logo

wtorek, 21 lutego 2012

Biszkopt z przepisu, który ma ponad 40 lat

Jest to przepis mojej Mamy, która przez całe swoje życie korzysta tylko z tego przepisu, zawsze się udaje i jest tak pyszny, że musiała piec dwa, bo zawsze wyjadaliśmy ten piękny słodki wierzch - mówiliśmy na to słodka skórka;)



Aż wstyd się przyznać, ale to jest mój pierwszy biszkopt upieczony według tego przepisu i już wiem, że po inny nie sięgnę!!!

Pachnie obłędnie, ślicznie wyrósł i jest pyszny, cała góra została już wyskubana przez moich chłopaków, zupełnie tak samo jak my wyjadaliśmy Mamie;)

Troszkę mi popękał, bo użyłam za małej tortownicy, którą wyłożyłam papierem do pieczenia i się wylewał, ale i tak uważam ten pierwszy raz za udany.
Na drugi raz wysmaruję tortownicę masłem i obsypię bułką tartą.


Cała tajemnica w jego sukcesie tkwi w ubijaniu jaj z cukrem - trzeba ubijać długo - 10-15 minut, aż masa będzie bielusieńka.

Składniki:
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
  • jaja, cukier i cukier waniliowy ubijać mikserem bardzo długo, aż masa będzie bielusieńka - około 10-15 minut
  • dodać mąkę i proszek do pieczenia i już na małych obrotach miksować tylko do połączenia
  • piec w 150-160 stopniach około 35-45 minut, do suchego patyczka


Smacznego;)

Omlet z cukinią, pomidorem, mini kiełbaskami,serem...

Za oknem pogoda nas nie rozpieszcza, ja na szczęście nie muszę wychodzić, przynajmniej teraz.
Mój M. dziś wroci późno, stąd z rana serwuję dziś ciepłe śniadanko, wybór padł na omlet.



Po zapoznaniu się z zawartością lodówki powstał warzywno-mięsno-nabiałowy omlet, który zajmuje chwilę aby go przygotować a smakuje wybornie;)




Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 3 pomidorki cherry
  • 1/4 małej cukini
  • 2 łyżki sera żółtego
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 2 mini kiełbaski
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:
  • jajka rozmieszać dokładnie z mlekiem, doprawić solą i pieprzem
  • na patelni rozpuścić masło, wylać masę jajeczno-mleczną
  • po 1-2 minutach jak się już troszkę zetnie, układamy nasze dodatki: cukinię, pomidorki, kiełbaski, ser, szczypiorek
  • na sam koniec przyprawiamy jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem






Smacznego;)

poniedziałek, 20 lutego 2012

Chciałam podziękować i się pochwalić po raz trzeci

Nie zajęłam I miejsca, nie zajęłam II miejsca, ale widocznie zasłużyłam, skoro zostałam wyróżniona i otrzymam w nagrodę pyszną oliwę  Gota verde.



Więcej na kochamoliwe.com, jeszcze raz serdecznie dziękuję!

Cukinia, ryż, szpinak i testowanie po raz 1-szy!

Kilka dni temu otrzymałam pierwsze produkty do testowania od firmy SyS i już samo opakowanie zrobiło na mnie dobre wrażenie - te pierwsze, najważniejsze. Dania i zupy zapakowane są w opakowania tekturowo-papierowe, wywołujące skojarzenia produktów naturalnych, ekologicznych, do tego jest okienko, przez które doskonale widzimy co jest w środku.




Firma SyS specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw, z których powstają:
Na codzień nie używam gotowych dodatków - tworzę je sama, mam wtedy możliwość dodania tylko tego co chcę, na co mam ochotę, co lubię.
Jednak na kombinacje gotowych Dań Babci Zosi składają się smaki, które ze sobą bardzo dobrze współgrają i smakują. 

Na pierwszy ogień idzie Ryż ze szpinakiem - w opakowaniu są 2 woreczki z ryżem długoziarnistym i suszonym szpinakiem.




Sposób przygotowania:
  •  opłukać dokładnie zawartość woreczków - czyli ryżu ze szpinakiem
  • zalać zimną wodą w ilości 600 ml na dwa woreczki
  •  dodać 1 łyżeczkę soli
  • dodać 1 łyżeczkę masła (opcjonalnie, ja dodałam)
  • zagotować ciągle mieszając i od zagotowania przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu około 12 minut
  • po tym czasie dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i zostawić jeszcze na 5 minut pod przykryciem

Ja zrobiłam dzisiaj obiad wykorzystując to danie, młode cukinie wydrążyłam, miąższ pokroiłam i poddusiłam na oliwie. 


Dodałam pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, wymieszałam z już ugotowanym ryżem ze szpinakiem i wypełniłam środek cukini, posypałam żółtym serem i zapiekłam w piekarniku 15 minut z pomidorkami cherry.


