logo

sobota, 31 grudnia 2011

Najlepszego w Nowym 2012 Roku



Wszystkim życzę szczęśliwego Nowego Roku,
a w nim zdrowia, życzliwych ludzi na swojej drodze, spełnienia marzeń i miłości.






Ewa z chłopakami

piątek, 30 grudnia 2011

Czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem z mascarpone

Miała być Wuzetka - nie ma Wuzetki :(
Została brutalnie pochłonięta przez moich chłopaków, którzy byli pewni, że zdjęcia były już zrobione, ... a nie były. Tak więc, do następnego razu.

Mam za to przepis na fajne i szybkie ciasto czekoladowe - urozmaicone o dżem wiśniowy i krem na bazie kremówki i mascarpone.
Choć troszkę podobne do wz- tki, chociaż z wyglądu.




Składniki na blaszkę 22 x 33 lub małą tortownicę:

  • kostka Kasi - 250 g albo masło - 250 g
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku d0 pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jajek

Przygotowanie:
  • margarynę, kakao, cukier i wodę zagotować, odlać pół szklanki, resztę ostudzić
  • do wystudzonej masy dodać żółtka, wymieszać na wolnych obrotach, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól
  • ubić białka i delikatnie połączyć z ciastem 
  • piec w 180 stopniach okolo 35-40 minut
  • po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić żeby ostygło, przekroic na pół
  • jedną połówkę spowrotem włożyć do balszki i posmarować dżemem wiśniowym
  • wyłożyć krem, równo rozsmarować
  • przykryć drugą połową ciasta
  • polewę delikatnie podgrzać i polać nią ciasto
  • zostawić w lodówce na całą noc

Krem:
  • mascarpone 250 g
  • śmietana 36 % o,5 l
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan - fix- y
Ubić kremówkę, pod koniec dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i na koniec na małych obrotach wymieszać z mascarpone.




Przepis na ciasto mam od Gosi - tej samej, co dostałam przepis na jajecznik:)
Na jego podstawie Gosia robi bardzo dobrego murzynka, z tym, że do ciasta na sam koniec już po ubitych białkach dodaje dżem z czarnej porzeczki albo z wiśni i piecze go z 10 minut dłużej - Polecam!


Smacznego:)

czwartek, 29 grudnia 2011

Sałata lodowa z jajkiem, pomidorem, serem

Dzisiaj było lekko i sałatkowo, na obiad rosół, który nie doczekał zdjęcia i na kolację sałata.

Już jutro zrobię pierwszą w swoim życiu Wz- kę, przepis na ciasto mam od Małgosi, krem skomponowałam sama, jutro fotki i przepis.

A teraz już podaję skład naszej zielonej "przerwy" pomiędzy Świętami.




Składniki dla 2 osób:

  • 4 liście sałaty lodowej
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • 4 plasterki szynki z kurczaka
  • 2 garście startego sera żółtego
  • sos winegret
  • wasabi kawiorowe
  • łyżeczka majonezu (opcjonalnie)


Przygotowanie:
  • sałatę kroimy na cieniutkie paseczki i mieszamy razem z pokrojoną na takie same paseczki szynką z kurczaka
  • układamy pomidora obranego i pokrojonego w cząstki, jajko pokrojone w plasterki
  • posypujemy żóltym serem i polewamy sosem
  • na jajkach kładziemy wasabi kawiorowe i dla łasuchów majonez
Smacznego:)

środa, 28 grudnia 2011

Babeczki reniferki - czekoladowe i cynamonowe

I na Dobranoc, już tylko same zdjęcia, bez przepisów, bo to przy okazji, a będzie już niedługo, bo na 3-ie urodzinki Dominika będę szaleć ze słodkościami dla najmłodszych:)





Pochwalę się, że dziś są moje urodziny i idę już świętować je z mężem, stąd uciekam z bloga:)

Dobranoc

Śledzie w śmietanie z cebulką i jabłuszkiem

Za trzy dni znowu się objadamy i popijamy drinki, winko i inne alkohole. Już dziś zrobiłam śledzika, niech się smaki przegryzą.



