logo

wtorek, 21 sierpnia 2012

Ciasto czekoladowe z cukinią

Cukinię uwielbiamy, jest to warzywo, które cały rok jest dostępne w mojej kuchni.
Zupa krem, placuszki czy to ciasto, to już klasyk w naszym domu - uwielbiane ponad wszystko - mocno czekoladowe, wilgotne, mięciutkie,  pachnące czekoladą już z daleka.



Przywiozłam je któregoś dnia do Mamy, zresztą powstało z cukini, które wyszabrowałam podczas 
ostatniej wizyty.




Przepis już był na blogu, ale wstawiony na samym początku, gdzie zdjęcia nie oddały jego uroku, stąd nowy post na to ciasto warte grzechu i pieczenia go, szczególnie, że sezon cukiniowy w pełni.



Źródłem są Moje Wypieki, jednak ja troszkę pozmieniałam pod nasze gusta i piekę to ciasto od ponad 
dwóch lat właśnie według swoich wskazówek.






Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

  • 100 g masła
  • 100 ml oleju
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 300 g mąki
  • 60 g kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g - pół tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 3 szklanki startej razem ze skórką cukini
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego


Sposób przygotowania:
  • miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy stopniowo olej
  • wbijamy po jednym jajku ciągle mieszając
  • dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy,cukier
  • wsypujemy mąkę na przemian z jogurtem, miksujemy i dodajemy kakao
  • czekoladę kroimy, cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach
  • dodajemy do miski i już ręcznie mieszamy do połączenia się wszystkich składników
  • ciasto przelewamy do wysmarowanej blaszki masłem i posypanej bułką tartą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni, pieczemy od 45-60 minut do tzw. suchego patyczka (ciasto będzie wilgotne, ale patyczek ma być czysty)
  • ciasto wyjąć, ostudzić i polać polewą (piekę zazwyczaj późnym wieczorem, ono sobie spokojnie stygnie przez noc, rano robię polewę)


Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady
  • 40 g masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać. Posmarować na wystudzonym cieście.




Bardzo ważne: ciasto nie może być pieczone w formie wyłożonej papierem, musi być wysmarowana masłem i dobrze posypana bułką tartą, inaczej będzie za mokre, nie odparuje tyle ile potrzeba, a jak wiecie, cukinia ma w sobie bardzo dużo wody.

Smacznego:)

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Ogórki z musztardą

Przygotowanie tych ogórków troszkę trwa, bo najpierw musiałam je zerwać;), potem umyć, obrać, pokroić, zalać zalewą, zapasteryzować;)
A tak na poważnie, sekret smaku oprócz zalewy, która nam bardzo odpowiada tkwi w małych- młodych ogórkach, im mniejsze, tym lepsze.


Widok mętnej zalewy w słoiku może nie zachęca, ale wierzcie mi, jest to kolejny przepis mojej Mamy i są pyszne!



Składniki:

  • małe, młode ogoreczki gruntowe
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • gorczyca

Zalewa:
  • 1 l wody
  • 240 ml octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyzki soli
  • 5 łyżeczek musztardy sarepskiej

Przygotowanie:
  • przyprawy typu: ziele, pieprz i gorczycę wrzucić do słoików
  • zalewę zagotować, wystudzić
  • ogórki umyć, obrać, pokroić na 4-ry, układać w słoiku "na stojąco"


  • zalać zimną zalewą, zakręcić słoik i pasteryzować od zagotowania 7 minut
  • po pasteryzacji postarać się jak najszybciej wystudzić - wtedy ogórki pozostaną jędrne, ja napełniam zlew ciepłą wodą i do niej wstawiam słoiki z garnka - nie może być za zimna bo słoik pęknie, postoi tak koło 10 minut i przekładam do zimnej wody na kolejne 10 minut - proszę być tylko ostrożnym, w tym roku jeszcze nie straciłam słoika, ale się zdarza;)


Smacznego;)

Zapraszam także na inne przetwory z ogórków:

Śniadanie do łóżka

Wiecie co lubię najbardziej w weekendowych śniadaniach - spontaniczność. Moi panowie najchętniej zjedliby jajecznicę - dwa dni z rzędu, ale ja uwielbiam, kiedy zachce mi się czegoś, nie mam jakiegoś składnika i będę improwizować;)


Tym razem zachciało mi się naleśników z nadzieniem z karmelizowanych papierówek.


Z racji braku zwykłej mąki, pierwszy raz poszalałam z mąką owsianą i choć było na początku troszkę problemów, to smak wziął górę nad całym trudem w przygotowaniu;)


Na śniadanie zaserwowałam tort owsiankowy - bo tak smakowały placuszki, przekładany usmażonymi na słodko platrami papierówek... z cynamonem....niebo w ...buzi!!!



Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki owsianej
  • cukier waniliowy - 2 łyżki
  • szczypta soli

  • 3 papierówki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
  • wbić jajka do miski, dodać mleko, olej i dokładnie ze sobą wymieszać - połączyć, dodać cukier waniliowy, sól i mąkę - ciato będzie sie wydawało za gęste, ale takie ma być, odstawić na 10 minut
  • po tym czasie, patelnię cieniutko smaruję olejem i zaczynam smażyć naleśniki, nie większe niż mały talerzyk śniadaniowy - są bardzo kruche i będą się łamać jak będą większe, szkoda sie tym zrażać, bo w smaku są pyszniutkie
  • smażymy tak aż do samego końca
  • papierówki myjemy, wycinamy gniazdo nasienne, szypułkę i przy ogonku
  • na patelni rozpuszczam masło, dodaję cukier, mieszam, aż do rozpuszczenia się, wrzucam jabłka i podsmażam na średnim palniku z każdej strony, ostrożnie obracając, na samym końcu posypuję cynamonem
  • układam na talerzu naleśnik, przekładam jabłkami i tak do momentu aż mi się skończą jabłka, nasz miał 4 warstwy, z wierzchu posypuję cukrem pudrem i cynamonem


Smacznego;)

niedziela, 19 sierpnia 2012

Bułki lekkie

Robiłam je już kilka razy, za każdym wychodzą pyszne, zjadane odrazu tego samego dnia.


Przepis z "Księgi Chleba", która bardzo przypadła mi do gustu, z której dowiedziałam się wielu ciekawostek odnośnie wypieku pieczywa.


Mam nadzieję, że uda mi się odwiedzić w niedalekiej przyszłości te miejsca, o których jest w niej napisane i skosztować chlebów, które są w nich wypiekane.



Składniki na 3 duże bułki:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 5 szklanek mąki pszennej 

Przygotowanie:
  • zrobić rozczyn - do dużej miski rozkruszam drożdże, posypuję 4-5 łyżkami mąki, dodaję pół szklanki letniej wody, mieszam, przykrywam, odstawiam na 15 minut
  • po tym czasie dodaję resztę wody, olej, sól, dokładnie mieszam, żeby wszystko sie połączyło a sól rozpuściła
  • dodaję mąką i wyrabiam gładkie ciasto, zostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę
  • po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy wyrabiam ciasto jeszcze chwilę i dzielę na 3 części - jak trzeba to podsypuję mąką
  • każdą z części formuję w wałki długie na szerokość blachy piekarnikowej
  • układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam do podrośnięcia na 40 minut
  • nacinam bagietki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 250 stopni na około 15-18 minut
  • aby skórka była chrupiąca, na ostatnie 3-4 minuty uchylam piekarnik


Smacznego;)

Ogórki konserwowe

Sezon ogórkowy w pełni, zrobiłam jeszcze takie w zalewie słodko-ostrej z musztardą, ale o nich po weekendzie. Dziś zapraszam na najlepsze ogórki w najlepszej - Maminej marynacie, ktorą jak już wiecie marynuję grzybki, jajka, buraczki i wiele innych pyszności.


Na 1 l słoik daję po 4-5 krążków marchewki, 2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 kawałki chrzanu, 1 kwiat kopru, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę gorczycy, 2-3 liście laurowe, 3-4 ziela, 4-5 zarenek pieprzu.

Poniżej przedstawię poszczególne składniki, a Wy już według wyżej napisanych wskazówek napełniajcie słoiki przyprawami.



Składniki:

  • ogórki - umyte, im mniejsze, tym lepsze;)
  • cebula - pokrojona w krążki 
  • marchew - pokrojona w krążki
  • czosnek
  • korzeń chrzanu
  • koper - świeży z kwiatostanem
  • majeranek - suszony
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • liście laurowe

Przygotowanie:
  • na dno słoika dajemy kwiat kopru, gorczycę, ziele, pieprz
  • marchew i cebulę - już pokrojone - sparzamy wrzątkiem
  • układamy ogórki, ciasno, ale nie na siłę, w połowie słoika dodajemy cebulę, marchew i czosnek, układamy drugą warstwę
  • sypiemy majeranek, dajemy liście laurowe, zalewamy gorącą zalewą


Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli

Zagotować, gorącą napełniać słoiki, zapasteryzować około 3-5minut od zagotowania.


Smacznego;)


piątek, 17 sierpnia 2012

Galaretka z papierówek

Ostatnio za dobry uczynek, czyli za opiekę nad kotkiem - dostałam łubiankę pięknych papierówek.
Nie miałam na nie pomysłu, a chciałam coś pysznego z nich wyczarować, powstała tarta, którą pokażę wkrótce i wspaniała galaretka z przepisu od Anny Marii z bloga KUCHARNIA.

