logo

sobota, 7 czerwca 2014

Konfitura truskawkowo-limonkowa z cukrem trzcinowym

Truskawki mogłabym jeść cały rok - z utęsknieniem czekam na moje ukochane kaszubskie pychotki!
Ta konfitura to klasyka - 2 składniki, z cukrem 3 i wspaniałości na zimę zamknięte w słoiku.
Pracy przy nich tyle co nic, znikają jeszcze szybciej, na szczęście sezon truskawkowy w pełni, więc zdążę jeszcze zrobić.

Na blogu jest kilkanaście propozycji na przetwory z truskawką w roli głównej, więc zapraszam do lektury i korzystania z przepisów.
Konfitura z rabarbaru, truskawek i pieprzu syczuańskiego
Konfitura truskawkowo-różana
Sos truskawkowy z limonką i stevią (bez cukru)
Konfitura truskawkowa z galaretką agrestową i miętą
Frużelina truskawkowa
Konfitura z truskawek, rabarbaru, imbiru i rumu
Konfitura z rabarbaru, truskawek i kardamonu
Dżem agrestowo-truskawkowy
Konfitura truskawkowa z rumem, tonką i cytryną
Konfitura z truskawek, golden syrupu, mięty i likieru miętowego
Konfitura truskawkowa z rumem
Dżem truskawkowy najprostszy




Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • sok i miąższ z 2 limonek
  • 1/2 kg cukru trzcinowego  

Przygotowanie:
  • truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na 4-ry, zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i zacząć gotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając
  • gotować do momentu aż odparują i zaczną się zagęszczać - około 30-45 minut
  • po tym czasie obrać limonki ze skórki i białej błonki i "wyfiletować", resztę odcisnąć z soku i całość dodać do gotujących się truskawek
  • dokładnie ze sobą wymieszać i jeszcze chwilę pogotować do porządanej gęstości
  • gorące nakładać do słoików, dokładnie zakręcić, odstawić do wystygnięcia



Smacznego ;)

6 komentarzy:

  1. pyszności:) ciekawe połączenie. Też robię w domu konfitury i dżemy takie są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna ta konfitura! ; )
    Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Uwielbiam wszystko z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,
    dopiero rozpoczynam przygodę z przetworami... I coraz bardziej mnie to wkręca;)
    Mam tylko pytania: Kiedy odwracam słoiki, już po wystygnieciu, na dnie słoika zostaje mi około cm wolnej przestrzeni(tak jakby dzem unosił się w powietrzu) ;), czy może to w jakiś sposób zaszkodzić przetworom ? Na zdjęciach bowiem nie widzę takiego efektu jaki mnie wyszedł :( Drugie pytanie dotyczy przechowywania... Czy mogę trzymać przetwory w kuchennej szafce całą zimę? Spotkałam się z różnymi opiniami, od wszystko bedzie ok, po zmarnowane przetwory :(... Niestety innej możliwości (miejsca) nie mam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta przerwa też mi się tworzy od czasu do czasu,a le potrząsam słoikiem i się wyrównuje ;) Jeśli chodzi o przetrzymywanie słoików w doku, to niektore przetwory są wrażliwe na wysokie temperatury jakie panują w mieszkaniach i mogą się zepsuć. Najlepiej przechowywać je w piwnicy, ale jak Pani jej nie ma, może stworzyć jakąś szafkę na balkonie? Ewentualnie obserwować słoiki schowane w szafkach, bo szkoda produktów i czasu, który im Pani poświęci. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...