Składniki:

  • 3 filety śledzi marynowanych (podwójne)
  • 4 pojedyńcze filety solone
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz czarny, pieprz cytrynowy

Przygotowanie:
  • śledzie płuczemy, obieramy ze skóry (marynowane) i kroimy na cieniutkie paseczki 0,3 - 0,4cm
  • cebulę obieramy i kroimy na drobniutką kosteczkę i sparzamy wrzątkiem
  • jabłka obieramy i kroimy na drobną kosteczkę 
  • do miski dodajemy całą śmietanę, majonez i przyprawy, wrzucamy śledzie, cebulę i jabłka
  • dokładnie  mieszamy, zakrywamy miseczkę i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin
Smacznego

Doskonałe same, ale najlepiej smakują z pieczonym ziemniakiem.

Tarta z kapustą i grzybami zamiast pierogów na Święta

Z racji, że pierogi są dość często na naszym stole, u nas w domku na Święta robimy tartę z kapustą i grzybami - identyczne nadzienie daję do krokietów i pierogów, tylko forma podania inna. Dla mnie szybsza, wygodniejsza i elegancka, kiedy podacie tartę na paterze jak tort;)
Przepis na same ciasto pochodzi z Kwestii Smaku, nadzienie - to już moja inspiracja;)




Farsz do tarty szykujemy dzień wcześniej:
  • 1 kg kiszonej kapusty - przepłukać 2 razy i ugotować
  • 4 garście suszonych grzybów (moczone przez całą noc) i ugotowane następnego dnia
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 5-6 łyżek sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku, majeranek
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • garść mrożonej żurawiny lub 3-4 łyżki żurawiny ze słoika

Przygotowanie farszu:
  • na rozgrzaną patelnię wrzucamy 1 łyżkę masła i cebulę pokrojoną w piórka, którą musimy udusić z dodatkiem cukru (skarmelizować)
  • na drugiej patelni roztapiamy kolejną łyżkę masła i podsmażamy marchew, dadajemy do cebuli i dokładnie mieszamy
  • ugotowaną kapustę i ugotowane grzyby dokładnie odcedzamy i mielimy w maszynce
  • do dużej miski przekładamy kapustę z grzybami, cebulę z marchewką, dodajemy sos sojowy, jajka, majeranek, pieprz i sól do smaku





Składniki na tartę:
  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  •  jajko

Przygotowanie:
  • mąkę wysypać na stolnicę albo w dużą miskę
  • zrobić wgłębienie, dodać pokrojone na drobne kawałeczki masło, jajko, sól
  • zagnieść ciasto, zawinąć w kulę i wstawić na godzinę do lodówki
  • po tym czasie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy na placek większy od formy, wykładamy ją z bokami włącznie i nakłuwamy widelcem, zostawić sobie 1/6 ciasta na zrobienie kratki na wierzchu tarty
  • wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z 15 minut
  • wyciągamy, rozkładamy równomiernie nadzienie, rozdkładamy żurawinę
  • rozwałkować resztę ciasta i pokroić na cienkie paseczki, poukładać w kratkę i posmarować rozmąconym jajkiem i pieczemy kolejne 15-20 minut


Tak naprawdę tartę powinno się w czasie pierwszego podpiekania obłożyć folią i wysypać fasolę albo inne obciążenie - ja tego nie robię≤ bo szkoda mi czasu, zmarnowanych nasion a i bez tego się udaje i jest pyszna, nadzienie, samo ją obciąży, a że boki nie są idealne, mi to nie przeszkadza;) Jeśli nie macie formy do tarty, można zrobić w pateli teflonowej (tych bez rączek, albo innym okrągłym żaroodpornym naczyniu)

W przepisie napisałam o kratce z ciasta na wierzchu tarty, raz ją robię innym razem nie, ale fajnie to wygląda więc polecam. Ja w tym riku się wyłamałam, bo serwowałam ją z sosem śmietanowo-jogurtowym.

Smacznego;)


Piernik z dżemem z zielonych pomidorów

Piernik upiekłam z Kwestii Smaku - jest naprawdę pyszny i szybki w przygotowaniu i gwarantuję, że wyjdzie każdemu. Ja dodałam tylko więcej przyprawy do piernika, cynamonu i miodu oraz orzechy włoskie do środka, żeby było też inaczej - przełożyłam go dżemem z zielonych pomidorów, ale o tym już za chwilę;)



Składniki na keksówkę:
  • 125 g masła
  • 250 g brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek przyprawy korzennej
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki kawy zbożowej-Inka
  • 250 ml mleka
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • garść pokrojonych orzechów włoskich

