Czas pędzi z potrójną szybkością - ja zaganiana w pracy, nie mam czasu na gotowanie... :(
Te szaszłyki powstały z miesiąc temu i dopiero dziś mam czas - dosłownie chwilkę na ich publikację.
Na szczęście sezon grillowy dopiero przed nami i Wami, więc zdążycie je przygotować, polecam, są pyszne, soczyste i aromatyczne!
Składniki:
- 6 wytrybowanych podudzi z kurczaka
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- 1 cała pomarańcza
- świeży tymianek
- świeżo zmielona sól morska
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- mięso umyć, osuszyć, ponacinać skórę
- natrzeć solą, posmarować każdy oliwą, odstawić na około 2-3 godziny do lodówki
- po tym czasie dodać sok z pomarańczy, świeże gałązki tymianku i odstawić pod przykryciem na całą noc do lodówki
- pomarańczę umyć i pokroić na cząstki - razem ze skórą
- po tym czasie każde podudzie położyć na gorący ruszt i grillować z każdej strony, szczególnie ze strony skóry, ma być chrupiąca i porządnie przypieczona
- przekroić na pół - mamy wtedy okazję sprawdzić czy jest ju upieczone idealnie i przełożyć z cząstką pomarańcza: mięso-pomarańcz-mięso
- podawać gorące, doskonałe z wiosenną sałatą z nowalijek, z czosnkową bagietką czy do obiadu z ryżem
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny!