logo

czwartek, 6 września 2012

Chleb na mleku

Powiem, a dokładniej napiszę Wam, że tak się pozytywnie wkręciłam w pieczywo domowe, że teraz nie wyobrażam sobie kupić chleba, chałki, bagietek, bułeczek, czegokolwiek związanego z pieczywem.

Po pierwsze i najważniejsze dla mnie - wiem co mam w środku, z czego są zrobione, po drugie, smakują i moje dziecko zjada pieczywo z udziałem każdej mąki, wcześniej z kupnych tylko zwykły "oliwski" był na tapecie, żadne orkiszowe, razowe, nie było mowy o spróbowaniu nawet.
Po trzecie - ważenie, odmierzanie, nastawianie zaczynów, czy zabawa z rozczynem drożdżowym i wyrabianie ręczne - uspokaja, rozluźnia, odstresowuje i działa na mnie jak taniec czy kawałek czekolady - mój poziom endorfin wzrasta odrazu;)

Przepis z "Księgi chleba", niby dużo przepisów w niej nie ma, a ja ciągle coś w niej wypatrzę.
Delikatny, drożdżowy, mięciutki chlebek, który upiekłam z myślą o akcji "Upiecz Smakowity Chleb",
organizowanej przez blog "Kuchnia Ireny i Andrzeja".
Patronem akcji są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny Smakowita.


Zrobiłam z połowy porcji i pominęłam rodzynki, bo poprostu ich nie lubię;(.
Przepis podaję jak w oryginale, na dwa bochenki.




Składniki:

  • 750 g mąki pszennej typ 450, 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 3 jajka
  • 100 g stopionego masła
  • 150 g rodzynek  - pominęłam
  • margaryna do wysmarowania formy
  • mak do posypania - moja propozycja

Przygotowanie:
  • mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i zrobić w środku dołek
  • wsypać do niego cukier, rozdrobnione drożdże, wlać połowę mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut
  • dodać resztę mleka, jajka i stopione masło, zacząc wyrabiać ciasto około 15 minut, ma być elastyczne i gładkie
  • wyrobione ciasto oprószyć mąką, przykryć, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia
  • dodać rodzynki, wyrobić jeszcze krótką chwilę i uformować dwa podłużne bochenki lub jak ja podzielić na dwie części i włożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek
  • odstawić ponownie do wyrośnięcia, żeby wypełniło foremki, piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni około 45 minut
  • na dno piekarnika ustawić naczynie z wodą
  • po wyjęciu chleba z piekarnika pozostawić chlebek jeszcze 5 minut w foremkach, po czym wyjąć i studzić na kratce


Smacznego;)

Upiecz Smakowity Chleb!

środa, 5 września 2012

Cytrynowy dżem z cukini

Odkryłam go dopiero w tamtym roku na Wielkim Żarciu i próbowałam z różnymi smakami galaretek, pozostaję jednak tylko przy cytrynowej - najlepiej nam zasmakowała.


Troszkę podkręciłam go o skórkę i sok z cytryny, pomijając przy tym zupełnie kwasek cytrynowy.
Nie dodawałam też olejku, bo według mnie jest zbędny.
Tak samo nie bawię się w krojenie w drobną kostkę ani ścieranie, kroję jak mi wygodnie w dość duże kawałki, a już ugotowaną traktuję blenderem i już.
Po oryginalny przepis zapraszam tutaj, ja podaję go tak, jak już robię sama.




Składniki na 10 słoiczków o pojemności 0,2 l:

  • 2,5 kg obranej, już bez pestek cukini
  • 0,5 kg cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • skórka i sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
  • cukinię umieszczam w garnku, podlewam wodą - około pół szklanki i gotuję do miękkości, co jakiś czas mieszając - taka ilość mieści się w garnku 5 l
  • jak już kawalki cukini są miękkie, gotują się około 40-50 minut, potraktować je blenderem i zmiksować na gładką masę
  • dodać cukier, galaretki, wymieszać
  • dodać skórkę i sok z cytryny
  • gotować wszystko razem około godziny
  • gorące nakładać do słoików - ja część spakowałam w weck-i, które potem dla bezpieczeństwa zapasteryzowałam na mokro - około 15 minut, a zwykłe twisty mocno zakręciłam i zostawiłam do calkowitego wystygnięcia


Smacznego;)

Chleb orkiszowo-jaglany z musztardą francuską

Po ostatniej wizycie w młynie jestem bogatsza o mąkę z kaszy jaglanej w wersji zwykłej i pełnoziarnistej a także owsianej i ryżowej. Uzupełniłam też zapasy pozostałych, które używam do wypieku domowego pieczywa.