Przygotowanie:
  • piekarnik nagrzać do 175 stopni, keksówkę wysmarować masłem i obsypać otrębami albo bułką tartą
  • w dość szerokim garnku rozpuścić masło, dodać cukier, chwilę pogotować na małym ogniu, dodać miód, przyprawę korzenną i cynamon, wymieszać i zdjąć z ognia
  • chwilę odczekać i dodawać kolejno: sodę, kawę, mleko i roztrzepane jajka, wszystko energicznie zamieszać - masa się pieni i unosi w garnku, mieszając dodawać stopniowo mąkę, masę dokładnie wymieszać, żeby nie było w niej grudek, dodać orzechy (jak lubimy)
  • wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika na około 40-50 minut - piec do suchego patyczka
  • po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia
  • przekroić na pół (chyba, że nie chcemy go niczym przekładać) i posmarować ulubionym dżemem, jak dla mnie nie ma reguły jaki to będzie smak, użyłam dżemu z zielonych pomidorów, bo smakuje troszkę orientalnie i dla mnie fajnie komponuje się z piernikiem
  • następnie polewamy ciasto grubą warstwą polewy czekoladowej - u mnie niezmiennie polewa z czekolady i masła -  100 g czekolady, 50 g masła 
  • wierzch piernika posypałam połówkami suszonej żurawiny





Smacznego:)



Kompot z suszu i Kompot z czerwonego wina

Dla mnie Święta bez kompotu z suszu to nie Święta. Zawsze gotowałam tradycyjny kompot z suszu, ale w tym roku zawitał do nas także i już z nami zostanie kompot z udziałem wytrawnego czerwonego wina - przepis dostałam od Księgowej ;)



Komopot z suszu:

  • 5-7 plastrów suszonych jabłek
  • 3 gruszki wędzone lub suszone
  • 15 najlepiej wędzonych śliwek z pestką
  • 5 moreli
  • 3 łyżki miodu lub brązowgo cukru
  • woda
do dużego garnka wsypać owoce i zalać zimną wodą, na małym ogniu gotować około 45-60 minut i wyłączyć, aby naciągnął smakiem ( ja wstawiam kompot zawsze z rana w dniu Wigilii), dosłodzić do smaku.



Kompot z winem:
  • butelka czerwonego wytrawnego wina
  • laska wanilii
  • 4 figi
  • garść rodzynek
  • garść suszonych śliwek
  • woda
wsypać owoce, zalać winem i na początek 2 szklankami wody, gotować na małym ogniu około 45 minut, wyłączyć i w razie potrzeby dolać wody, żeby nie był tak mocny ;)


Najlepszy makowiec - strucla drożdżowa z makiem

Na Moje Wypieki znalazłam kiedyś super przepis na struclę z powidłami śliwkowymi i odkąd ją wypróbowałam, często gości na naszym stole. Eksperymentuję tylko z nadzieniem i są to najczęściej ulubione dżemy, twaróg na słodko, cukier kryształ wymieszany z kakao czy gotowa masa makowa.



Przepis na 4 sztuki:

  • 1,5 kg mąki
  • 40 g drożdży świeżych
  • 4 jajka
  • 600 ml mleka
  • 180 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 puszki gotowej masy makowej
  • mleko do posmarowania

Przygotowanie:
  • z drożdży zrobić rozczyn
  • jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym
  • na stolnicę albo do miski wysypać mąkę, zrobić dołek i dodać wymieszane jajka z mlekiem, sól, masło i wyrobić na miękkie ciasto, odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość)
  • po tym czasie, wyjąć, delikatnie wyrobić przez chwilę i podzielić na 4 części
  • rozwałkować każdą na około 5 mm grubości i 30 cm długości, posmarować połową jednej puszki i zwijać jak roladę, ułożyć na blaszce slepieniem do dołu i tak przygotować pozostałe 3 części
  • zostawić do podrośnięcia, następnie naciąć strucle pośrodku, prawie do samej blaszki ( ja piekłam ze względu na ilość w 2 keksówkach i wyszły mi wyższe i na dużej blasze z piekarnika, stąd takie płaskie i szerokie)
  • posmarować mkekiem i obficie posypać kruszonką
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 15 łyżek mąki
  • 5 łyżek płatków migdałów
  • 8 łyżek cukru
Wyrobić, w razie potrzeby dodać mąki lub cukru.

Piec w 180 stopniach około 35-45 minut





Smacznego:)

wtorek, 27 grudnia 2011

Sernik - idealnie waniliowy, idealnie gładki z polewą adwokat i migdałami

Dopiero dziś i dopiero 0 tej porze mam siłę napisać o przepysznym serniku - zjedzony najszybciej ze wszystkich świątecznych wypieków a wspominany co chwilkę - powtórka będzie na Sylwestra na życzenie rodzinki :) Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, jednak delikatnie Go zmodyfikowałam i dopracowałam według swojego podniebienia;)








Składniki na małą tortownicę albo blaszkę 22 x 33:

  • 1 kg tlustego twarogu ( ja używam President - tłusty, jest już zmielony)
  • 200 g drobnego cukru
  • 100 g cukru pudru z wanilią ( gotowy produkt firmy Diamant)
  • 3 łyżki mąki
  • 5 jajek
  • 125 ml śmietany kremówki 36%


Przygotowanie:
  • piekarnik nagrzać do 175 stopni
  • twaróg, mąkę i cukier umieścić w misie i miksować na średnich obrotach  na gładką masę
  • dodawać po 1 jajku i miksować każde po 30 sekund
  • dodać śmietankę kremówkę i zmiksować do połączenia się składników na małych obrotach
  • wylać do przygotowanej formy - wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika
  • piec przez 15 minut w 175 stopniach, następnie zmiejszyć do 120 stopni i piec kolejną 1 godzinę i 40 minut ( środek może być delikatnie luźniejszy)
  • wystawić na kratkę, odtudzić i wstawić na całą noc do lodówki)
Polewa z adwokata:
  • 60 ml adwokata
  • 60 ml śmietany kremówki 36% 
  • 100 g białej czekolady
Umieścić śmietankę w garnku, zagotować, zdjąć z ognia i wrzucić adwokat i czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady, delikatnie ostudzoną polewę wyłożyć na sernik i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.





Smacznego


piątek, 23 grudnia 2011

Śledzie w oleju z cytryną na Święta

Jest to bardzo dobry przepis dla niejadków śledzi solonych - sama do takich należę i choćby nie wiem jak przygotowane.... dla mnie nie zjadliwe.
Odkryłam, że śledź marynowany jest tak delikatny, że idealnie współgra z olejem i cebulką i tworzy wyśmienitego śledzika w oleju.



Składniki:
  • 4 płaty śledzi marynowanych (podwójne)
  • 3 cebule
  • 5-6 ogórków kiszonych albo konserwowych
  • pieprz - najlepiej z młynka, świeżo zmielony
  • 1 cytryna
  • olej

Przygotowanie:
  • śledzie oddzielić od skóry i pokroić na cieniutkie paseczki (nie większe niż 0,5 cm)
  • cebulkę pokroić w najdrobniejszą kosteczkę i sparzyć
  • ogórki też bardzo drobno pokroić
  • układamy, zaczynając od śledzi, następnie pieprz, cebula, ogorki (można wymieszać ogórek i cebulkę razem, ja daję w stosunku 1:1) i tak na przemian, na wierzchu układamy wyciśnięte plasterki cytryny
  • zalewamy pomalutku olejem, tak, żeby nie bylo pęcherzyków powietrza i wstawiamy do lodówki
  • gotowe do jedzenia już po 2 godzinach, ale jak mogą, niech poleżą całą noc.





Smacznego:)

Krótka notka z 2 dni i 2 nocy - pieczenia i gotowania

Wczoraj i dziś w kuchni prawdziwe pobojowisko, jeszcze w piekarniku "siedzi" tarta z kapustą i grzybami.
Cały stół w piernikach, sernikach, muffinkach, murzynkach, makowcach... została mi tylko dekoracja tych pyszności i zrobienie zdjęć, aby móc pokazać co udało mi się przygotować na te Święta.

W lodówce jedne w oleju, drugie w śmietance - o śledziach mowa - przegryzają się smakami.
Jeszcze ryba po grecku, kompot z suszu i zupa grzybowa czekają na przygotowanie i mogę w sobotę spokojnie iść do pracy:)

Kiedy ciasta "siedziały" w piekarniku, ja ubierałam choinkę, Domiś się zdziwi jak wstanie, musiałam wybrać opcję, że ubiorę ja sama,  mam nadzieję, że się tak ucieszy na jej widok, że nie zauważy, że mi nie pomagał :)

Podziękowania dla mojego kochanego Macieja - za pomoc i wykonanie "czarnej roboty" - dziękuję Kochanie, już do Ciebie idę...


