logo

piątek, 3 lutego 2012

Kotleciki z soczewicą, otrębami i garam masalą

Powstała bardzo fajna akcja  "Otręby na 1000 sposobów", trwa też akcja "Warzywa strączkowe" i
"Fit na wiosnę", tym sposobem upiekłam około 30 sztuk kotlecików w 3 kształtach z szynki wieprzowej, soczewicą, otrębami i garam masalą w roli głównej.



Te maleńkie, na jeden kęs zjadł synek, resztę M. i ja - przepis wymyślony na poczekaniu do obu akcji, wyszły bardzo dobre, chrupiące na zewnątrz i aromatyczne i mięciutkie w środku.



Składniki:
  • 500 g szynki wieprzowej 
  • 1/2 szklanki suchej soczewicy czerwonej
  • 6 łyżek otrębów - u mnie wymieszane żytnie z pszennymi
  • 1 jajko
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pęczek szczypiorku
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:
  • mięso zmielić, dodać wszystkie przyprawy - garam masalę, paprykę, pieprz cayenne, sól i szczypiorek, wymieszać
  • soczewicę opłukac, zalac wodą, na 1/2 szklanki soczewicy : 1 szklanka wody i na małym ogniu gotować do miękkości
  • do mięsa dodajemy jajko, 3 łyżki otrębów, ostudzoną soczewicę, wszystko dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki w ulubionych kształtach
  • do miseczki wsypujemy kolejne 3 łyżki otrębów i obtaczamy w nich kotleciki
  • na patelni rozprzewamy oliwę i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor

Smacznego;)


  

Omlet z mozzarellą

Pogoda za oknem ogranicza nasze wyjścia na spacery, siedzimy w domku i szukamy nowych pomysłów na zabawę. Na nudę narzekać nie mogę, ale na psoty chłopaków, to już tak:)

Na śniadanie chłopcy zjedli jajecznicę, a ja dla siebie zrobiłam kolorowy omlet z mozzarellą.


 


Składniki:
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 2 pomidorki cherry
  • mozzarella w kulce
  • 5 czarnych oliwek
  • świeża bazylia
  • wasabi kawiorowe
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
  • wybić jajko do miseczki, dodać mleko i dokładnie rozmącić na jednolitą masę
  • mało rozgrzać na patelni, wylać masę jajeczno-mleczną i smażyć na średnim ogniu
  • po chwili dodać na patelnię pół pokrojonej mozzarelli, pomidorki przekrojone na cztery i oliwki pokrojone w krążki
  • smażyć aż do ścięcia się jajek i rozpuszczenia mozzarelli, wyłączyć, dodać resztę mozzarelli, posypać bazylią, świeżo zmieloną solą, pieprzem, wasabi
  • wyłożyć na talerz, można zjeśc z pieczywem



Smacznego;)

czwartek, 2 lutego 2012

Czekoladowe ciasto z avokado

Jak zobaczyłam wczoraj przepis na mus czekoladowy z avokado u Kasi , to wiedziałam, że "coś" słodkiego z avokado i czekolady zrobię. Ale u mnie musów nie jadają, jak już to na cieście, ale tak same... musialabym sama zjeść i wszystko poszłoby w boczki;) Ale jeszcze skorzystam, dam znać jak już to nastąpi;)

Dlatego zainspirowana szybko poszukałam w pamięci, że gdzieś już czekoladowe ciasto z avokado widziałam i znalazłam u Pauliny. Oczywiście troszkę musiałam zmienić, ale tylko dlatego, że znam upodobania moich chlopaków.




Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, pyszne i spełnia moją ulubioną rolę - rolę przemytnika, zawsze jakiś owoc lub warzywo przemycone;)



Składniki na małą tortownicę:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżki dobrej jakości kakao ( u mnie Decomorreno)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 lyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 avokado
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła

Przygotowanie:
  • piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
  • w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, kakao
  • avokado myjemy, obieramy, tniemy na mniejsze kawałki i wsypujemy do miski, albo pojemnika od blendera, dodajemy mleko, wodę i olej - miksujemy blenderem na jednolitą masę
  • łączymy suche i mokre składniki i miksujemy na średnich obrotach do połączenia się składników
  • wylewamy ciasto do tortownicy i pieczemy około 50-60 minut, do suchego patyczka
  • w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło na polewę
  • ostudzone ciasto smarujemy polewą


Smacznego;)

p.s. Zmniejszyłam ilość kakao, bo już z mojego doświadczenia wiem, że byłoby za gorzkie, musiałam też dodać cukru, bo mam słodkich konsumentów w domu.
Ciasto ma specyficzny i taki inny smak, nie czuć, że jest w nim akurat avkado, jest bardzo smaczne i bardzo czekoladowe, ale takie inne. Na drugi raz się pokuszę i dodam jeszcze coś do środka, nie napiszę co.... bo się dowiecie za jakiś czas, myślę, że wtedy, to już będzie takie idealne pod nasze gusta.

