logo

wtorek, 18 września 2012

Powidła śliwkowe, bez cukru

Powidła śliwkowe to wspomnienie dzieciństwa, to cudowny smak, wydobyty tylko i aż z samej śliwki, to najlepsza czekolada do chleba, tak je nazywa mój M.


Zanim zamknę je w słoikach przynajmniej 1/5 jest wyjedzona z garnka pod pretekstem próbowania. Widok smakującego ukradkiem M. - słodki, jak one, ... powidła śliwkowe.



Zawsze trafiam na tak słodkie śliwki, że cukier jest mi zupełnie zbędny, były jednak lata, że go dodawałam, bo M. stwierdził, że za mało słodkie. I nauczona swoim doświadczeniem stwierdzam, że maksymalna ilość cukru na 1 kg śliwek (już wydryowanych, bez pestek) to 200 g. Uwierzcie mi, sprawdzałam, próbowałam, smażę je od wielu lat, dosłodzić można w każdej chwili.





Śliwa domowa (Prunus domestica L.) – poliploidalny gatunek roślin wieloletnich należący do rodziny różowatych, nie występujący w stanie dzikim. Formy wyjściowe powstawały prawdopodobnie wielokrotnie w warunkach naturalnych w wyniku samoistnego krzyżowania się dwóch dziko rosnących gatunkówałyczy (P. cerasifera) i śliwy tarniny (P. spinosa) lub wprost z poliploidalnych, dzikich form ałyczy. Ojczyznę śliwy domowej sytuuje się zwykle w rejonieKaukazu, czasem też Azji Mniejszej i Zakaukazia[2]. Dalsze różnicowanie śliw domowych wiązało się z częstym krzyżowaniem wstecznym i selekcjąodmian hodowlanych. Prawdopodobnie odmiany o pestkach łatwo odchodzących od miąższu owocu powstały ze skrzyżowania ałyczy z bałkańskim gatunkiem P. cocomilia Ten. Śliwy do uprawy wprowadzili Persowie, a w Europie Grecy i RzymianieHodowla ich i selekcja trwa do dziś[3]. Obecnie w uprawie jest około 2 tysięcy odmian uprawnych, choć znaczenie ekonomiczne ma około 100.

Zastosowanie[edytuj]

(krótka informacja z Wikipedii, więcej tutaj)






Składniki:
  • śliwki - umyte, wydrylowane
  • szklanka wody na 4 kg wydrążonych owoców
  • opcjonalnie cukier - max. 200 g na 1 kg śliwek

  • duży garnek z grubym dnem, drewniana łyżka

Przygotowanie:
  • umyte, wydrylowane śliwki umieszczamy w garnku, podlewamy wodą i na wolnym ogniu smażymy, od czasu do czasu mieszając - ja mieszam co pół godziny, smażąc za pierwszym razem porcję z 4 kg przez 4-5 godzin ( w razie potrzeby dodać cukier, dokładnie wymieszać)
  • trzeba je na tyle odparować, żeby były gęste i odstawały od garnka, nie kleiły się do jego brzegów
  • zostawić, przykryte wystudzić do następnego dnia
  • ponownie rozgrzać, już tylko 1 godzinę mieszając od czasu do czasu
  • gorące nakładać do słoików, mocno zakręcić, zostawić do wystudzenia
  • wynieść w chłodne, suche, ciemne miejsce



Smacznego;)

Kruche ciasto żytnio-jaglane z węgierkami

Zawsze w pierwszej kolejności zużywam mąkę pszenną i chyba ostatnio robię to specjalnie, żeby w momencie ochoty na ciasto czy pieczywo domowe użyć innej mąki, poznać jej smak, chłonność, dowiedzieć się o niej więcej;) Tym razem skusiłam się na mąkę jaglaną pełnoziarnistą, która w połączeniu z żytnią nadała wspaniały kolor, zapewniła pyszną chrupkość i sprawiła, że ciasto wydawało się  zdrowsze;)


W miniony weekend kiedy śliwki smażyły się na powidła, tak nimi pachniało, że musiałam upiec jakieś ciasto z ich udziałem.


Padło na najprostsze kruche ciacho i był to wybór doskonały.


Zjedzone kawałek po kawałku, ... było cudne! Polecam!!! 





