logo

sobota, 16 lutego 2013

Pomidorowa pizza na pomidorowym cieście

Myślałam, myślalam i wymyśliłam;)
Wiecie dlaczego lubię brać udział w konkurach, gdzie trzeba coś ugotować - upiec, poprostu przygotować jakieś danie? Bo oprócz ewentualnej wygranej mam możliwość poruszyć moje szare komórki do nietuzinkowego myślenia i wpadam wtedy na naprawdę pyszne i niespotykane przepisy;)

Tym razem, stworzyłam ciasto pomidorowe, pod serduchową pizzę, która była bardzo pomidorowa i mojemu M. najlepiej smakowała z sosem czosnkowym!




Składniki:


Przygotowanie:
  • wsypać mąkę do dużej miski, wymieszać z solą i cukrem, zrobić dołek, wlać letnie wodę, rozkruszyć drożdże, wymieszać z niewielką ilością mąki, zostawić na 15-20 minut 
  • po tym czasie dodać jajko, pomidory, wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, ma być elastyczne
  • przykryć i odstawić do wyrośnięcia - ma podwoić swoją objętość - na około 1-1,5 godziny
  • po tym czasie - wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - może być klejące, więc należy sobie pomóc maczając ręce w mące
  • uformować serce i posmarować sosem pomidorowym - zrobionym z koncentratu pomidorowego, ziół, cukru i soli i poukładać ulubione dodatki
  • ja poszłam w kierunku suszonych pomidorów, mozzarelli, grillowanego kurczaka
  • piec w nagrzanym piekarniku do 250 stopni około 20-25 minut




Smacznego;)

czwartek, 14 lutego 2013

Tort czekoladowo - truflowy - Czekoladowe serce

Kiedy spytałam kilka tygodni swojego synka, jaki chce tort na urodzinki, odpowiedział: czekoladowe serce z chrupiącymi kuleczkami.
Spytałam, dlaczego serce, bo że czekoladowy i jego ulubione kolorowe cukiereczki, to nie byłam zdziwiona, tak więc Dominik powiedział, że serce jest oznaką Miłości i że cały czas mu mówię, że Go Kocham najmocniej na świecie, więc ma być serce;)

Jako kochająca mama, spełnilam życzenie synka i z przyjemnością będę spełniać kolejne;)


I miałam mały problem, bo formy w kształcie serca nie mam, te, które spotykałam w sklepach były płaskie i takie, nie w moim serc- owym stylu;) Upiekłam więc sama okrągły biszkopt i je wycięłam, takie, jakie uwielbiam najbardziej: pękate i soczyste;)


Masa była zainspirowana przepisem na trufle z bloga Asiejki z kilkoma moimi dodatkami, były też chrupiące okruszki, które dostałam od zaprzyjaźnionego szefa Kuchni i oczywiście ulubione, kolorowe słodkości:)






Składniki:

  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek ciemnego kakao

  • 200 g mascarpone
  • około 1,5 - 2 łyżki masła
  • około 250 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka golden syrupu (może być miód)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 śmietan fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 g kolorowych cukiereczków 
  • 1/2 szklanki mocnego naparu posłodzonej owocowej herbaty - użyłam truskawkowej z wanilią


Przygotowanie:
  • jaja, cukier i cukier waniliowy ubijać mikserem bardzo długo, aż masa będzie bielusieńka - około 10-15 minut
  • dodać mąkę i proszek do pieczenia i już na małych obrotach miksować tylko do połączenia
  • piec w 150-160 stopniach około 35-45 minut, do suchego patyczka
  • wystudzić - najlepiej upiec dzień wcześniej i pokroić na krążki lub tak jak ja, najpierw nadać kształt serca i wtedy przekroić na dwie części


  • masło i mascarpone umieścić w garnku, podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając aż się połączą
  • dodać połamaną na kawałki czekoladę i golden syrup i mieszać aż się wszystko ze sobą połączy w jednolitą masę
  • ostudzić, odłożyć 1/3 masy i posmarować nią jak już wystygnie górny krążek, który posypać obficie m&m- sami
  • ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec dodać śmietan fix i cukier puder
  • pomału do śmietany dodawać masę truflową i miksować do połączenia się składników, będzie gęsta, kremowa
  • resztę cukierków pokroić na 4-ry i dodać do masy, zostawić około 1/2 szklanki na brzegi ( ja zanim nałożyłam krem, posypałam biszkopt takimi słodkimi mini płateczkami o kakaowym smaku, żeby cukiereczki za bardzo nie puściły mi kolorów ze swoich słodkich skorupek)
  • położyć biszkopt na docelowy talerz, nasączyć, posmarować kremem, docisnąć drugim biszkoptem - tym już udekorowanym i ozdobić resztą cukiereczków brzegi, lekko je dociskając,
  • schłodzić w lodówce około 1-2 godzin