Owsianka z orzechami włoskimi, żurawiną, miodem i otrębami

Kiedyś jak pytałam się swojego M. czy zje ze mną owsiankę, to kręcił nosem, a teraz, szczególnie kiedy za oknem jest zimno i czeka Go dzień w terenie, pyta czy mogę zrobić jakąś pyszną owsiankę;)

Podawać można ją na wiele sposobów, dodawać co tylko nam do głowy wpadnie, albo to co akurat mamy. Dzisiaj główną rolę pełnią orzechy włoskie i otręby, które bardzo wyrażnie czuć w dzisiejszej kombinacji.



Składniki dla 3 osób:

  • 600 ml mleka 
  • 90 g płatków owsianych
  • 6 łyżek obranych i rozdrobionych orzechów włoskich
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki otrębów żytnich
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

  • mleko wlać do garnka, dodać płatki, na wolnym ogniu pod przykryciem gotować około 15 minut
  • orzechy obrać i podzielić na mniejsze kawałki
  • dodać żurawinę i orzechy do gotującej się owsianki na ostatnie 2-3 minuty, kilka zostawić do posypania na wierzchu
  • owsiankę wyłożyć na miseczki, dodać do każdej po 1 łyżce otrębów,  polać miodem, posypać reszątą orzechów i żurawiną  




Smacznego:)



środa, 1 lutego 2012

Ciasteczka maślane z cukrem lawendowym

Zobaczyłam, przeczytałam, chwilkę się zastanowiłam i .... może sie uda wygrać, a jak nie, to i tak będzie fajna i smaczna zabawa;)


http://www.kulinarnyblogroku.pl/przepisy/pokaz/?id=541





Składniki na 15 ciasteczek:

  • 60 g miękkiego masła
  • 80 g mąki
  • 1.5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru lawendowego

Przygotowanie:
  • do miseczki dodajemy masło w temperaturze pokojowej, mąkę i cukier i wyrabiamy miękkie i odchodzące od ręki ciasto
  • odrywamy kawaleczek, formujemy kuleczki, rozpłaszczamy tworząc płaskie ciasteczko
  • posypujemy cukrem lawendowym
  • pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach od 10 - 12 minut, jak brzegi ciastecze będą złote, to już są gotowe






Smacznego;)

Zapraszam do głosowania na moje ciasteczka, które znikają tak szybko jak szybko się robią i pysznie, maślano smakują;)

Spaghetti bolognese

Nie wiedziałam co zrobić na obiad, a że kupiłam ostatnio piękną wołowinę i dzieci znowu krzyczały: makaron, makaron... powstał sos bolognese w moim wydaniu:)




Składniki dla 6-8 osób:
  • całe opakowanie makaronu spaghetti (u mnie Lubella pełne ziarno)
  • 0, 5  mielonej wołowiny
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l pomidorów bez skórki w zalewie
  • 300 ml soku wielowarzywnego (u mnie Fortuna)
  • 1 łyżka świeżej albo suszonej bazylii
  • 1 łyżka oregano - suszonego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayene
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 4 łyżki oliwy


Przygotowanie:
  • makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu - ważne, żeby woda napewno była osolona, bo do sosu już nie dodajemy soli, chyba że, Komuś mało
  • szalotkę myjemy, obieramy kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę
  • rozgrzewamy połowę oliwy na patelni, dodajemy pokrojone szalotki, chwilę podsmażamy na złoty kolor, dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze krótką chwilkę
  • dodajemy mięso, które dokladnie obsmażamy, cały czas mieszając
  • na drugiej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i na średnim ogniu obsmażamy pomidory z zalewy, rozgniatamy je, dodajemy sok warzywny i sok po pomidorach
  •  dodajemy wszystkie przyprawy: bazylię, oregano, papryki, pieprz cayene i cukier, zagotowujemy, dodajemy do rondla z mięsem, cebulą i czosnkiem
  • dolewamy wino, mieszamy i na wolnym ogniu dusimy około 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając
  • wykładamy makaron na talerze, na to sos, świeżo pociętą bazylię, można też dodać parmezan świeżo starty, ale u mnie lubią bez


Smacznego:)

Musli z jogurtem i pomarańczą

Kolejna propozycja na lekkie i smaczne śniadanie.

Tym razem gotowe musli tradycyjne, naturalny jogurt i pomarańcza - to wszystko sprawia, że jestem najedzona, pełna energii i mogę zaczynać kolejny szalony dzień:)



Składniki dla 1 osoby:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 40 g musli tradycyjnego
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania:
  • jogurt przełożyć do miseczki
  • wysypać na to musli
  • umyć, obrać, pokroić pomarańczę, wszystko ze sobą dokładnie wymieszać


Smacznego;)

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...