poniedziałek, 24 listopada 2014
Podwójnie borowikowe zrazy z rostbeef- u na świąteczny obiad
Kiedy pytam mięsożerców, jakie danie lubicie zjeść w drugi dzień Świąt, co drugi odpowiada że zrazy! Więc myślałam, myślałam i ... wymyśliłam zrazy podwójnie borowikowe, bo zamarynowane w "pyle" z suszonych borowików, które dzielnie uzbierałam tej jesieni, bo napakowalam do środka borowiki marynowane, także przeze mnie nazbierane, bo... wykonałam je z jednego z najlepszych elementów wołowiny - z rostbeefu!!!
niedziela, 16 listopada 2014
Ciasto pomarańczowe marchewkowe i Trzecie Urodziny bloga MojeTworyPrzetwory !
Mój blog kończy dziś 3 lata!
Gdybym mała odpowiedzieć na pytanie - czy było warto go założyć - odpowiadam TAK!
Największe i Najpiękniejsze Przyjaźnie, Najpyszniejsze i Najciekawsze dania i projekty, Znani i Profesjonalni Ludzie tworzący pyszne dania, nowe smaki, nowe miejsca, nowe marzenia - to wszystko wydarzyło się dzięki temu, że zaczęłam blogować!
Oczywiście były i smutki i rozczarowania - ale na szczęście dużo mniej i już to wszystko dawno jest za mną! Trzeba patrzeć przed siebie, bo jeszcze tyle jest do zrobienia :)
Pragnę jednak Podziękować Wam za to, że Jesteście, zaglądacie, komentujecie, korzystacie z przepisów! Wybaczcie, że tak mnie mało na blogu, staram się to nadrabiać na Facebook-u i tam być z Wami w ciągłym kontakcie, ale MojeTworyPrzetwory - to moja pasja, a co robione z pasją nie może być robione na siłę! Jestem więc obecna tyle ile mogę i robię to zawsze z wielką przyjemnością!
Częstujcie się Kochani moim urodzinowym Tortem Marchewkowym, z fioletowej marchewki, oliwy pomarańczowej z nutą trawy cytrynowej i kremu z Burbon Vanillią ;)
Nie będę chwalić się liczbami, statystykami, publikacjami czy innymi sukcesami, bo Kto śledzi mnie na Facebook-u to jest na bieżąco, dziś poprostu: DZIĘKUJĘ, ŻE JESTEŚCIE!!!
Gdybym mała odpowiedzieć na pytanie - czy było warto go założyć - odpowiadam TAK!
Największe i Najpiękniejsze Przyjaźnie, Najpyszniejsze i Najciekawsze dania i projekty, Znani i Profesjonalni Ludzie tworzący pyszne dania, nowe smaki, nowe miejsca, nowe marzenia - to wszystko wydarzyło się dzięki temu, że zaczęłam blogować!
Oczywiście były i smutki i rozczarowania - ale na szczęście dużo mniej i już to wszystko dawno jest za mną! Trzeba patrzeć przed siebie, bo jeszcze tyle jest do zrobienia :)
Pragnę jednak Podziękować Wam za to, że Jesteście, zaglądacie, komentujecie, korzystacie z przepisów! Wybaczcie, że tak mnie mało na blogu, staram się to nadrabiać na Facebook-u i tam być z Wami w ciągłym kontakcie, ale MojeTworyPrzetwory - to moja pasja, a co robione z pasją nie może być robione na siłę! Jestem więc obecna tyle ile mogę i robię to zawsze z wielką przyjemnością!
Częstujcie się Kochani moim urodzinowym Tortem Marchewkowym, z fioletowej marchewki, oliwy pomarańczowej z nutą trawy cytrynowej i kremu z Burbon Vanillią ;)
Nie będę chwalić się liczbami, statystykami, publikacjami czy innymi sukcesami, bo Kto śledzi mnie na Facebook-u to jest na bieżąco, dziś poprostu: DZIĘKUJĘ, ŻE JESTEŚCIE!!!
piątek, 7 listopada 2014
Nogi z gęsi Confi z kaszą bulgur, marynowanym borowikiem i ogórkiem
Listopad jest miesiącem gęsiny, którą znam z dzieciństwa i nie pamiętam czy ją lubiłam :)
Pytałam nawet moją Mamę, czy może zachwycałam się skrzydełkiem bądź udkiem z gęsi, ale mówi, że raczej nie i że chyba musiała nawet nam - dzieciom mówić, że to duuuży kurczak, bo byśmy płakali za gąską :)
Wracając do tematu gęsiny, napewno pyszne wspomnienia będzie miała moja Iskierka, polubił ją od pierwszego kęsa i już drugi raz w tym listopadzie ją przyrządzałam.