A poniżej na zdjęciu wszystkie słodkości jakie przygotowałam na urodziny dla naszego Synka;)



Smacznego;)

wtorek, 12 lutego 2013

Najlepsza szarlotka - domowa - z kruchego ciasta

Taką szarlotkę kojarzę z mojego domu rodzinnego, gdzie Mama w żółtej misce cierpliwie kroiła masło w mące wymieszanej z cukrem na jak najmniejsze kawałeczki.
Ile razy się Jej dziwiłam, że zadaje sobie tyle trudu, przecież wystarczy wszystko zagnieść ręką - raz, dwa, trzy i gotowe... Ale dziś już wiem, że różnica jest i to ogromna, ja ją czuję, bo kruchych - ot tak tylko od początku do końca zagniatanych ciast robię bardzo dużo;)


Przepis nie jest od Mamy a od Kwestii Smaku z moimi mini zmianami i z tą różnicą, że dodałam swoje jabłka ze słoika z tego przepisu.



Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g zimnego masła
  • 4 jajka
  • 0,5 l słoika jabłek na szarlotkę - dałam wersję z goździkami


Przygotowanie:
  • mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i masło - całość siekać nożem, na jak najmniejsze kawałeczki masła, które mają być obtoczone w mące
  • dodać 3 żółtka i 1 całe jajko, szybko zagniesć ciasto, podzielić na 2 części i schłodzić w lodó∑ce przez 1 godzinę
  • po tym czasie rozwałkować jedną część ciasta i wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  • na to wyłożyć jabłka ze słoika (może też być mus albo świeżo przesmażone jabłka)
  • ubić pianę z białek, pod koniec dodać do niej resztę cukru, aż będzie sztywna i błyszcząca, wyłożyć na jabłka
  • piekarnik nagrzać do 175 stopni
  • rozwałkować drugą część ciasta i wyłożyć na wierzch piany
  • piec około 1 godziny, wystudzić, obficie posypać cukrem pudrem



Smacznego;)

wtorek, 5 lutego 2013

Pszenno razowy chleb na zakwasie z maszyny

Przeprosiłam ostatnio maszynę do chleba, bo od kilku tygodni wykorzystywałam ją tylko do wyrabiania ciasta, a teraz w końcu mogła sobie zaszaleć i upiec to co wymieszała;)


Pachnący, mięsisty choć delikatny w smaku chleb na zakwasie z mąki chlebowej i pszennej razowej.




Składniki:

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - chlebowej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży


Przygotowanie:
  • stosujemy stałą zasadę czyli najpierw mokre składniki, zaczynając od wody, zakwasu
  • dodajemy sól, mąkę i na samym wierzchu drożdże
  • nastawiamy program wyrabiania ciasta z wyrastaniem a następnie program pieczenia na 60 minut




Smacznego:)

poniedziałek, 4 lutego 2013

Ciasto jogurtowo - bazyliowe z figami

Kiedy dowiedziałam się o tym konkursie, to odrazu wiedziałam co zrobię;)
Olej bazyliowy nie skojarzył mi się z wytrawnymi daniami, wręcz odwrotnie, wiem, że w całości go zużyję własnie na słodkie wypieki.


Dziś zapraszam na wilgotne i aromatyczne ciasto jogurtowe z wyczuwalnym akcentem bazylii, delikatną nutą limonki, zwieńczone świeżymi figami i polewą czekoladową.


Jogurt i jajka najlepiej wyjąć na 1-2 godziny z lodówki zanim zaczniemy szykować ciasto.
Nie trzeba używać do niego miksera, wystarczy tylko duża miska, rózga - trzepaczka i szklanka;)

Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.plktórego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.





