Tym razem, sięgnęłam do ukochanej Kuchni Polskiej, którą otrzymałam w spadku od Mamy i z niej zrobiłam podstawę - ciasto kruche. Zawładnęło naszymi sercami odrazu, jest przepyszne samo w sobie, idelanie kruche, idelanie maślane, idelanie słodkie i idealnie żółciutkie - coś wspaniałego!
Nie mając konkretnego pomysłu a testując głównie ciasto i nowe foremki, wypelniłam je poprostu powidłami, owocami, masą krówkową i konfiturą z malin.
Ozdabiać pomagał mi synek, więc jest kolorowo.
Porcja tego kruchego ciasta wystarcza na przygotowanie 1 tarty w formie o średnicy około 27-30 cm lub 6-8 małych tart.
Składniki:
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 3 gotowane żółtka
- wanilia
- powidła śliwkowe
- konfitura malinowa
- owoce - miałam mrożone
- krem krówkowy
- ozdoby
Przygotowanie:
- mąkę przesiać do dużej miski
- żołtka oddzielić od białek wyłożyć delikatnie do cedzaka lub na dużą łyżkę cedzakową i wstawić do wrzącej wody, gotować około 10 minut
- ugotowane żółtka wyjąć, przetrzeć przez sito, zużywając przy tym jak najmniejszą powierzchnię sita
- mąkę posiekać z masłem, dodać prżesiany cukier puder, żółtka, nasionka z laski wanilii i szybko zagnieść kruche ciasto
- zawinąć w folię i zostawić w lodówce na minimum 30 minut
- po tym czasie ciasto rozwałkować i ułożyć w formie - ja skorzystałam i przetestowałam moej nowe formy z wyjmowanym dnem i wyłożyłam je ciastem
- do kilku poukładałam owoce, do innych dżem i konfiturę i jedną upiekłam samą, żeby już póżniej wypełnić ją kremem krówkowym
- piekarnik nagrzewamy do 175-180 stopni, wstawiamy do gorącego naszego mazurka lub mini mazurki i pieczemy na złoty kolor, takie małe piekły się około 20 minut
- upieczone zostawić w formie do wystygnięcia i udekorować
Smacznego;)
ale pychota!
OdpowiedzUsuńWłaśnie sobie pomyślałam, że takie mini mazurki, różne zrobię na Wielkanoć;) Dzięki;)
UsuńOo, posypki - motylki. Planuję je dzisiaj dorwać. :)
OdpowiedzUsuńMam tych cudeniek dość dużo, dostałam od innych Blogerek;) Pozdrawiam!
UsuńWyglądają bardzo apetycznie:) Może ja tez pokuszę się w tym roku o kilka mini mazurków:) Na ile tarteletek wystarczyło ciasto kruche wg. podanej ilości? Pozdrawiam, Ewa
OdpowiedzUsuńEwa - przepraszam, że dopiero dziś, na 6, ale spokojnie na 8 by starczyło, bo jak widzisz, dość dużo go było w każdej - chociaż nie za dużo:) Pozdrawiam!
UsuńBardzo apetyczne mini tarty :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
Usuńobłędnie wyglądają:D
OdpowiedzUsuńJa wybieram truskaweczkową tartę albo mini mazurek ;)
OdpowiedzUsuńKasiu - upiekę i wysyłam;)
Usuńco by nie było czy mazurek czy murzynek wygląda na smaczne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynka;)
Usuńświetnie ! pysznie wyglądają ;D
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuję;)
UsuńBardzo fajny i w sumie prosty przepis! na pewno skorzystam przygotowując potrawy na Wielkanoc! Dzięki stokrotne i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, w razie gdybysmy się nie słyszały - nie sklikały - smacznych i wesołych Świąt;) Pozdrawiam!
UsuńJest pięknie, kolorowo i co najważniejsze pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Nic dodać, nic ujać;) Pozdrawiam Majanko;)
UsuńCudne Ewuniu!
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu;)
UsuńMmm pycha :)
OdpowiedzUsuń;) Dziękuję, Pozdrawiam!
UsuńEwuś co by to nie było wygląda pysznie:)Możesz mi jeden podesłać;))
OdpowiedzUsuńKasiu, wszystkie zapakuję i wyślę;))) Ściskam!
Usuńmmmm w sam raz na tegoroczne święta
OdpowiedzUsuńDokładnie;) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńCo jedna to piękniejsza:) Buźka:)
OdpowiedzUsuńA jak;))) Buziaki Joleczka;)
UsuńTruskawkowa jest idealna, takiej mi teraz potrzeba, nawet z mrożonych owoców ;)
OdpowiedzUsuńMi też najbardziej smakowała;))) Pozdrawiam Milenka!
Usuń