logo

sobota, 23 czerwca 2012

Konfitura czereśniowa martinii i wanilią pachnąca

Kolejne 3 kg czereśni z Maminego ogrodu, które zamknęłam w słoiku w towarzystwie martini bianco i wanilii.

Sposób przygotowania identyczny jak w poprzedniej czereśniowej konfiturze, tylko z innymi 
dodatkami.



Składniki:
  • 3 kg wypestkowanych czereśni
  • 600 g cukru
  • 100 ml martini
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie:
  • wypestkowane czereśnie zalać martini, wymieszać, zasypać cukrem, wymieszać i ostawić na 5-6 godzin
  • po minionym czasie przełożyć do garnka razem z powstałym sokiem, dodać ziarenka z laski wanilii, dokładnie wymieszać
  • doprowadzić do zagotowania, mieszając pogotować około 10-15 minut, wyłączyć, zostawić do następnego dnia
  • na drugi dzień znowu doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć palnik i pogotować około 40-50 minut, od czasu do czasu mieszając, zostawić do ostygnięcia
  • tego samego dnia wieczorem znowu je podsmażyć i jak już są wystarczająco gęste nałożyć do słoików, zakręcić, odwrócić na chwilę, po czym zostawić do całkowitego ostygnięcia


Zapraszam także na inne przetwory z czereśni:

Smacznego:)


Chleb na zaczynie 3 fazowym

Odkąd moja kolekcja mąk się powiększyła, wzrosł także mój apetyt na chleby, które wymagają większego zaangażowania ze strony piekącego;)


Ten przepis zaintrygował mnie, bo zaczyn dokarmia się jak zakwas i składa się aż z 4 gatunków mąk.


Jego przygotowanie jest bardzo proste choć czasochłonne, ale warto, chlebek jest pyszniutki, te dwa bochenki zniknęły w 1,5 dnia!


 Do powtórzenia w następnym tygodniu - obowiązkowo!!!



Przepis pochodzi z blogu Spiżarnia, który w całości cytuję za autorką tego bloga:

zaczyn: 3 fazowy, temperatura 26-28 st C
I
50 g zakwasu żytniego
60 g mąki żytniej
60 g wody
wymieszać, odstawić na 6-8 godzin 
II
ciasto z pierwszego etapu
60 g mąki żytniej
50 g wody wymieszać, odstawić na 8-12 godzin
III
ciasto z drugiego etapu
60 g mąki żytniej
60 g wody wymieszać, odstawić na 4-5 godzin.

Przed dodaniem do ciasta, zaczyn powinien podwoić swoją objętość, a potem lekko opaść.



Składniki na ciasto chlebowe:

  • 400 g przygotowanego wcześniej zaczynu
  • 270 g mąki pszennej, chlebowej
  • 130 g mąki żytniej razowej
  • 200 g mąki pszennej, razowej
  • 75 g mąki owsianej, razowej (mogą być zmielone płatki owsiane)
  • około 400 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru lub melasy

Mąki wymieszać z wodą i odstawić na 20 minut. Następnie dodać zaczyn, sól i cukier. Wyrabiać mikserem z hakiem przez 5 minut, po minutowym odpoczynku jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie dość rzadkie.
Szczelnie przykryć i odstawić na około 40 minut.
Po tym czasie ciasto przełożyć do naoliwionych i wysypanych mąką foremek, szczelnie przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 3 - 5 godzin.
Piekarnik nagrzać do 240 st C, naparować i piec przez 10-15 minut, obniżyć temperaturę do 210 st C i piec dalej przez 35-40 minut, do zupełnego zbrązowienia skórki.




Smacznego:)

piątek, 22 czerwca 2012

Konfiura czereśniowa rumem i tonką pachnąca

Jakiś czas temu dostałam od Bei wspaniałą, pachnącą przeyłkę, tonkę, cudne "fasolki", których zapach, aromat i smak są ... no właśnie,... dla mnie to wanilia, anyż, cynamon, goździk w oparach wędzonych śliwek.... Dostalam tych ziarenek 10 sztuk, połowu już nie ma, czekają na inne owoce;)


Dziś proponuję konfiturę z czereśni, zrobiłam dwa rodzaje, o następnym mowa jutro, dziś zapraszam na tą z tonką, o której więcej możecie się dowiedzieć stąd.


Bea - jeszcze raz dziękuję za to cudo a mój synek za kartkę z żółwikiem, jest w niej zakochany;)



Sama też znalazłam kilka wspaniałych słów na jej temat:

Etniczność tonki to region Orinoko, Gujana, Wenezuela. Mistyczny, hipnotyzujący aromat oscylujący między gorzkim migdałem, miodem i wanilią. Muśnięcie goździka? Egzotyczny aromat tytoniu, a może wybornego rumu?