Ten bochenek powstał z myślą o akcji "Upiecz Smakowity Chleb" organizowanej przez blog "Kuchnia Ireny i Andrzeja". Patronem akcji są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".


Dziś zapraszam na chleb orkiszowy z udziałem mąki jaglanej razowej i musztardy francuskiej na zakwasie żytnim.



Składniki:
  • 225g aktywnego zakwasu żytniego 
  • 600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki jaglanej razowej
  • 100 g musztardy francuskiej
  • 450 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży

Przygotowanie:
  • zakwas łączymy z wodą i musztardą, dokładnie mieszamy
  • dodajemy mąki i drożdze, wrabiamy do momentu połączenia się wszystkich składników, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny
  • po tym czasie dodajemy sól, wyrabiamy jeszcze chwilę i albo formujemy okrągły bochen, albo przekładamy do foremki - odpowiedniej dla 1 kg chleba, zostawiamy ciasto, żeby urosło, aż wypełni foremkę po brzegi, w przypadku okrągłego ja zostawiłam go na 1,5 godziny, troszkę poprawiłam, bo się delikatnie rozszedł na boki i delikatnie go nacięłam
  • piec w nagrzanym piekarniku do 210 stopni okło 40-50 minut


Smacznego;)


Upiecz Smakowity Chleb!

wtorek, 4 września 2012

Chałka gigant

Miała być normalnych rozmiarów, ale dziś robiłam tyle rzeczy naraz, żeby nie myśleć, żeby się czymś zająć, żeby czas do 13-tej zleciał jak najszybciej, że wyszła mi taka wielka, ogromniasta, z kruszonką, pyszna, pachnąca, mięciutka!


Moje ukochane dziecię poszlo do przedszkola, dziś był drugi dzień. Jest bardzo dzielny, gorzej ze mną, wczoraj nie zrobiłam nic, za to dziś poszalałam w kuchni.


Chałkę tą upieklam w ramach akcji "Upiecz Smakowity Chleb" organizowanej przez blog Kuchnia Ireny i Andrzeja. Patronem akcji są Zaklady Tłuszczowe "Kruszwica", które są producentem margaryny "Smakowita".



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej - użyłam tortowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko

  • 50 g miękkiego masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki mąki

Przygotowanie:
  • mąkę przesiać do miski, zostawić sobie 3-4 łyżki 
  • rozkruszyć do środka drożdże, wlać mleko, i zamieszać z niewielką ilością mąki, odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce
  • jaja, miękkie masło, cukier i sól dokladnie ze sobą wymieszać, dodać do zaczynu i wymieszać - energicznie wyrobić ciasto około 5-7 minut
  • oprószyć 1 łyżką mąki, przykryć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • na posypanej resztą odłożonej mąki stolnicy jeszcze chwilkę wyrobić ciasto, podzielić na 3 części i złożyć - zapleść chałkę, jak warkocz
  • ułożyć go na blasze z papierem do pieczenia, albo na natłuszczonej blasze
  • posmarować chałkę z wierzchu rozmąconym żółtkiem, posypać kruszonką - miękkie masło, cukier, mąkę zagnieść i rozetrzeć, tworząc kruszonkę
  • chałkę zostawić jeszcze na 10-15 minut do podrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni
  • piec około 30-35 minut, po upieczeniu ostudzić na kratce




Smacznego;)

Upiecz Smakowity Chleb!

Sernik czekoladowy na twix-owym spodzie

Marzył mi się taki sernik - czekoladowy, nie za słodki ale za to na słodziuchnym spodzie, ze świeżymi malinami.
Marzenia czasem trzeba samemu zrealizować, krok po kroku i powiem Wam, że warto;)


Wyszło pysznie, pięknie i wiem, że będę do niego wracać. Jest taki elegancki, wytworny, ma to "coś". Świeże maliny są tu niezbędne, bez nich już by tak nie smakował.


Każdy czekoladowy kęs ma w sobie bajeczną nutkę malin i cudnie słodki, delikatnie chrupiący spód.
Wszystko ze sobą idealnie skomponowane.


