Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 0,5 kg cukru
- 20 listków świeżej mięty
- 40 ml rumu -dałam jasny Bacardi
Przygotowanie:
- rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić na 1 cm kawałki
- wsypać do rondla i zasypać cukrem, dokładnie wymieszać
- postawic na kuchenkę i gotować co chwilę mieszając, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć, zdjąć pianę i ostudzić
- ostudzony rabarbar ponownie włączyć, pogotować na średnim ogniu 20-30 minut
- miętę umyć, osuszyć i drobno pokroić
- dodać rum, miętę, wymieszać, pogotować ostatnie 5 minut
- zrobić próbę, czy jest wystarczająco gęsty (sprawdzając gęstość dżemu wystarczy nałożyć kroplę dżemu na uprzednio schłodzony talerzyk, ja wkładam go na chwilę do zamrażarki, gdy dotknięty dżem lekko się "marszczy", jest on odpowiedniej konsystencji)
- gorące konfitury przekładać do wyparzonych, czystych i suchych słoików, mocno zakręcić, postawic na kilka minut do góry dnem, potem odwrócić i zostawić do całkowitego ostygnięcia
- można też dodatkowo dżem zapasteryzować - ja tego nie stosuję, ale są różne szkoły i sposoby
Zapraszam też do przepisów na:
pycha! idealna do ciast, deserów... muszę chyba zrobić większe zapasy :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, zima długa;)
Usuńa ja nigdy nie robiłam, muszę sie tego od ciebie nauczyc.
OdpowiedzUsuńTo też moje pierwsze spotkanie z rabarbarem w słoiku;) Miło mi Berenika;) Pozdrawiam!
Usuńteż mnie nachodzi na taką konfiturkę
OdpowiedzUsuńTo się skuś na nią;) Pozdrawiam!
Usuńszalejesz z przetworami widzę:) podoba mi sie to:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDopiero zaczynam;)
UsuńSerdecznie pozdrawiam Robert twój przepis na rabarbar z imbirem bomba! nie doczekał się słoików moje córcie opyliły go w jeden wieczór z goframi muszę zrobić go ponownie i szybko chować.
OdpowiedzUsuńSerdecznie cie pozdrawiam twój przepis na rabarbar z imbirem bomba !myślałem ze nic mnie nie zaskoczy a jednak dżem nie dotarł do słoików moje córki opyliły go na gofrach i muszę na nowo gotować ale warto.
OdpowiedzUsuńDziękuję, że się skusiłeś a Twoje zadowolenie i córek jest dla mnie bardzo miłym prezentem;) Sezon dopiero rozpoczęty, zapraszam na inne przetwory, które zesonowo będą się tu pojawiały;) Pozdrawiam i do usłyszenia;)
UsuńSerdecznie pozdrawiam Robert twój przepis na rabarbar z imbirem bomba! nie doczekał się słoików moje córcie opyliły go w jeden wieczór z goframi muszę zrobić go ponownie i szybko chować.
OdpowiedzUsuńZrobiłam ostatnio z Twojego pomysłu rabarbar z miętą, tylko nie miałam rumu i dodałam orzechówkę - wyszło pyszne! Chyba sama nie wpadłabym na takie połączenie, a mięta bardzo pasuje. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper! Jest mi miło, że się skusiłaś, a improwizacja z rodzajem alkoholu jak najbardziej wskazana, w weekend i po nim będę szaleć z truskawkami, z alkoholem też będzie i z miętą, ale w mocniejszym wydaniu;) Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję, do sklikania;)
UsuńO, to będę śledzić, może znowu coś fajnego podpatrzę :)
Usuń