Zastosowanie:
  • używana w mikroskopijnych ilościach do ciast – na etapie zagniatanej masy, deserów na bazie kokosu, orzechów włoskich lub maku
  • sprawdza się wszędzie, gdzie standardowym dodatkiem jest wanilia lub gorzki migdał – a gdzie poszukuje się bardziej ciekawej nuty. Crème brûlée
  • intrygująca w połączeniu z foie gras, inną smażoną wątrobą, cielęciną, z daniami rybnymi lub owocami morza – np. krewetkami słodkowodnymi
  • wystarczy jedynie szczypta. Potrawy można przyprawiać trąc produkt bezpośrednio na mini-tarce. Alternatywnie: 1-2 sztuki tonki podgrzej w płynie przed jego dodaniem do przygotowywanej potrawy. Inną metodą jest pozostawienie 1-2 sztuk tonki w lekkim rumie, a następnie użycie alkoholu do aromatyzowania potrawy (źródło)



Składniki:
  • 3 kg wypestkowanych czereśni
  • 600 g cukru
  • 100 ml rumu
  • 3 ziarenka tonki
  • 1/2 soku z cytryny

Przygotowanie:
  • wypestkowane czereśnie zalać rumem, wymieszać, zasypać cukrem, wymieszać i ostawić na 5-6 godzin
  • po minionym czasie przełożyć do garnka razem z powstałym sokiem, zetrzeń nasiona tonki - ja ścieram na tej samej tarce co gałkę muszkatałową, wycisnąć sok z cytryny
  • doprowadzić do zagotowania, mieszając pogotować około 10-15 minut, wyłączyć, zostawić do następnego dnia
  • na drugi dzień znowu doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć palnik i pogotować około 40-50 minut, od czasu do czasu mieszając, zostawić do ostygnięcia
  • tego samego dnia wieczorem znowu je podsmażyć i jak już są wystarczająco gęste nałożyć do słoików, zakręcić, odwrócić na chwilę, po czym zostawić do całkowitego ostygnięcia


  • Kto chce może jeszcze dodatkowo słoiki zapasteryzować, ja tego nie robię




Zapraszam także na inne przetwory z czereśni:

Smacznego:)

Biała na słodko-ostro z grilla

Nasze dziecko uwielbia mięska z grilla, najbardziej lubi karkówkę i kiełbaski, więc dla synka była podwawelska, dla nas biała kiełbasa, która przez noc marynowała się z jednej strony na słodko, z drugiej na ostro. Korzystając z lata przynajmniej raz w tygodniu robimy sobie grilla.



Składniki:
  • 6 białych kiełbasek
  • 3 łyżki tabasco (użyłam Mad Dog)
  • 3 łyżki miodu



Przygotowanie:
  • kiełbaski ponacinać na skos z obu stron
  • na dno naczynia wyłożyć miód - najlepiej żeby był dość gęsty, wtedy wręcz wsmarowujemy go w kiełbaski i na wierzchu z drugiej strony na każdą dajemy w nacięcia tabasco
  • zostawiamy tak na całą noc w lodówce
  • następnego dnia grillujemy i zjadamy z ulubionymi dodatkami


  • u nas łagodny sos koperkowy i chrzanowo-majonezowo-cytrynowy



Do tego chlebek pszenny z tego przepisu i sok żurawinowy z lodem i bez dla chłopaków;)


Smacznego:)

czwartek, 21 czerwca 2012

Dżem z czereśni - całe owoce w galaretce

W weekend Asia  zapytała mnie na facebook-u, czy mam jakiś przepis na całe - w sensie nie rozgotowane owoce czereśni "jakby" w galaretce, odpisałam zgodnie z prawdą, że nie, ale, że coś wymyślę i dam Jej znać:)

Przygotowując konfitury z pozostałych kg przywiezionych od Mamy udało mi się stworzyć czereśnie w galaretce specjalnie dla Asi, dla której dedykyję ten wpis i sama z chęcią przy okazji kolejnego zbioru z lipcowych czereśni jeszcze kilka słoiczków takich pyszności sobie przygotuję;)



A zrobiłam tak:
wypestkowane czereśnie zasypałam cukrem, odstawiłam na 3 godziny, po tym czasie odważyłam na te 2 słoiczki (340 ml/sztukę) 0,5 kg wiśni i 0,25 g soku
sok wlałam do garnuszka, dodałam żelfix 2:1 i zagotowałam, mieszałam aż zniknie piana, dodałam czereśnie, pogotowałam 2-3 minuty i do słoików, najpierw same owoce i dopiero potem sok, żeby je tylko przykryć, jeszcze mi 3 łyżki soku zostały, ot wszystko; wyszły całe owoce w takiej galaretce, nie zostało mi nic, żeby wyłożyć do miseczki i zobaczyć jak się zachowuje, ale w słoiku nawet nie 
drgnie;)






Napisałam tak ogólnie, ponieważ chodzi dokładnie o stosunek owoców do soku, czyli 2:1, jeśli chodzi o cukier, to przy czereśniach ja na 1 kg daję od 200-300 g, nie więcej, są i tak bardzo słodkie.


