logo

piątek, 15 marca 2013

Kawa ze irlandzką whisky

Pamiętam jak z 12 lat temu pracowałam w amerykańskiej restauracji jako kelnerka i tam jedną z najlepiej sprzedawanych kaw była ta z whisky - Jameson.


Spróbowałam ją odtworzyć w domu, bo dokładnych proporcji nie znałam, tylko składniki i udało się. 
Najlepsza po niedzielnym lub weekendowym obiedzie, wypita na spokojnie w towarzystwie swojej połówki lub przy dobrej książce - ja próbuję pochłonąć Diunę;)




Składniki:
  • 20 ml irlandzkiej whisky
  • 1 filiżanka mocnej kawy - użyłam rozpuszczalnej ale najlepsza byłaby z ekspresu ciśnieniowego - podwójna espresso
  • cukier trzcinowy wedle uznania - na jedną porcję około 2 łyżeczek

Przygotowanie:
  • do żaroodpornej i ogrzanej szklanki wlać whisky, wsypać cukier
  • uzupełnić świeżo zaparzoną kawą i mieszać aż cukier się rozpuścic
  • czytać książkę dalej popijając gorącą kawę


Smacznego;)

25 komentarzy:

  1. Ja kawy nie piję ale chętnie przygotuję taka dla moich nadjeżdżających gości ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Diuny nie czytałam, ale oglądałam (głównie dlatego, że wyreżyserował ją jeden z moich ulubionych rezyserów David Lynch), uwielbiam Sci-Fi, więc pewnie książkę tez bym pochłonęła :)

    Kawka super, takiej nie piłam, ale musi być pyszna, taka z prądem ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksiażka napewno by Ci się spodobała Paulinka;) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Taka kawa z prądem na dzień dobry, no no Ewa!

    OdpowiedzUsuń
  4. To nie jest prawdziwa kawa po szkocku. Prawdziwą tradycyjną kawę szkocką robi się tak:
    Składniki:
    3 łyżki whisky
    2 łyżeczki brązowego cukru
    mocna, świeżo zaparzona kawa
    śmietana kremowa (tutaj double cream - 48% tłuszczu)
    Sparzyć szklankę lub duży kieliszek wrzątkiem (aby ogrzać), dodać whisky i cukier, wymieszać porządnie. Wlać kawę, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca od brzegu szklanki. Mieszać dotąd aż cukier się rozpuści i wlać śmietankę przez spód łyżeczki, żeby unosiła się na powierzchni na około 1,5 - 2 cm.
    Przepis wzięty z http://www.rampantscotland.com/recipes/blrecipe_gaelic.htm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta kawa, to moja improwizacja i odtworzenie tego co znam. Tą z przepisu, którym się podzieliłaś przygotuję z przyjemnością;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Świetna propozycja do lektury i na... weekend.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    Katarzyna z Gdańska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dawno się nie sklikałyśmy;) Dziękuję i Pozdrawiam serdecznie;)

      Usuń
  6. bardzo ciekawy sposób ale jakoś nie umiem pić kawy bez mleka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tą z alkoholem jak najbardziej lubię bez mleka, ale zwykłą - tylko białą;)

      Usuń
  7. Alkoholu mi teraz nie bardzo można, ale na kawę narobiłas mi ochoty:) ...zaraz pójdę zrobić sobie inkę:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  8. kurcze zawsze byłam ciekawa jak smakuje kawa z whiskey :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, nie pozostaje nic innego jak zaspokoić ciekawość;)

      Usuń
  9. jutro taką zrobię mężowi ;)zabłysnę hahaha

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kawę w każdej (chyba) postaci :). Muszę wypróbować tę :)
    A akurat jestem w trakcie picia mojej wersji Tigera z Coffee Heaven. Kawa prawdziwa, cynamon, kardamon i odrobia wanilii, mniaaam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. WoW! Pyszna ta Twoja kawka Paula;) porywam składniki i też sobie wyczaruje;)

      Usuń
  11. Nie ma to jak kawa z alkoholem ;) Mniami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj, taką kawką bym nie pogardziła

    OdpowiedzUsuń
  13. Jameson to irlandzka whiskey, nie szkocka -.-

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...