Może być podana na obiad albo wczesną kolację.
Składniki dla 4 osób:
- 300 g mielonego z szynki
- 100 - 120 g suchego makaronu
- 1 jajko
- 2 łyżki otrąb pszennych
- ulubione przyprawy - u mnie papryka ostra, słodka, sól, pieprz, bazylia
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- czarne oliwki - ja dałam z pestkami
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżeczki oliwy
- masło do wysmarowania formy i bułka tarta do jej wysypania
Przygotowanie:
- makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić
- mięso doprawić według własnych upodobań, dodać otręby i jajko
- cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę
- czosnek wycisnąć przez praskę
- na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć
- dodać koncentrat, chwilkę go przesmażyć, dodac bulion, zagotować, odstawić do ostygnięcia
- na patelni rozgrzać drugą łyżeczkę oliwy
- z doprawionego mięsa uformować malutkie mięsne kuleczki, obsmażyć z każdej strony
- formę wysmarować masłem, posypać delikatnie bułką tartą
- do sosu dodać jogurt, dokładnie wymieszać
- wyłożyć makaron, na to mięsne kulki, zalać sosem, posypać oliwkami i żołtym serem
- zapiekać w 200-220 stopniach około 10-15 minut, do rozpuszczenia się sera
Smacznego;)