.

Zrobiłam troszkę inaczej, zupełnie przejrzyście, moja galaretka zsiadła się jak tafla zlotego lodu, synek powiedział: Mamo, jaki piękny miód zrobiłaś;)


W sumie dużo się nie pomylił, jest złoto, jest słodko, jest pysznie, jest zdrowo, polecam i dziękuję za inspirację, po oryginał zapraszam na  blog KUCHARNIA.


Ja przygotowując tą galaretkę spędziłam fantastyczny czas, myślami byłam w sadzie pełnym papierówek i ptaków, było ciepło, wiał delikatny sierpniowy wiatr, ... nigdy tak się nie zrelaksowałam szykując jakikolwiek "prze- twór" w mojej kuchni.



Składniki:

  • 3 kg papierówek
  • 2,5 kg cukru
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 3 laski wanilii
  • mięta - świeża

Przygotowanie:
  • papierówki umyć, pokroić na 4 części i takie ze skórą, z pestkami, z ogonkami wkładamy do wysokiegi i dużego garnka
  • zalewamy wodą, żeby je tylko przykryć, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i gotujemy około 45-60 minut, wyłączamy, przykrywamy, zostawiamy na noc
  • następnego dnia odsączamy ugotowane jabłuszka - na duży garnek nakładamy durszlak - na niego kładziemy gazę i przelewamy ugotowane owoce wraz z sokiem - na sam koniec przykrywamy z wierzchu też gazą i obciążamy owoce na durszlaku - ja postawiłam ponad 2 kg ogórki małosolne - nie dociskałam, sok sam pomalutku cedził się przez gazę, zostawiamy tak na 2-3 godziny
  • po tym czasie odważamy powstały sok i dajemy tyle samo cukru, zagotowujemy na średnm palniku, dodajemy wyskrobane laski wanilii wraz z ziarenkami i ścieramy skórkę z cytryny
  • gotujemy tak bez przykrycia około 2-3 godzin, do momentu aż galaretka zacznię gęstnieć - ja ponownie przelałam ją przez durszlak wyłożony gazą - chciałam mieć czyściutką, gładką galaretkę i taką udało mi się uzyskać
  • ponownie zagotowałam, gdy zaczeła tężeć - wylałam za radą Anny Marii kroplę na zimny - z zamrażarki talerzyk, zaczęła odrazu zastygać i gorącą nalewałam do słoików - z racji używania do tego celu weck- ów ja je zapasteryzowałam, jak zamykacie ją w twistach, ten zabieg jest zbędny (do kilku słoiczków dałam tuż po nalaniu gałązkę mięty)


Smacznego;)

Zaprazam także na:

środa, 15 sierpnia 2012

Ogórki kiszone

Na ogórki kiszone mam przepis od Mamy, ten sam co na małosolne.
Koniecznie w weckach, które też dostałam od Mamy jak wyprowadzałam się na swoje - uwielbiam je, mam tyle wspomnień z układaniem ogorków w setkach takich słoików w domu rodzinnym jak byliśmy dziećmi - moja Mama to tony warzyw i owoców przerobiła w swoim życiu przy naszej gromadzie;)


Najpyszniejsze co może być, to zimny, taki odstany sok z kiszonych ogórków.... brrrr, aż mnie skręca ale tak pozytywnie jak pomyślę, że to już za kilka m-cy czekają mnie takie podniebne rozkosze;)


Przepis przypominam, pomimo, że na małosolne przepis już jest a w nim wzmianka o kiszonych.

Składniki:

  • ogórki - świeże, całe zdrowe, bez urazów
  • koper - taki z parasolem - kwiatem
  • czosnek - dużo czosnku
  • chrzan - korzeń chrzanu i liście chrzanu

Zalewa:
  • na 1 l wody 1 łyżka soli kamiennej - zagotować

Przygotowanie:
  • umyć ogórki i wszystkie dodatki: chrzan i obrać, koper, czosnek obrać
  • na dnie wecka daję koper i liście chrzanu, układam ciasno ogorki, tyle ile wejdzie
  • dodajemy na taki weck po 2-3 kawałki chrzanu i 3-5 ząbków czosnku
  • zagotować wodę z solą, dokładnie wymieszać, żeby sól się rozpuściła
  • gorącą zalewę nalać do słoików, całkowicie zakryc ogórki, wytrzeć dokładnie ranty słoika, nałożyć gumkę, przykrywkę i założyć sprężynę
  • wynieść do piwnicy


Smacznego;)

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...