logo

poniedziałek, 23 stycznia 2012

Chciałam podziękować i się pochwalić;)

Mój  rosół z kaczki z kluskami lanymi 





zasłużył  na nagrodę, jest to moja pierwsza wygrana w jakimkolwiek konkursie

Rozwiazanie-Konkursu-Szlachetny-Smak


Bardzo dziękuję za to wyróżnienie, motywuje mnie ono do dalszego dzielenia się swoimi przepisami i bycia obecną w tym wirtualnym kulinarnym świecie.

Jeszcze raz dziękuję
Ewa

Zupa jarzynowa z piersią z kurczaka

Dzisiaj mam dzień lekkiego jedzenia, dla maluchów i M. gotuje sie pomidorowa ze śmietaną, dla mnie jarzynowa z odrobiną oliwy do smaku.



Składniki dla 1 osoby:

  • 2 średnie marchewki
  • 1 średni ziemniak
  • 5 różyczek brokuła
  • 5 plasterkow cukini
  • 1 łyżka oliwy
  • połowa piersi z kurczaka - około 100g
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  • ugotować pierś z marchewką i ziemniakiem
  • jak już będą miękkie dodać cukinię i brokuła
  • wyjąć na talerz, polać oliwą i świeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku



Smacznego:)

Sałata lodowa, szynka, pomarańcza, oliwki i oregano

Dzisiejszy dzień zaczynam zdrowo od sałaty.

Zaparzyłam cały dzbanek białej herbaty i rozkładam siły na kolejne 6 dni pracy:)
Dzień za oknem jest ponury, nie zachęca do spaceru, nie zachęca do niczego....

Liczę na energię wyssaną z sałatki:)



Składniki dla 1 osoby:

  • 3 liście sałaty lodowej
  • 1 mała pomarańcza
  • 3-4 czarne oliwki
  • 3-4 plasterki szynki drobiowej
  • 2 łyżki oliwy
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
  • sałatę porwać na małe kawałki
  • pomarańczę umyć, obrać i podzielić na cząstki i na mniejsze kawałki dodać do sałaty
  • oliwki pokroić w krążki
  • całość polać oliwą, posypać oregano i przyprawami




Smacznego:)

niedziela, 22 stycznia 2012

Sałata lodowa, feta, kiwi, ogórek...

Dzisiaj zjedliśmy szybciutko śniadanie i pojechaliśmy się gościć na słodko  i obiadowo, tak więc gotowanie miałam dzisiaj z głowy, nie żebym tego nie lubiłam, ale bardzo lubię jak to dla mnie gotują i jeszcze pod nos podstawią;)

Z racji południowego objadania się i popijania różowego wina na naszym stole zawitała lekka sałata z fetą i kiwi w roli głównej.



Składniki dla 2 osób:

  • 4 liście sałaty lodowej
  • 2 kiwi
  • 1 świeży mały ogórek
  • 1/2 opakowania fety pokrojonej w kostkę 
  • 8 pomidorków cherry
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • sos winegret: 3 porcje oliwy i 1 porcja soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu z dodatkiem ziół prowansalskich

Przygotowanie:
  • pokroić po 2 liście sałaty na miskę
  • umyć, obrać i pokroić w kostkę ogórka i pomidorki na pół
  • kiwi obrac i pokroić w kostkę, dodać pokrojoną w kostkę fetę
  • posypać startym żołtym serem i polać sosem




Smacznego;)

sobota, 21 stycznia 2012

Krucha tarta z jabłkami w cynamonie

Chyba muszę "przeprosić" poprzednie ciasto, bo autorzy na cukrze pudrze mieli rację, że jest wyśmienite - skoro zniknęło w 3 godziny, zjedzone przez syna, męża i mnie - 1 kawałek:(

Właśnie chłopcy mnie spytali, co teraz upieczesz Mamo, Kochanie....
Tak więc ubrałam fartuszek i przygotowałam szybką i bardzo, ale to bardzo dobrą tartę z jabłkami w cynamonie, przepis Bajaderki z moimi małymi zmianami.






Składniki na formę o średnicy 30 cm:

  • 2, 5 szklanki mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2 szczypty soli

Na nadzienie:
  • 8 średnich jabłek
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 duże jajko

Przygotowanie:
  • do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, mieszamy
  • zimne masło kroimy w paski, dodajemy do mąki, dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto 
  • formujemy w kulę (ja formuję 5 mniejszych, łatwiej mi wtedy rozwałkować i dopasować do formy) i schładzamy przez godzinę w lodówce
  • jabłka obieramy, kroimy w cienkie pół plasterki i zasypujemy wymieszanym cynamonem z 6 łyżkami cukru
  • resztę cukru - 2 łyżki mieszamy z mąką w małej miseczce( będziemy tym podsypywać ciasto, zanim położymy jabłka)
  • schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienkie płaty i układamy w tortownicy tak, aby brzegi wychodziły poza tortownicę
  • podsypujemy spód wymieszaną mąką z cukrem, wykładamy jabłka razem z powstałym sokiem

  • masło rozpuszczamy i polewamy delikatnie nim jabłka
  • piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
  • zamykamy płaty, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem



  • wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut



Smacznego:)

Ciasto z jabłkami - inspiracja z opakowania

W naszym domu często tak bywa, że pewne produkty nam się rozmnażają dzięki miłym ciociom albo sąsiadom :) I dzisiaj w domu rozmnożyły się nam jabłka, które z chęcią gdzieś przemycę.

Uzupełniając słoje z mąką, cukrem i cukrem pudrem natknęłam się na przepis na jego opakowaniu na "Wyśmienite ciasto z jabłkami i orzechami", pominęłam orzechy i pominęłam w tytule "wyśmienite", bo owszem jest smaczne i warte przygotowania, ale aż na taki tytuł nie zasługuje moim zdaniem.



Składniki:

  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 6 jaj
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody
  • 2 szklanki orzechów włoskich zmielonych (ja pominęłam w dzisiejszym wykonaniu ze względu na dzieci, bałam się, że może uczulić)
  • 5 sztuk jabłek - pokrojonych w kostkę
  • 3/4 szklanki oliwy - dałam olej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
  • całe jaja ubić mikserem z cukrem pudrem  na jednolitą masę
  • dodać przesianą mąkę z sodą i proszek i wymieszać
  • dolać oliwę/olej i miksować aż do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta
  • dodać orzechy i jabłka i dokładnie wymieszać
  • przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 50-60 minut

Smacznego:)

p.s. upiekłam w małej tortownicy, można śmiało na płaskiej blaszce, żeby bylo niższe, pewnie wtedy szybciej się upiecze, ja tak spróbuję na drugi raz i z ciekawości dodam orzechów w wersji dla dorosłych, może wtedy dodam "wyśmienite" :)

piątek, 20 stycznia 2012

Kotleciki z dorsza

Na pierwsze zupa owocowa, którą jak wiadomo nie można się najeść, stąd na szybko zrobiłam kotleciki z mielonego dorsza, którego dostałam od Mamy.




Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa z dorsza
  • 2 łyżki otręb pszennych
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  •  jajko rozmącić z mlekiem dodać do mięsa i przez chwilę wyrobić
  • obsypać otrębami, przyprawami i ponownie wyrobić
  • formować płaskie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rogrzanej patelni na złoty kolor



Smacznego:)

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...