Składniki:
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże jajka
  • 125 ml oleju bazyliowego Kujawski
  • sok i skórka otarta z 1/4 limonki
  • 1/2 szklanki cukru (czyli 125 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (czyli 375 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 świeże figi lub inne owoce

Przygotowanie:
  • formę wyłożyć papierem, piekarnik nagrzać do 180 stopni i w tym czasie przygotować ciasto
  • do miski wlewamy jogurt, dodajemy jajka i olej i mieszamy rózgą do połączenia się składników
  • limonkę dokładnie myjemy i ścieramy skórkę i wyciskamy sok - z 1/4 limonki, mieszamy
  • dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników
  • przelać ciasto do przygotowanej formy, ułożyć owoce, ja poukładałam figi
  • piec około 45-50 minut w 180 stopniach, po 4o minutach sprawdzić, bo jak będziecie piec w większej formie niż ja, może już być gotowe
Podałam ciasto z polewą czekoladową, czyli jak zawsze: rozpuściłam czekoladę i masło w kąpieli wodnej, 30 g czekolady, 50 g masła.


Smacznego;)

Przepis dodaję do zabawy kulinarnej:

niedziela, 3 lutego 2013

Ciecierzyca po bretońsku

Chciało mi się fasolki po bretońsku, ale w domu ani jednego ziarna ukochanego Jasia;(
Wczoraj wieczorem namoczyłam więc ciecierzycę i dziś zrobiłam z niej "Ciecierzycę po bretońsku".


Taki pomysł podsunęła mi Jola  - dziękuję, ale przepis i jego interpretacja jest moja, na tej podstawie robię tradycyjną fasolkę po bretońsku, polecam, jest przepyszne!



Składniki:

  • 400 g suchych ziaren ciecierzycy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 400 g dobrej kiełbasy typu podwawelska, śląska
  • 3 dymki
  • 6-7 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki  chili - pieprzu Cayenne 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:
  • ciecierzycę opłukać i namoczyć w trzykrotnie większej ilości wody i pozostawić na noc (na około 12 godzin)
  • następnego dnia gotować ją w tej samej wodzie - około 1 godziny
  • w tym czasie pokroić boczek w drobną kostkę, obsmażyć
  • pokroić kiełbaskę w równą kostkę, dodać do patelni z boczkiem, obsmażyć
  • do ugotowanej i gotującej się dalej na średnim ogniu ciecierzycy dodać obsmażone mięsa
  • na tą samą patelnię wyłożyć koncentrat pomidorowy, podlać 1-2 łyżkami wody, dodać cukier, przesmażyć około 3-4 minut, dodać do garnka z ciecierzycą, jakby było za gęste, chociaż takie ma być, można podlać odrobiną wrzątku
  • dodać majeranek, papryki, pieprz i sól
  • rozpuścić  masło, pokroić drobno dymkę, zezłocić
  • dodać do tego mąkę i chwilę przesmażyć, dodać do całości, wymieszać i pogotować na małym ogniu około 5-7 minut


Smacznego;)

sobota, 2 lutego 2013

Kokosowa kasza manna z czekoladą

Dlaczego tego wpisu nie było wcześniej, nie wiem..
W tym tygodniu robiłam ją 2 razy, dla siebie zabierałam do pracy, a moi chłopcy zajadali w towarzystwie placuszków i chałki.


Przygotowanie tej kaszki zajmuje może z pół godziny - razem z gotowaniem, pyszna na ciepło, jeszcze lepsza na zimno.




Składniki na około 0,5 l kaszki manny:
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 200 ml mleka
  • 40 g wiórek kokosowych
  • 50 g kaszy manny
  • szczypta soli
  • 1 łyżka golden syrupu lub 1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie:
  • zalać kaszę wodą, na tą ilość około 3/4 szklanki zimnej wody, odstawić
  • w tym czasie do garnuszka wlać śmietankę, mleko, dodać golden syrup lub cukier, szczyptę soli i wiórki kokosowe, zagotować
  • zmniejszyć temperaturę na kuchence na minimum, dodać kaszkę manną i gotować pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając
  • w tym czasie jak macie ochotę, należy przygotować polewę czekoladową, choć i bez niej też pysznie smakuje: 30 g czekolady deserowej lub mlecznej, 50 g masła - rozpuścić w kąpieli wodnej, delikatnie wystudzić
  • ugotowaną kaszkę rozłożyć do miseczek, słoiczków, polać wystudzoną polewą i zajadać lub poczekać aż ostygnie i schować do lodówki, żeby zjeść na zimno następnego dnia


Smacznego;)

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...