczy nałożyć kroplę dżemu na uprzednio schłodzony talerzyk, ja wkładam go na chwilę do zamrażarki, gdy dotknięty dżem lekko się "marszczy", jest on odpowiedniej konsystencji) 
  • gorące konfitury przekładać do wyparzonych, czystych i suchych słoików, mocno zakręcić, postawic na kilka minut do góry dnem, potem odwrócić i zostawić do całkowitego ostygnięcia



  • można też dodatkowo dżem zapasteryzować - ja tego nie stosuję, ale są różne szkoły i sposoby         



Zapraszam też do przepisów na:

Rabarbarowa akcja

15 komentarzy:

  1. pycha! idealna do ciast, deserów... muszę chyba zrobić większe zapasy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja nigdy nie robiłam, muszę sie tego od ciebie nauczyc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też moje pierwsze spotkanie z rabarbarem w słoiku;) Miło mi Berenika;) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. też mnie nachodzi na taką konfiturkę

    OdpowiedzUsuń
  4. szalejesz z przetworami widzę:) podoba mi sie to:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Serdecznie pozdrawiam Robert twój przepis na rabarbar z imbirem bomba! nie doczekał się słoików moje córcie opyliły go w jeden wieczór z goframi muszę zrobić go ponownie i szybko chować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Serdecznie cie pozdrawiam twój przepis na rabarbar z imbirem bomba !myślałem ze nic mnie nie zaskoczy a jednak dżem nie dotarł do słoików moje córki opyliły go na gofrach i muszę na nowo gotować ale warto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, że się skusiłeś a Twoje zadowolenie i córek jest dla mnie bardzo miłym prezentem;) Sezon dopiero rozpoczęty, zapraszam na inne przetwory, które zesonowo będą się tu pojawiały;) Pozdrawiam i do usłyszenia;)

      Usuń
  7. Serdecznie pozdrawiam Robert twój przepis na rabarbar z imbirem bomba! nie doczekał się słoików moje córcie opyliły go w jeden wieczór z goframi muszę zrobić go ponownie i szybko chować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam ostatnio z Twojego pomysłu rabarbar z miętą, tylko nie miałam rumu i dodałam orzechówkę - wyszło pyszne! Chyba sama nie wpadłabym na takie połączenie, a mięta bardzo pasuje. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Jest mi miło, że się skusiłaś, a improwizacja z rodzajem alkoholu jak najbardziej wskazana, w weekend i po nim będę szaleć z truskawkami, z alkoholem też będzie i z miętą, ale w mocniejszym wydaniu;) Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję, do sklikania;)

      Usuń
    2. O, to będę śledzić, może znowu coś fajnego podpatrzę :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...