kolorowych snów:)

poniedziałek, 19 grudnia 2011

Ciasto jogurtowe z musem jabłkowym i kokosową kruszonką

Wczoraj na Długim Targu odbył się koncert kolęd z udziałem wielu gwiazd polskiej sceny muzycznej - anioły rozdawały opłatek, sztuczne ognie i pierniki, atmosfera pomimo pogody - gorąca;)


Delikatnie zmarznięci  wstąpiliśmy do Grycana na gorące "co nie co" , Domiś zjadł rureczki, pobawił się w kąciku dla dzieci z nowo poznanym kolegą Michałem a my natchnieni kartą, a dokładnie szarlotką postanowiliśmy, że upieczemy sami w domku.



Nie udał się jednak nasz plan, wyskoczyły inne ważniejsze sprawy, stąd dziś upiekłam nie szarlotkę, ale jogurtowe ciasto z musem jabłkowym - oczywiście swojej roboty - mus z cynamonem i imbirem.




 Zaszalałam, bo upiekłam bardzo dużą blachę - tą, która jest w piekarniku :) Zniknie tak samo szybko jak mała, niech sobie pojedzą moje chłopaki:)

 Już upieczone, teraz stygnie, w domku pachnie tak pięknie i słodko.


Składniki na blachę 40 x 35 :

  • 1 kubek jogurtu naturalnego 370 g
  • 3 kubeczki mąki
  • 1 kubek cukru
  • 1 kubek oleju
  • 4 jajka
  • proszek do pieczenia 4 łyżeczki
  • mus jabłkowy 2 litrowe słoiki
Kruszonka:
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • 5 łyżek mąki 
  • 3 łyżki brązowego cukru
połączyć ze sobą wszytskie składniki wyrabiając ręką


Przygotowanie:
  • do dużej miski wlać jogurt - umyć kubeczek i odmierzać nim pozostałe składniki: mąkę, cukier, olej - wymieszać (ja wszystko mieszam rózgą)
  • dodać jajka, proszek do pieczenia i wyłożyć na blachę, równomiernie rozprowadzić mus jabłkowy (ja mam mus z kawałkami jabłek z dodatiem cynamonu i imbiru, już taki robię do słoików)
  • wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut(do suchego patyczka)
  • po tym czasie wysuwamy na chwilę blaszkę z ciastem, posypujemy kruszonką i wstawiamy na kolejne 10 minut
  • jak ostygnie posypujemy cukrem pudrem

Ciasto można także wykonać w mniejszym wydaniu, wystarczy zrobić z małego jogurtu 150 g  -umyć po nim kubeczek i wszystko odmierzać, a resztę składników dać o połowę mniej - owoce też dajemy w zależności od naszych upodobań, albo tego co akurat mamy pod ręką. 

Warte zrobienia, bo szybko, tanio i zdrowo:)

Smacznego:)

niedziela, 18 grudnia 2011

Czekoladowo-piernikowe ciasteczka

Czekoladowe ciasteczka z nutą piernika


Wczoraj całą Naszą brygadą - stworzyliśmy ciasto, wycinaliśmy kształty i zdobiliśmy Nasze I- sze wspólne ciasteczka na Święta. Przepis od Moje wypieki - z malutkim zmianami.





Tydzień temu już je piekliśmy, ale nie doczekały zdjęć - zostały pożarte!!! :)
Dominik z dokładnością i precyzją przyklejał perełki i choineczki - a te ciasteczka, które wykonał sam są oczywiście najpiękniejsze:)




Nawet Tata się skusił i ozdobił całą blaszkę.





Składniki na kilka blaszek ciasteczek - u mnie wyszło 105 sztuk:

  • 3 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 180 g masła
  • 3/4 szklanki golden syrupu lub miodu
  • 50 g połamanej gorzkiej lub deserowej czekolady


Sposób przygotowania:
  • czekoladę, golden syrup i masło umieścić w garnku  - podgrzewać, mieszając do połączenia się składników, pozostawić do ostygnięcia
  • suche składniki wymieszać ze sobą, dodać jajko, wymieszać i dodać masę z garnuszka (może byc delikatnie ciepła), dokładnie wymieszać - my to robiliśmy poprostu szpatułką do ciasta
  • uformować kulę, którą już dla naszego ułatwienia podzielić na małe porcje - takie do wałkowania i schłodzić w lodówce około 1-2 godzin
  • rozwałkować ciasto na około 3-4 mm i wycinać ulubione kształty
  • pieczemy w 180 stopniach - ja piekę zawsze w termoobiegu - ciasteczka pieką się bardzo szybko, wyciągam je po 6-7 minutach i jeszcze delikatnie mięciutkie - za pomocą szpatułki ściągam na kratkę do ostygnięcia
  • wystudzone ciasteczka dekorujemy jak umiemy - jako lukier polecam ten sprawdzony od lat lukier białkowy - 1 białko i około 3/4 szklanki cukru pudru  - musimy sami wyczuć jaka konsystencja będzie dla nas idealna do zdobienia - ja używam wykałaczki do dekoracji








Polecam te ciasteczka dla dzieci - są pyszne, nie za słodkie, nie za korzenne, nie za twarde - idealne:)

czwartek, 15 grudnia 2011

Pieczone uda z indyka

W piekarniku pieką się dwa olbrzymie udka z indyka, nie będą ot tak do zwykłego zjedzenie, tylko jak już ostygną - jak to mówi Maciej "do chleba", a do tego ogóreczki, albo grzybki marynowane, albo cukinia, hmmm - pyszności.

Dominik był baaardzo zdziwiony jak zobaczył takie duże udka, ale też szczęśliwy, bo jest typowym mięsożercą i im więcej mięsa, tym lepiej;)

Udka siedziały sobie pół dnia w przyprawach i pieką się prawie 3 godziny, zaczynam od 200 stopni i co godzinę zmniejszam o 50 stopni, w międzyczasie co 15-20 minut podlewam udka sosikiem powstałym podczas pieczenia.






Przygotowanie:

  • umyte, osuszone udka nacieramy dokładnie ulubionymi przyprawami, u mnie jest to kolorowy pieprz, sól morska, majeranek, papryka czerwona słodka i szałwia - tak porządnie natarte mięsko schładzam w lodówce około 12 godzin, następnie  obsmażam na patelni z odrobiną masła i przekładam do  żarodopornego naczynia z pokrywką.

Składniki na sosik:
  • 250 ml białego wina
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki miodu
  • garść suszonych śliwek

wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do naczynia do mięsa, dorzucić śliwki, w trakcie pieczenia podlewać mięsko z każdej strony.



Smacznego:)

środa, 14 grudnia 2011

Bigos na każdy dzień, nie tylko od Święta

Od 3 dni w domu "pachnie" kapustą, grzybami, gotowanym mięsem, wszystkie palniki grzały pełną parą - powstały dwa 6 l gary bigosu.


U mnie w domku, to prawdziwe wydarzenie - bo gotuję na zapas i potem mrożę.
Kiedyś wkładałam bigos do słoików, ale odkryłam, że taki zamrożony i ponownie odgrzewany ma jeszcze ciekawszy, głębszy smak.Nigdy nie odparowuję go do końca, bo jak dla mnie i domowników, najlepszy jest chlebek maczany w sosiku powstałym  w czasie gotowania.




W moim bigosie mięsa jest tyle ile kiszonej kapusty i to 3-4 gatunki + ekstra kiełbasa, grzyby, ślwiki... ale o tym to za chwilę. Podaję przepis na moją porcję, najważniejsze, żeby zapamiętać proporcję mięsa do kapusty 1:1 i po 1 garści suszonych grzybów na 1 kg.


Składniki:

  • 5 kg kiszonej kapusty ( ja mam swojej roboty, od Mamy)
  • 1 kg marchewki
  • 4 średnie cebule
  • 6 garści suszonych grzybów (ja mam mieszane, własnoręcznie zebrane - kazaki, podgrzybki, borowiki)
  • 5 kg mięsa ( 1 kg ud z kurczaka, łopatka wieprzowa około 1 kg, kawałek wołowiny - około 1kg, szynka wieprzowa -około 1 kg, kiełbasa 1 kg ( u mnie podwawelska albo śląska)
  • suszone śliwki, figi, morele - najwięcej śliwek
  • słoik pomidorów bez skórki lub koncentrat pomidorowy
  • 0,25 l czerwonego wina
  • 0,25 miodu
  • 3 łyżki masła
  • majeranek, liście laurowe, ziele angielski, pieprz ziarnisty, jałowiec - ja daję dość dużo tych przypraw, żeby mięsko nabrało od nich smaku i aromatu


