Koniecznie w weckach, które też dostałam od Mamy jak wyprowadzałam się na swoje - uwielbiam je, mam tyle wspomnień z układaniem ogorków w setkach takich słoików w domu rodzinnym jak byliśmy dziećmi - moja Mama to tony warzyw i owoców przerobiła w swoim życiu przy naszej gromadzie;)
Najpyszniejsze co może być, to zimny, taki odstany sok z kiszonych ogórków.... brrrr, aż mnie skręca ale tak pozytywnie jak pomyślę, że to już za kilka m-cy czekają mnie takie podniebne rozkosze;)
Przepis przypominam, pomimo, że na małosolne przepis już jest a w nim wzmianka o kiszonych.
Składniki:
- ogórki - świeże, całe zdrowe, bez urazów
- koper - taki z parasolem - kwiatem
- czosnek - dużo czosnku
- chrzan - korzeń chrzanu i liście chrzanu
Zalewa:
- na 1 l wody 1 łyżka soli kamiennej - zagotować
Przygotowanie:
- umyć ogórki i wszystkie dodatki: chrzan i obrać, koper, czosnek obrać
- na dnie wecka daję koper i liście chrzanu, układam ciasno ogorki, tyle ile wejdzie
- dodajemy na taki weck po 2-3 kawałki chrzanu i 3-5 ząbków czosnku
- zagotować wodę z solą, dokładnie wymieszać, żeby sól się rozpuściła
- gorącą zalewę nalać do słoików, całkowicie zakryc ogórki, wytrzeć dokładnie ranty słoika, nałożyć gumkę, przykrywkę i założyć sprężynę
- wynieść do piwnicy
Smacznego;)
Fajnie wyglądają w wekach, tak klasycznie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, kiszone tylko w takich weckach;)
UsuńTeż uwielbiam taki sok z kiszonych ogórków, to rarytas:)
OdpowiedzUsuńIdealny po imprezie, działa cuda!;)
UsuńJa w tym roku zrobiłam moje pierwsze takie właśnie ogórki! Jestem z siebie dumna :P
OdpowiedzUsuńW takim razie Gratuluję! I Pozdrawiam!
UsuńEwa,
OdpowiedzUsuńnie wiem Ty znajdujesz czas na przygotowanie tych wszystkich przetworów! To jest dla mnie pełen odlot i bardzo Cię za to podziwiam.
Mam identyczny słoik Weck, jakich używasz do ketchupu, ale ja go stosuję jako karafkę na wodę/wino :)))
Serdeczne pozdrowienia,
Edith
Edith... w międzyczasie... a wierz mi, mam co robić w ciągu dnia:) Pozdrawiam! I Dziękuję za takie słowa!
Usuń