logo

środa, 19 września 2012

Muffinki orkiszowo - dyniowe

Dynia jest tak wspaniałym darem ziemi, pięknym, pysznym, zdrowym, że czekam z utęsknieniem co roku aż się pokaże i będzie dostępna w zaprzyjaźnionym warzywniaku. 
Korzystam z niej ile się da, wymyślam, szukam, przerabiam, mrożę. 
W tym roku powstała już zupa krem, słodzona, marynowana po śląsku, te muffinki i bułki, które są moim faworytem. Dodałam ją także do konfitury z borówek, pomysłów mam jeszcze kilkanaście w głowie, czy uda się je zrealizować, czas pokaże, jak nie w tym sezonie, to będą następne;)


Dziś zapraszam na pachnące, mięciutkie, wilgotne i słodkie muffinki, które choć nie wyrosły za wysoko - bo przedobrzyłam, to podaję przepis, jest tego wart.
Zawsze można zrobić im czapę z mascarpone, czy czekolady i będą wyższe;)




Składniki na 18 muffinek:
  • 200 g mąki orkiszowej typ 700
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 120 g cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 250 g startego miąższu z dyni

Przygotowanie:
  • w jednej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia  sodę
  • cukier utrzeć z masłem, dodać roztrzepane jajko, jogurt - wszystko razem dobrze wymieszać
  • połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać
  • dodać startą dynię, delikatnie ze sobą przemieszać
  • formę do muffinek wypełnić papilotkami, nalożyć ciasto do 2/3 wysokości
  • piec w 180 stopniach około 30-35 minut na złoty kolor


Pisząc w poście, że przedobrzyłam, mam na myśli wypełnienie, bo dałam po 1 kostce czekolady do środka ale nie do wszystkich, stąd wiem, że była zbędna.
Do przepisu wrócę ponownie już w najbliższy weekend, moje dziecię i M. się ich dopominają.

Smacznego;)

14 komentarzy:

  1. Fajne te muffinki:)Kupuję przepis:) Mam jeszcze spory zapas dyni wiec będą jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też dziś dyniowo:) Biorę jedną do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja Droga,

    bardzo fajny przepis! I w dodatku prosty, bo nie wymaga pieczenia dyni i robienia z niej puree, co zwykle jest wymagane przy dużych ciastach z dynią. Z jakimś białym frostingiem będą idealne!

    Serdeczności,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie lubię przepisów, gdzie się ja piecze.. wyjątkiem jest sernik dyniowy, na który mam coraz większą ochotę, wtedy upiekę ją bez marudzenia;)

      Usuń
  4. zapisuję przepis i podkradam jedną babeczkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne muffiny , dyniowe mniam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pachnące, wilgotne, mięciutkie, naprawdę przepyszne;)

      Usuń
  6. Bardzo fajne muffinki, na pewno są przepyszne :) Dynia i mąka orkiszowa to świetne połączenie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...