Przepis zainspirowany czekoladowym sernikiem z Kwestii Smaku.
Spód i dodatek malin to już moja zachciewajka.

Dziś Światowy Dzień Czekolady - życzę Wszystkim pysznego objadania się i wysokiego poziomu endorfin, które ona wytwarza;)))



Składniki:

  • 4 opakowania twix-a, łącznie 8 batoników
  • 5 łyżkek drobnych płatków owsianych
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • 50 g miękkiego masła

  • 200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakościowo)
  • 1 kg sera - takiego z wiaderka, ja od lat wierna jestem serowi marce President
  • 200 g cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao

  • świeże maliny
  • cukier puder

Przygotowanie:
  • spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go na zewnątrz, brzegi posmarować cieniutko i dokładnie masłem
  • twixy drobno pokroić, wymieszać z migdałami i płatkami owsianymi, połączyć z masłem
  • tak przygotowaną masą wyłożyć spód tortownicy, dokladnie dociskając, wstawić do lodó∑ki na czas robienia sernika
  • czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, delikatnie wystudzić
  • ser zmiksować na gładką masę, stopniowo dodając cukier i ziarenka wanilii
  • miksując dodajemy jajka, każde zmiksować po pół minuty
  • dodać śmietanę, zmiksować
  • dodać kakao, zmiksować, dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować już na małych obrotach tak, żeby wszystko się ze sobą dokładnie połączyło
  • masę wyłożyć na spód twix-owy i piec w środkowej części piekarnika 60 minut w 180 stopniach - piekłam w tortownicy o 24 cm średnicy, sernik urósł bardzo wysoki, po czym opadł, wystudziałam go zupełnie w temperaturze pokojowej i na całą noc włożyłam do lodówki - cały czas w tortownicy
  • na drugi dzień, wierzch obłożyć malinami, im więcej, tym lepiej, delikatnie posypać cukrem pudrem, ozdobić listami mięty


Smacznego;)

poniedziałek, 3 września 2012

Śniadanie do łóżka

Wczorajsze śniadanie wprowadziło nas w prawdziwie włoskie klimaty, była mozzarella, pomidory w dwóch kolorach, bazylia, oliwa, czosnek niedźwiedzi.... zabrakło bagietki, ale chleb francuski równie dobrze się spisał, przepis już jutro na blogu.



Składniki:

  • 3-4 pomidory, u mnie dziś czerwone i pomarańczowe lima
  • opakowanie mozzarelii
  • świeżo zmielona sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa
  • bazylia
  • czosnek niedzwiedzi - suszony
Przygotowanie:
  • pomidory umyć, wyciąć szypułkę, pokroić w plastry, takie 0,5 cm, posypać solą i pieprzem
  • mozzarellę pokroić w podobnej grubości plasterki
  • układać na przemian pomidory i mozzarellę, posypać czosnkiem, polać oliwą
  • jeszcze raz na sam wierzch zmielić sól i pieprz - ale już nie za dużo, poukładać bazylię
  • podawać z pieczywem i gorącą herbatą z cytryną

 


Smacznego;)


niedziela, 2 września 2012

Chleb orkiszowy z amarantusem na drożdżach

Ten chleb piekałam na szybko, na już... bo moi Panowie nie dali mi znać, że ostatnia porcja wlaśnie została zjedzona... Na szczęście z pomocą pośpieszyła mi Ela z Kartoflanego Pola i upieczenie tego chleba razem z rośnięciem zajmuje faktycznie 2 godziny.


Zrobiłam małe kosmetyczne zmiany, przepis podam tak jak ja go już zrobiłam, a po oryginał zapraszam tutaj.



Składniki na 2 bochenki:

  • 700 g mąki orkiszowej razowej
  • 100 g mąki z amarantusa
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 7 g suszonych drodży
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 600 ml letniej wody
  • czarnuszka do posypania
  • olej i otręby do formy

Przygotowanie:
  • w misce wymieszać mąki z solą i drożdżami
  • dodać miód, olej i wodę, dokładnie ze sobą wymieszać i wyrobić około 10 minut - ciasto będzie troszkę klejące
  • dwie formy - keksówki dokładnie wysmarować olejem i wysypać otrębami
  • ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć do keksówek, wyrównać powierzchnię  zwilżonym dłońmi, posypać czarnuszką i zostawić do wyrośnięcia do brzegów foremek
  • piec w 200 stopniach około 45-50 minut 


Smacznego;)

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...