Składniki:
  • 180 g mąki: 100 g żytniej typ 720, 80 g jaglanej pełnoziarnistej (można użyć zwykłej pszennej w tej samej ilości)
  • 120 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 60 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 350 -400 g śliwek węgierek

Przygotowanie:
  • do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól
  • masło pokroić na kawałeczki, dodać do miski, dodać żołtka, szybko zagnieść ciasto
  • uformować w kulkę i wstawić na godzinę do lodówki
  • śliwki umyć, wydrylować
  • ciasto podzielić na 2 części, mniejszą i większą
  • większą wyłożyć na spód, kawałek po kawałku
  • poukładać śliwki skórką do dołu
  • resztę ciasta rozwałkować i ułożyć kratkę
  • piec w 175 stopniach 35-40 minut
  • tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem



Smacznego;)

poniedziałek, 17 września 2012

Śniadanie do łóżka

Kiedy w sobotę rano zapytałam co chcecie na śniadanie, synek krzyczał, że chce owsiankę, M., że zjadłby jakieś placuszki na słodko, mi się chciało owoców i padło na ... crumble!!!


Była to najsłodsze rozpoczęcie dnia jakie do tej pory zjedliśmy na śniadanie, w końcu kalendarzowe lato trwa!


Użyłam owoców mrożonych, których mam kilkanaście kg w zamrażarce i jest w czym wybierać.
Przepis podpatrzyłam na blogu Bea w kuchni, podaję jednak tak, jak ja zrobiłam.

W ten słodki sposób zaspokoiłam nasz głód, który jak widać, od rana domagał się zdrowych słodkości;) Lody można pominąć, ale czy trzeba, zdecydujcie sami;)




Składniki na 4 miseczki:
  • 3 garście owoców - u mnie truskawki, maliny, czarna i czerwona porzeczka
  • 100 g mąki jaglanej  (można dać zwykłą pszenną)
  • 50 g płatków owsianych
  • 70 g zimnego masła
  • 20 g cukru brązowego
  • 2 łyżki miodu
  • ulubione lody - u nas waniliowe

Przygotowanie:
  • owoce porozkładać do miseczki, piekarnik nagrzać do 180 stopni
  • z mąki, płatków, masła i cukru zagnieść ciasto jak na kruszonkę
  • rozsypać, poukładać na owocach


A widzicie tą tacę, zrobiła ją dla mnie wspaniała i niezwykle utalentowana Kasia z bloga 


  • piec w nagrzanym piekarniku około 35-40 minut
  • na 5 minut przed wyjęciem z piekarnika polać po 0,5 łyżki miodu na miseczkę, dopiec ostatnie 5 minut


  • podawać z lodami, same, ze śmietaną, jogurtem, jak Kto ma ochotę


Smacznego;)

niedziela, 16 września 2012

Dynia słodzona

To moja druga propozycja na dynię do słoika. Syrop pachnie pięknie, dynia z tego przepisu zapowiada się na słodkie co nie co. Tak samo jak marynowaną polecam ją do białych mięs, serów, do sałatek owocowych i warzywnych, do tartaletek czy innych słodkich wypieków.


Przepis z "Kuchni Polskiej dania regionalne" H. Szymanderskiej, tym razem jest to propozycja z regionu Kurpie.




Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni (oczyszczonej z pestek i skóry)
  • sok i otarta skórka z cytryny
  • 600 g cukru
  • po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, tłuczonych goździkow
  • po 4-5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

Przygotowanie:
  • dynię kroimy w dość dużą kostkę, wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy 1 minutę
  • wyjmujemy łyżką cedzakową a do wywaru wrzucamy pieprz, ziele i cukier, mieszając, gotujemy około 3-4 minuty
  • dodajemy cynamon, goździki, otartą skórkę i sok z cytryny, przykrywamy i gotujemy około 6-7 minut
  • kostki dyni układamy w wyparzonych słoikach, zalewamygorącym syropem, zamykamy i pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania się
  • wynosimy w chłodne, ciemne miejsce


Smacznego;)

Bułka z ziemniakami

Moje pierwsze pieczywo z udziałem ugotowanych ziemniaków - wilgotne, mięciutkie, ciekawe w smaku. Kolejny smaczny i wart polecenia przepis z "Księgi chleba".



Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej, dałam typ 500
  • 250 ml letniego mleka
  • 30 g drożdży
  • 40 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • 2 duże ugotowane ziemnaiki
  • skórka otarta z cytyny

Przygotowanie:
  • przygotować zaczyn: rozrobić drożdże w 1 łyżce mleka, 1/2 łyżeczce cukru, 1 łyżeczce mąki, zostawić na 10-15 minut
  • mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn, wymieszać
  • dodać roztarte na masę ziemniaki - ja je dokładnie roztarłam widelcem
  • dodać całe jajko, sól, resztę cukru i skórkę z cytryny
  • zagnieść ciasto, żeby wszystkie składniki połączyły się
  • dodać ciepłe masło i dokładnie wyrobić
  • wyłożyć po połowie do dwóch wysmarowanych olejem keksówek i zostawić do wyrośnięcie
  • tuż przed pieczeniem wysmarować białkiem i piec około 50-60 minut w 200 stopniach na przedostatnim poziomie na programie góra-dół - ja po 40 minutach musiałam przykryć wierzch bułek papierem do pieczenia, by za bardzo się nie spiekły


Smacznego;)

sobota, 15 września 2012

Dynia marynowana po śląsku

Pomimo mojego zamiłowania do dyni, do zup na słodko i wytrawnie, placuszków, ciast, muffinek, nigdy nie pakowałam ją w słoiki. Nie wiem dlaczego, ale nie ważne, teraz gdy prowadzę bloga z przyjemnością kuszę się na takie i inne smaki.


Dziś kolejna propozycja z "Kuchni Polskiej dania regionalne" H. Szymanderskiej z regionu jak w tytule, ze Śląska. Taka dynia to pyszny dodatek do mięsa, do wędlin, do sałatek czy jako przekąska.




Składniki:

  • 1 kg dyni (bez skóry, bez pestek)
  • szklanka octu winnego
  • szklanka wody
  • 2-3 gałązki estragonu lub rozmarynu
  • 5-6 goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 50 g cukru
  • 10 g soli


Przygotowanie:
  • pokrojony w równą kostkę miąższ dyni wrzucamy na 4-5 minut di lekko osolonego wrzątku
  • wyjmujemy na sito, przelweamy zimną wodą, osączamy
  • zagotowujemy wodę z octem, solą, cukrem i goździkami i cynamonem
  • dynię wkładamy do słoików, do każdego dodajemy kilka listków świeżego rozmarynu lub estragonu
  • wlewamy gorącą zaprawę, zamykamy, pasteryzujemy ok.10 minut




Smacznego;)

piątek, 14 września 2012

Konfitura z borówek

Ostatnio dostałam piękną książkę, a dokładniej księgę, bo jest duża, ma ponad 1000 wspaniałych przepisów i ma dla mnie szczególne znaczenie. Jest to prezent i podziękowanie od malutkiego 2,5 letniego chłopca z przepiękną dedykacją.... ale resztę zachowam już dla siebie.
Mowa o "Kuchni Polskiej, potrawy regionalne" Hanny Szymanderskiej.

Z tej książki zrobiłam konfiturę z borówek, która jest bardzo aromatyczna, inna niż ta, którą robiłam dotychczas.


Przepis jest z działu poświęconemu regionowi Warmii i Mazur i w moim pomorskim klimacie też już ma swoje miejsce.





Składniki:

  • 800 g borówek
  • 400 g miodu
  • spore winne jabłko
  • 2 twarde gruszki
  • 200 g miąższu dyni
  • 2 łyżki usmażonej skórki z pomarańczy - dałam świeżo startą i sparzoną skórkę
  • 2-3 goździki
  • kora cynamonu

Przygotowanie:
  • przebrane i umyte borowki układamy na sicie i trzykrotnie sparzamy wrzątkiem
  • następnie wkladamy do garnka, wlewamy miód, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszając około 3-4 minut
  • jabłka, gruszki, dynię - obieramy i kroimy w plasterki albo drobną kostkę
  • dodajemy do borówek i skrapiamy 2 łyżkami wody
  • mieszając, smażymy na niewielkim ogniu kilka minut
  • dodajemy skórkę pomaranczową, cynamon, goździki i nadal smażymy, kolejne kilka minut
  • gorące rozlewamy do czystych, wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut od chwili zagotowania


Oto ona, pełna wspaniałych przepisów i inspiracj, jest co gotować;)


Smacznego;)


Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...