Sposób przygotowania:

  • wieczorem namoczyć grzyby w zimnej wodzie 


Dzień 1-szy:
  • następnego dnia grzyby wyjąć na sitko
  • kapustę wypłukać tyle razy ile uznamy za stosowne (ja to robię 1 raz - bo mam sprawdzoną i lubię kiedy zachowa troszkę więcej swojego naturalnego kwaśnego smaku)
  • mięso oprócz kiełbasy dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, tak, żeby zmieściły nam się w 5 l garnku, zalewamy zimną wodą i na wolnym ogniu gotujemy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, jałowca i pieprzu około 3,5 - 4 godzin
  • odciśniętą kapustę przekladamy do garnka, podlewamy delikatnie zimną wodą i na małym ogniu gotujemy 3 - 4 godziny
  • grzyby pokroić na cienkie paseczki i na suchej patelni  odparować je z nadmiaru wody, dodać pokrojoną cebulę i na 2 łyżkach masła poddusić około 15 - 20 minut
  • na reszcie masła poddusić startą na grubych oczkach marchew , dodać do grzybów z cebulą
  • wieczorem tego samego dnia, kiedy kapusta, grzyby i mięso przestygną - wszystko pokroić według uznania - mięso kroję w kostkę, kapustę - każdą garść jaką wyjmę kroję tylko raz 
  • pokroić kiełbasę w kostkę i podsmażyć
  • połączyć ze sobą: kapustę, grzyby z cebulą i marchwią oraz mięso i kiełbasę dusić około 2 godzin i zostawić do całkowitego wystygnięcia, schować do lodówki, albo na balkon - musi przebywać w schłodzonych warunkach następnego dnia  

Dzień 2-gi:
  • mieszamy dokładnie nasz bigos i zaczynamy dalej gotować na małym ogniu - dodajemy drobniutko pokrojone suszone owoce, miód, orzechy, po upływie godziny dodajemy wino, w razie potrzeby podlewamy wodą, dusimy znowu około 2-3 godzin i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia i wstawiamy do lodówki lub na zimny balkon

Dzień 3-ci:
  • wyjęty z lodówki bigos należy dokładnie przemieszać, pogrzewamy go na wolnym ogniu około 1 godziny z dodatkiem majeranku
  • na patelni obok delikatnie przesmażamy pomidory lub koncentrat i dodajemy do bigosu, mieszamy i ostatnią godzinę dusimy, zostawiamy do ostygnięcia, wieczorem już jest gotowy do zjedzenia
         Smacznego:)






poniedziałek, 12 grudnia 2011

Chrupiący indyk - idealne "koko" Dominika

Dziś na obiad chrupiący indyk z brązowym ryżem i marchewka na ciepło z masełkiem - oczywiście marchewka ze słoika - wrześniową porą obrana, pokrojona w kostkę i zapasteryzowana - słodka, soczysta i eko - bo od Mamy:)



Składniki dla 4 osób:


  • 400 g piersi z indyka ( pokrojonej w paski)
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 4 łyżki bułki tartej 
  • 4 łyżki ziaren sezamu 
  • ulubione przyprawy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • oliwa z oliwek lub olej
Przygotowanie:

  • w 1 misce wymieszać mąkę, bułkę tartą, sezam i przyprawy
  • w 2 misce rozbić jajka i wymieszać razem z mlekiem
  • naczynie żaroodporne wysmarować cieniutką warstwą oliwy
  • mięso zanurzać w masie jajeczno-mlecznej i obtaczać w panierce, układać w naczyniu
  • na sam koniec według uznania można jeszcze delikatnie posypać ulubionymi przyprawami i skropić mięso oliwą, pieć w 180 stopniach około 20-25 minut  






Ja dziś mam jako dodatki brązowy ryż i  marchewkę na ciepło z masełkiem i przyprawami, dzieci się zajadają takimi paluchami z indyka, są chrupiące, ale nie tłuste, w środku delikatne i mięciutkie. 

Jak wiadomo usmażony na patelni kotlecik jest pyszny, ale ciężkostrawny i "napity" tłuszczem, tak więc jest to zdrowsze i lekkostrawne wydanie mięska.

Zamiast indyka mogą być piersi z kurczaka, zamiast oliwy - olej, ale oliwa dodaje jeszcze dodatkowo pysznego posmaku, stąd ja używam do tego dania oliwę z oliwek.

Smacznego:)

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...