Pytałam nawet moją Mamę, czy może zachwycałam się skrzydełkiem bądź udkiem z gęsi, ale mówi, że raczej nie i że chyba musiała nawet nam - dzieciom mówić, że to duuuży kurczak, bo byśmy płakali za gąską :)
Wracając do tematu gęsiny, napewno pyszne wspomnienia będzie miała moja Iskierka, polubił ją od pierwszego kęsa i już drugi raz w tym listopadzie ją przyrządzałam.
niedziela, 26 października 2014
Brownie podwójnie dyniowe
Zajadamy się dynią od dwóch tygodni. Jest tak pysznie, tak sielsko-anielsko, że wręcz zapominam się z Wami podzielić przepisami. Dlatego dziś, na gorąco dzielę się z Wami przepisem na podwójnie dyniowe brownie z dużą ilością pysznej polewy!
O dyniach popiszę w najbliższych postach, poświęcę im kilka następnych wpisów!
Poznałam ich tyle odmian, że po zjedzeniu jednej kiedy już myślę, że jest ulubioną, okazuje się, że ta następna i kolejna... wszystkie cudne, wyjątkowe, czarodziejsko uwodzą moje zmysły i cieszą podniebienie najbliższych!
O dyniach popiszę w najbliższych postach, poświęcę im kilka następnych wpisów!
Poznałam ich tyle odmian, że po zjedzeniu jednej kiedy już myślę, że jest ulubioną, okazuje się, że ta następna i kolejna... wszystkie cudne, wyjątkowe, czarodziejsko uwodzą moje zmysły i cieszą podniebienie najbliższych!
wtorek, 21 października 2014
Golonka pieczona
Uwierzycie, że pierwszy raz przygotowywałam golonki wieprzowe?
Nie peklowałam, nie marynowałam, odrazu przeszłam do sedna - do pieczenia.
Fakt, nie jest różowa w środku od peklosoli - ale jest mięciutka, soczysta, aromatyczna.
Iskierka zjadł połowę z wielkiem apetytem i powiedział, że na jutro też poprosi :)
Koniecznie do powtórzenia!
Nie peklowałam, nie marynowałam, odrazu przeszłam do sedna - do pieczenia.
Fakt, nie jest różowa w środku od peklosoli - ale jest mięciutka, soczysta, aromatyczna.
Iskierka zjadł połowę z wielkiem apetytem i powiedział, że na jutro też poprosi :)
Koniecznie do powtórzenia!
czwartek, 16 października 2014
Makaron / Spaghetti z groszkiem cukrowym, szpinakiem i rubinem
Kiedy masz już ugotowany makaron, przygotowanie takiej kombinacji trwa dosłownie 5 minut!
Ja ostatnio rozsmakowana jestem w oleju kokosowym i całość właśnie na nim przygotowałam.
Idealny będzie też rzepakowy lub klarowane masło, wybór zostawiam już Wam, jednak jak macie wszystkie składniki o których za chwilę wspomnę, to bierzcie ten przepis w ciemno!
Ja ostatnio rozsmakowana jestem w oleju kokosowym i całość właśnie na nim przygotowałam.
Idealny będzie też rzepakowy lub klarowane masło, wybór zostawiam już Wam, jednak jak macie wszystkie składniki o których za chwilę wspomnę, to bierzcie ten przepis w ciemno!
niedziela, 12 października 2014
Domowa granola z migdałami i żurawiną
Kiedy sięgam po ostatnią porcję musli czy granoli, nastawiam następne, każde inne, każde nie do powtórzenia ;) To z czym będzie zależy od zawartości szafek i szuflad w mojej kuchni, czasem są na bogato, czasem z minimalnym wkładem, ale zawsze pysznie i zawsze świadomie, wiem, co mam w środku! Dziś zapraszam na pieczoną granolę z migdałami i żurawiną w roli głównej!
Subskrybuj:
Posty (Atom)