I teraz szczera opinia: 
  • danie miało ładny i zachęcający wygląd, już od samego początku przygotowywania smacznie się prezentowało
  • jest to już gotowe danie, które możemy zjeść samo, jako dodatek do obiadu czy jak ja zastosować np. do pieczonej cukini
  • ryż ugotował się na sypko, szpinak nie stracił na kolorze ani smaku, ze względu na to, że był suszony, byl drobno pokrojony i razem z ryżem stworzyli zgrany, smaczny duet
  • mój synek zjadł całą miseczkę samego ryżu ze szpinakiem, mi również bardzo smakowało, co oznacza, że naprawdę było pyszne
  • jest szybkie w przygotowaniu, smaczne, nie ma tam nic oprócz ziarenek ryżu i suszonego szpinaku
  • na opakowaniu są dokładne instrukcje, jak należy to przygotować, jest instrukcja do gotowania i do przygotowania w kuchence mikrofalowej
  • jest to danie wegetariańskie, do przygotowania w 20 minut dla 2 osób, porcje są spore, można naprawdę się smacznie najeść
Ja napewno sięgnę jeszcze po ten produkt, bo to poprostu ryż i szpinak;)

Smacznego;)

Śmietankowy sernik z jagodową nutą

Miał być cały jagodowy, ale jak wróciłam z pracy, to się okazało, że mój M. zjadł większość jagód z budyniem. Nie wpadłam na to, żeby powiedzieć: tylko nie zjedźcie jagód, są mi potrzebne do ciasta, bo to ja muszę im wkręcać i kombinować jak przemycić owoce i warzywa.



Tak więc sernik jest tylko z nutą jagodową, muszę zejść do piwnicy i poszukać, może jeszcze mam gdzieś schowany jakiś słoiczek, to następny będzie cały jagodowy.
Za to jest mocno śmietankowy, kremowy, rozpływa się w ustach.



Składniki na małą tortownicę:
  • 1 kg serka śmietankowego w wiaderku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6 żółtek
  • 1 budyń śmietankowy
  • piana z białek
  • 2 łyżki jagód ze słoika - do dekoracji

Przygotowanie:
  • cukier, cukier waniliowy i żółtka zmiksować do białości
  • dodać serek śmietankowy i budyń, zmiksować na gładką masę
  • na koniec ubić białka na sztywno, dodać i delikatnie wymieszać z masą
  • wylać do formy wyłożónej papierem do pieczenia
  • jagody wraz z sokiem nałożyć na iwerzch ciasta, szpatułka "wyciągać" wzorek
  • wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec około 40-45 minut
  • po wyłączeniu zostawić jeszcze w piekarniku na 10 minut, wyjąć na kratkę, wystudzoną formę z sernikiem trzymamy całą noc w lodówce



Smacznego;)

niedziela, 19 lutego 2012

Herbata po indyjsku

W naszej ulubionej indyjskiej restauracji zawsze na początku pijemy pyszną herbatę po indyjsku.
Troszkę poszukałam, poszperałam tu i tam i znaleźliśmy swój własny przepis. Sekret tkwi nie tylko w przyprawach, lecz głównie w herbacie z jakiej robimy ten pyszny napój.



Wyczytałam gdzieś, że musi to być herbata czarna Assam, smakuje identycznie jak w naszej ukochanej Masali albo i lepiej;)



Składniki:

  • 0,5 -0,6 l wody
  • 1 łyżka czarnej herbaty Assam
  • 6-7 ziaren kardamonu
  • 2-3 plastry imbiru
  • 4-5 łyżek brązowego cukru
  • 0,25 l mleka

Przygotowanie:
  • na patelni podprażyć kardamon i rozgnieść go delikatnie w moździeżu
  • do rondelka wlewamy zimna wodę i mleko, dosypujemy herbatę, cukier, kardamon, plastry imbiru 
  • gotujemy na średnim ogniu, do zagotowania się, herbata ma naciągnąć , trwa to średnio 10 minut
  • przelewamy do kubeczków przez sitko i podajemy gorącą


Smacznego;)

Chicken fajitas

Z racji posiadania tortilli, 2 dojrzałych avokado, piersi z kurczaka - dziś na obiad "Meksyk" w naszym wydaniu;)


 Każde danie smakuje pyszniej, jak szykujemy je razem, szkoda, że głównie to weekend i to najczęściej niedziela jest takim dniem wspólnego pichcenia w kuchni.



Składniki:
  • 4 tortille
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru
  • garść żółtego sera
  • sól, pieprz
  • cytryna

Przygotowanie:
  • cebulę pokroić w szerokie krążki, zeszklić na maśle, pod koniec dodać cukier i skarmelizować ją - dusić aż cukier się rozpuści
  • mięso pokroić w cienkie paski, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem, obsmażyć na oleju z obu stron 
  • dodać mięso do cebuli, wymieszać, posypać startym serem i przykryć, poczekać do momentu, kiedy ser się rozpuści



Składniki na guacamole:
  • 2 dojrzałe avokado
  • 1/2 cytryny
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 duży pomidor
  • 3 łyżki drobno pokrojonej sałaty lodowej
  • 1/2 łyżeczki sosu tabasco
  • sól, pieprz cytrynowy

Przygotowanie:
  • avokado obrać, wydrążyć pestkę, rognieść widelcem
  • sok z cytryny wycisnąć i dodać do avokado, dokładnie wymieszać
  • dodać sałatę lodową, drobno pokrojonego pomidora i cebulkę, tabasco, sól i pieprz cytrynowy do smaku, wszystko dokładnie wymieszać

Dodatkowo potrzebujemy:
  • sałatę lodową pociętą z pomidorkami
  • kwaśną śmietanę 



Przygotowanie fajitas do zjedzenia:
  • tortillę podgrzać najlepiej w piekarniku - ja zawsze je delikatnie zwilżam wodą i wkladam do nagrzanego piekarnika na 3-4 minuty
  • kładziemy tortillę na talerz, smarujemy śmietaną, guacamole, na to sałata i kurczak z cebulą i serem, zwijamy, składamy, jak Komu wygodnie i jemy rękoma


Smacznego:)

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...