Jak co roku, dochodzą też nowe potrawy - nowe smaki, które gdzieś podpatrzyłam, gdzieś spróbowałam i wiedziałam, że będą koeljnym pysznym i zaskakującym dodatkiem do świątecznego stołu.
Za chwilę przepisy, które są zawsze i nic ich nie zastąpi, potraw jest zawsze 12-ście w Wigilijny wieczór a w tym roku pojawią się 2 zupełnie nowe a na całe Święta mam zaplanowane jeszcze 2 nowe ciasta i jedną pozycję z mięsem w roli głównej na świąteczny obiad. Mam zamiar zdążyć z przepisami na nie jeszcze przed Świętami, być może i dla Kogoś z Was się przydadzą.
1. Obowiązkowo - zupa z borowików - NAJLEPSZA i uwielbiana przez nas, zjadana do ostatniej łyżki! Borowiki własnoręcznie uzbierane i ususzone!
Zupa grzybowa z suszonych borowików
2. Tarta z kapustą, grzybami i żurawiną - bo choć trudno w to uwierzyć - ale nie lubię pierogów, nie robię ich nawet dla moich bliskich - w naszym domu była, jest będzie tarta z farszem pierogowym a pierogi są u Dziadków, gdzie M jak ma ochotę się najada :)
Tarta z kapustą i grzybami zamiast pierogów
3. Śledzie marynowane z cytryną i cebulą w oleju - delikatne, intensywne w smaku od dużej ilóści cytryny, wspaniałe - najlepsze z kromką chleba z orzechami!
Śledzie w oleju z cytryną
4. Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką - idealne do ziemniaków w mundurkach - bo tylko takie piekę specjalnie do tego wydania śledzi.
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką
5. Kompot z suszu - moje wspomnienie dzieciństwa, ukochany napój, który kojarzy mi się z domem rodzinnym, z Tatą, z Mamą, która do tej pory przyrządza go u siebie ze względu na mnie - dla mnie sam kompot już by wystarczył, żebym miała udane Święta, koniecznie z wędzoną śliwką!
Kompot z suszu i z czerwonego wina
6. Karp duszony we włoszczyźnie z gąskami - grzybami, zielonkami zwanymi - przepis, który nie wiem, czy kiedykolwiek zdradzę - rodzinny - od mojej Mamy i ... jeszcze długo zachowam go tylko dla siebie.
7. Chleb na zakwasie z orzechami włoskimi - z nami od 2 lat odkąd sama piekę pieczywo
Chleb na zakwasie pszenno-żytni z orzechami
8. Łosoś w cieście piernikowym, który stworzyłam pierwszy raz w tamtym roku prowadząc Świąteczne Warsztaty w Ikea - wspaniałe i wyjątkowe połączenie świeżego łososia w kruchym piernikowym cieście z sosem żurawinowym - PYCHA!!!
Łosoś w piernikowym z żurawiną
9. Ryba po grecku - a dokladniej dorsz w przepysznym sosie z dużą ilością włoszczyzny i pomidorków koktajlowych
10. Sałatka jarzynowa - w naszym domu tylko z PIECZONYCH WARZYW, dzięki czemu ma jeszcze bardziej wyrazisty smak.
Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw
11. Cevichre z łososia z szarą renetą i cydrem -NOWOŚĆ!
12. Śledź matjas w pomidorach, palonym maśle i cynamonie - NOWOŚĆ!
Ostatnie pozycje będą nowością - w tym roku poznałach ich smak i odrazu wiedziałam, że zagoszczą na moim stole właśnie w te Święta. Będzie po raz pierwszy przeze mnie robiony i smakowany piernik staropolski i wyjątkowy sernik - smaku nie chcę zdradzać, bo ma to być dla Was niespodzianka, którą zakończę Stary Rok!
Mam nadzieję, że Komuś się że Komuś się spodoba mój stół Wigilijny, w następnych postach zaproponuję Wam ulubione ciasta na Święta, a teraz uciekam cieszyć się jeszcze wolnym dniem.
Miłej niedzieli, Wasza Ewa ;)
Zajrzałam tu by zainspirować się czymś nowym na mój stół wigilijny w nowym mieszkaniu, pierwsze święta z moja miłością musza być wyjątkowe, dobrze trafiłam kochana ? Cieszę się, ze wróciłaś. Duża buźka
OdpowiedzUsuń