Jeśli będziecie robić tylko taki gęsty-galarekowy dżem z całymi czereśniami to zostanie Wam dość dużo soku, wystarczy go zagotować, nalać do słoików i pyszny sok na zimę do herbatki albo wody mineralnej jak znalazł, nic się nie marnuje, a nawet można zrobić 2 przetwory za jednym zamachem - dżem i sok. U mnie soku tym razem nie było, bo zrobiłam na próbę te dwa słoiczki i uszczknęłam te czereśnie z porcji na konfitury.


W razie pytań, chętnie odpowiem i służę pomocą;)


Zapraszam także do skorzystania z przepisu na:
Dżem czereśniowoy - najprostszy


Smacznego;)

Chleb razowy na miodzie

Mam tyle przepisów do wypróbowania, że nie wiem czy starczy mi życia;)
Tym razem upiekłam aż 2 rodzaje chleba, w sumie 4 bochenki.
Też tak macie, że odkąd pieczecie sami, to więcej pieczywa jest zjadane w Waszych domach?
Bo u mnie schodzi jak przysłowiowe "gorące bułeczki".
Z racji ostatnio zakupionych mniejszych keksówek do piekarnika mieszczą mi się aż 4 blaszki, więc teraz będę piekała po 4 chlebki, bo poprostu szkoda prądu;)


Tym razem upiekłam chleb z bloga Spiżarnia, jest tak delikatny z wypieczoną cieniutką i kruchą skórką, nóż podczas krojenia wchodzi w ten chleb jak w masełko... jest przepyszny, lekki, razowy, zdrowy, domowy,...


Przepis w całości podaję za Autorką, ja robiłam z podwójnej porcji i na zakwasie, bez użycia drożdży.







Zakwas:
62 g mąki chlebowej
54 g wody
4 g zakwasu niskiej hydracji (lub 1/8 łyżeczki drożdży instant) 


mieszamy zostawiany na 8 -12 godzin. 

Ciasto:
 
410 g mąki pszennej razowej
294 g wody (pierwsza porcja)

7 g soli
2,5 g drożdży instant
33 g miodu
25 g oleju słonecznikowego

zakwas (lub zaczyn drożdżowy) przygotowany wcześniej
33 g wody (druga porcja)
 

Wszystkie składniki (oprócz drugiej porcji wody) łączymy i wyrabiamy 8-10 minut, dodajemy pozostałą wodę i wyrabiamy dodatkowe 1-2 minuty. Wskazana temperatura ciasta 24 stopni C.
Odstawiamy do wyrastania na dwie godziny.
Wstępne formowanie - luźna kula, pozostawiamy do odpoczynku na 20 minut
Formowanie - chleb foremkowy mocna zwinięty (nie chodzi o to żeby pozostawić jak najwięcej bąbli, tylko uformować zwięzły bochenek). Do foremki złączeniem w dół. Potrzebna dość obszerna foremka.
Wyrastanie - 1 godzina w 27 stopni C.
Pieczenie 35-45 minut w temperaturze 205 stopni C. Z parą.



Pierwszy raz spotkałam się z tak delikatnym razowcem, polecam;)



Przygotowanie go też sprawia bardzo dużo radości, bo rośnie jak szalony, o mało co nie uciekł mi z miski, tak samo jak wyrastał po raz kolejny w foremkach, z nich też chciał uciec ;)


Smacznego:)

środa, 20 czerwca 2012

Kruche z czereśniami

W poniedziałek miałam wolne, M. zostawił mi samochód, więc miałam możliwość pojechania z synkiem do znajomych, gdzie nasze dzieci szalały, kąpały się w basenie, a My w ogrodzie pod palmami... no właśnie my co...


Piliśmy kawkę i zajadaliśmy się kruchym z czereśniami, które zmontowałam na godzinę przed wyjściem, jeszcze gorące, dopiero co wyjęte z piekarnika niosłam do samochodu, trzymając blaszkę przez silikonową łapkę;)


Przepis identyczny jak w przypadku truskawkowego, jednak czereśnie nie puściły tyle soku co truskawkowe i to ciasto już zupełnie inaczej się upiekło. I to podałam bez kruszonki, za to delikatnie posypalam cukrem pudrem.Nie będę skromna, było pyszne.





Składniki na blaszkę 30x30 cm:
  • 180 g mąki
  • 120 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • około 72 wydrylowanych czereśni ( może być taki owoc jaki tylko sobie życzycie)

Przygotowanie:
  • mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, sól, masło pokroić na kawałeczki, wymieszać, dodać żółtka i zagnieść do połączenia się składników
  • uformować w kulę, wstawić do lodówki na 1 godzinę
  • czereśnie umyć, wypestkować
  • blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia       
  • ciasto wyjmujemy z lodówki i kawałek po kawałku wykładamy nim spód blaszki
  • delikatnie palcem robić wgłębienia i poukładać czereśnie


  • piec w 175 stopniach 40-45 minut
  • wyjąć, zostawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem tuż przed podaniem


Smacznego:)

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...